Eilandkrant jan204

>
Eilandkrant jan204

Eilandkrant januari 2024

Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: jan. 2024 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF in Dropbox).

Eilandkrant januari 2024

 

Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van januari.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Even voorstellen: nieuwe wijkagent Noordereiland

Sinds oktober is Jasper Nootenboom (43) de nieuwe wijkagent voor het Noordereiland. Tijd om eens om tafel met hem te gaan en nader kennis te maken.

“Als jongere wilde ik al bij de politie. Ik woonde nog op Goeree-Overflakkee en ging daar naar de Land- en Tuinbouwschool. Op mijn 21e solliciteerde ik bij de politie, maar was duidelijk nog te ‘groen’. Dus deed ik de HBO opleiding CMV (Culturele en Maatschappelijke Vorming).”

Wijkagent Jasper Nootenboom

Na een tijdje bleef het politievak toch aan hem trekken en solliciteerde hij nogmaals, werd aangenomen en volgde de politieopleiding.

Jasper startte zijn politieloopbaan als agent bij bureau Beverwaard. Een werkomgeving met veel hectiek en cases, typerend voor een grote stad en Rotterdam Zuid in het bijzonder. Het was een ideale leerschool voor hem. “Ondertussen deed ik aanvullende opleidingen en werkte ook een tijdje bij de noodhulp, dat was vaak snelle actie en hectiek. Uiteindelijk wilde ik meer gelegenheid om me te verdiepen in een wijk en de problematiek die daar speelt. Dus toen ik gelegenheid kreeg om wijkagent te zijn greep ik dat met beide handen aan.” Hillesluis/Riederbuurt werd zijn werkgebied: een wijk met een mix van authentieke Rotterdammers, een flink aantal nationaliteiten en diverse problematiek. Ook een wijk met veel armoede en sociale problemen.

Verbinding maken

Nu is zijn werkgebied dus het Noordereiland. Een overzichtelijke wijk met inderdaad een dorpscultuur, met ook veel echte Rotterdammers en diverse culturen. “Fijn om nu een kleinere ‘eigen’ wijk te hebben, waar ik kan rondlopen of fietsen en aanspreekbaar ben voor de bewoners en ondernemers. Het eerste jaar ga ik vooral benutten om verbinding te maken: aansluiten bij netwerkoverleggen, contact met jongeren, de school, SOL, Woonstad, VVE’s en een kijkje te nemen bij allerlei evenementen op het eiland. Spreek mij dus gerust aan of zoek contact via tel. 0900-8844 of volg mij via instagram @wijkagent_noordereiland. “

Tip

Voor bewoners en ondernemers die problemen ondervinden zoals parkeer- of geluidsoverlast tipt Jasper hen om daar melding van te maken, liefst op het moment dat de overlast plaatsvindt, maar dat ook te melden bij bijvoorbeeld de verhuurder/eigenaar én de gemeente. Zo wordt er een dossier opgebouwd en komt het ter tafel bij de netwerkpartners en kan er een gezamenlijke aanpak besproken worden.

Zijn wens voor 2024?
“Veel geluk, een rustige woonomgeving en vooral gezondheid!”


Noordereiland Kinderkrant verschijnt in januari!

Wie is de beroemdste persoon van het Noordereiland? Wie woont er op de allermooiste plek en wat vindt u eigenlijk van dit deel van Rotterdam?
Zo maar een greep uit de vragen waarop de redactie van de Noordereiland Kinderkrant antwoord zocht bij het maken van de tweede editie die in januari verschijnt.

Kinderkrant Noordereiland

Een clubje kinderen van het eiland kwam de afgelopen maanden wekelijks bijeen op de redactie bij Tante Nino om hard te werken aan de tweede editie van deze kinderkrant. Alle interviews zijn afgerond, de verhalen zijn geschreven, de foto’s gemaakt en alle tekeningen zijn af. Op zondag 7 januari zal deze editie feestelijk worden gelanceerd bij Tante Nino (zie agenda).

En het was wekelijks een gezellige boel daar op de redactie. Samen werd een grote lijst met onderwerpen gemaakt en nagedacht over wat te onderzoeken, wie te interviewen en welke plek echt een nieuwsgierig bezoek verdiende.

