Eilandkrant juli 2024

>
Eilandkrant juli 2024

Eilandkrant juli 2024

Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: juli 2024 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF in Dropbox).

Eilandkrant juli 2024

 

Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van juli.
(Sommige artikelen bevatten meer informatie dan de versie op papier).

Interview met Hans de Hoog & Sunefir Hodza over de bus op het Noordereiland

Dankzij de inspanningen van een aantal bezorgde bewoners en vertegenwoordigers van de wijkraad werd er in 2021 samen met de RET een alternatieve vervoersoplossing gevonden toen ‘onze’ bus 47 werd opgeheven: buslijn 547.

Bus 547

Dat alternatief bleek niet de gewenste oplossing: een soort golfkarretje, dat onvoldoende ruimte en beschutting bood voor de oudere bewoners waar dit vervoer voor bestemd was. Een rollator kon niet mee, en er was krap ruimte voor 2 passagiers. Niet al te prettig ook omdat het juist in coronatijd was. Bewoners klaagden over dit onvolwaardige en riskante vervoermiddel en gelukkig werd dat serieus opgepakt door de RET en mensontwikkelbedrijf DAM Nederland: er kwam een 8-persoonsbus.

Onlangs spraken we met Hans de Hoog, coördinator bij Van Dam en chauffeur Sunefir Hodza om te horen hoe deze buslijn 547 bevalt en of er voldoende gebruik van gemaakt wordt. “Nou, er wordt zeker voldoende gebruik van gemaakt,” vertelt Hans. “Destijds met die kleine shuttle vervoerden we 120 personen per week. Dat zijn er nu 1000 tot 1200 per week! Wat blijkt: ook scholieren, studenten en mensen die naar hun werk gaan stappen in.”

De bus van Ringelberg bleek regelmatig met pech in de garage te staan en werd vervangen door de huidige grijze bus. “Maar die voldoet onvoldoende. De instap is hoog en de ingang is smal en voor de doelgroep lastig om in te stappen. Wij zijn in gesprek met de RET voor een lage-vloer-bus met brede instap. Daar gaat helaas nogal wat tijd overheen, zo’n bus moet besteld worden en alles loopt via diverse ambtelijke molens.”

DAM Nederland is door de RET gekozen als partner voor dit vervoer om mensen te begeleiden naar werk in het personenvervoer, zoals bij de RET, de taxi of personenvervoer in het algemeen. Bij DAM ontdekken mensen of personenvervoer een passende baan op kan leveren, doen ze werkervaring op en het is een goede manier om de Nederlandse taal te oefenen.

Dilemma

“Het is geweldig dat bus 547 duidelijk voldoet aan een behoefte, maar tegelijkertijd plaatst dit ons voor een dilemma,” aldus Hans. “Regelmatig staan er meer passagiers bij de haltes dan in de bus kunnen. Dat betekent dat we met de gebruikers en de RET moeten nadenken over bijvoorbeeld de inzet van een tweede bus tijdens de spits. Een andere