En welke antwoorden zijn gevonden op alle vragen kunt u dus binnenkort zelf lezen. Maar we kunnen wel alvast een tipje van de sluier lichten. Want wist u dat je op het ‘Schip met de Vogel’ via een glijbaan van de keuken naar de woonkamer kan? En dat er een huisdierenfotograaf op het eiland woont? U kunt het straks lezen in de Kinderkrant.

Website: Tante Nino


Benefietgala voor Straatkapper in Hulstkampgebouw

Samen met Handen van Humanitas wordt er in het Hulstkampgebouw op 20 januari 2024 een benefietgala georganiseerd. Tijdens deze bijzondere avond kunnen gasten genieten van een heerlijk diner, luisteren naar verhalen van de straat en een bod uitbrengen tijdens een bijzondere (foto)veiling.

De hoofdzaak van de benefietavond is het inzamelen van geld voor een kappersbus, waarmee De Straatkapper naar de mensen toe kan die op straat leven.

De missie van De Straatkapper is om de afstand tussen kwetsbare mensen en de maatschappij te verkleinen door een simpele daad van liefde. Dit kan voor mensen zijn zonder vaste woon- of verblijfplaats, mensen met financiële uitdagingen of mensen die plots voor een onvoorziene impactvolle situatie staan.

De Straatkapper brengt dit in praktijk door mensen kosteloos te knippen en zo een bijdrage te leveren aan waardigheid, hoop en liefde voor de medemens. Daarnaast wil De Straatkapper door middel van ‘straatverhalen’ via diverse (sociale) mediakanalen een positieve impact maken in Nederland.

Voor iedere verkochte ticket (€185,-) voor het benefietgala wordt automatisch hetzelfde diner de volgende dag gedoneerd aan iemand die op straat leeft. Daarnaast is er op deze avond een veiling, waar onder andere exclusieve foto’s van award-winning en journalistiek fotograaf Isabelle Hattink worden geveild. Pure en indringende verhalen van haar reis met De straatkapper.

Tickets:  https://shop.eventix.io/3edac2d3-6280-11ee-a642-6a57c78572ab/tickets

Website: https://destraatkapper.nl


Jaaractieplan en wensen van de Wijkraad

De wijkraad Entrepot-Noordereiland heeft voor 2024 het jaaractieplan (JAP) opgesteld, dat voortbouwt op de inspanningen van het afgelopen jaar. Het plan weerspiegelt de wensen vanuit de wijk en richt zich op belangrijke thema’s zoals vergroening, verkeersveiligheid, veiligheid en inclusiviteit.

Wijkraad Entrepot-Noordereiland

Om de betrokkenheid en verbinding in de buurten te vergroten, zal de wijkraad spreekuren inplannen waarin bewoners de gelegenheid krijgen om in gesprek te gaan over onderwerpen die zij belangrijk vinden.

In de komende periode worden de voorgestelde acties binnen de gemeente Rotterdam beoordeeld op uitvoerbaarheid. Zodra het JAP is goedgekeurd, zal het beschikbaar worden gesteld via mijn.rotterdam.nl.

De wijkraad benadrukt haar dankbaarheid voor de bijdragen van alle bewoners, ondernemers en partners en wenst iedereen een plezierige jaarwisseling en een voorspoedig 2024 toe. De enthousiaste aanpak van de wijkraad belooft een jaar van positieve veranderingen en samenwerking in Entrepot en op Noordereiland.


Nieuwjaarsreceptie 5 jan. 2024

Op vrijdag 5 januari organiseert welzijnsorganisatie SOL voor de bewoners een nieuwjaarsreceptie in het Huis van de Wijk op vrijdag 5 januari 2024.

SOL Rotterdam

Kom even kijken wat er in het nieuwe jaar voor leuke activiteiten op het programma staan en proost samen met de medewerkers en vrijwilligers op het nieuwe jaar.

Maak kennis met elkaar, geniet van een hapje en drankje en een verrassend gastoptreden. Iedereen is die middag van harte welkom van 13.30 tot 16.30 uur.
Adres: Prins Hendrikkade 89, Rotterdam.


Kerstboom opruimen

Het is alweer januari en tijd om de kerstboom de deur uit te doen. Deze kan tot en met 14 januari naast de wijkcontainer geplaatst worden.

De Gemeente Rotterdam vraagt iedereen om rekening te houden met de volgende zaken:

  • Leg de boom niet buiten op nieuwjaarsdag
  • Verwijder de versiering
  • Zet de boom op de juiste plek, dus niet op de containerplaat
  • Neem bij overlast contact op met de gemeente
Kerstboom opruimen

GalerieWind expositie:
Manon Babtist, Ramona Hielckert en Jouke Post

Ongrijpbaar Herkenbaar Vervreemdend, groepsexpositie met Manon Babtist, Ramona Hielckert en Jouke Post.

Te zien van zondag 17 december 2023 – 28 januari 2024 bij GalerieWind.

Manon Babtist, Ramona Hielckert en Jouke Post

Manon Babtist is opgeleid als modeontwerper. Voor haar ligt schilderen in het verlengde van kleding maken. Je hebt een idee, maakt een plan, een ontwerp en je voert het uit. In 2011 start zij met een opleiding aan de kunstacademie in Haarlem en ontdekt dat haar passie het meest bij fijnschilderen ligt. Haar schilderijen zou je “superrealistisch” kunnen noemen. Stillevens uit de 17de eeuw en producten uit de (hedendaagse) supermarkten zijn een inspiratiebron.

Stillevens geven een tijdsbeeld; zo is hedendaags voedsel vaak verpakt in plastic. Voedsel vergaat en plastic blijft rondzwerven. Door beide te schilderen, wil Manon op subtiele wijze mensen daarop attent op maken.

In 2016 studeerde Ramona Hielckert af aan de Wackers academie. Zij maakt haar werk meestal als zij werkelijk wordt getroffen door wat ze ziet. Dit kan een kleur, vorm of een combinatie daarvan zijn. Het onderwerp komt dan eigenlijk pas op de tweede plaats.

De ondergrond, meestal acrylverf, speelt een grote rol in haar werk. Daarna werkt Ramona door met olieverf en benadrukt de negatieve vormen om het onderwerp heen, waardoor het onderwerp zelf meer op de voorgrond treedt. Ook in haar werk speelt voedsel een rol, maar haar schilderijen zijn minder realistisch dan die van Manon Babtist.

Jouke Post heeft gedurende veertig jaar als architect een portfolio van vele ontwerpen opgebouwd. In dezelfde periode heeft hij zich toegelegd op tekenen, schilderen en het maken van collages. In tegenstelling tot het werk van de twee andere exposanten ligt de nadruk bij hem op de sfeer en niet zozeer op het onderwerp; de letterlijke weergave is voor hem van ondergeschikt belang.

Door met een brede kwast te schilderen, wordt het onderwerp geabstraheerd en in haar essentie neergezet. Je zou zijn schilderijen suggestief kunnen noemen. Het is de verbeelding van het beeld, net zoals hij als architect met een enkele tekening het nog te maken gebouw verbeeldt.

Expositie →  van 17 dec. 2023 – 28 jan. 2024

De opening van de expositie vindt plaats op zondag 17 december om 15.00 uur en zal worden verricht door Victor Schoenmakers, voorheen directeur Corporate Strategy van het Havenbedrijf Rotterdam. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De inloop is vanaf 14.30 uur.

Heeft u vragen over de werken en of andere vragen over galerieWind neem dan gerust contact op met Ellen Wind, zij is te bereiken via tel.  06 – 546 130 95 of via e-mail info@galeriewind.nl.

GalerieWind
Prins Hendrikkade 124a
3071KL Rotterdam
Openingstijden: do-zo van 13.00-17.00 uur.
Telefoon: 010 – 233 1335
Facebook: www.facebook.com/galeriewind
Website: www.galeriewind.nl

Bron: galerieWind

Galerie Wind

Eilandkrant Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Makers van de Eilandkrant

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep


Noordereiland, Rotterdam Colofon

© 2024 Eilandkrant is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: gemeente Rotterdam, Woonstad, SOL Netwerk & ondernemers Noordereiland. Oplage: 1.700 | Tekst: BusnizzCares, Ilonka Schutte | Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares
Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart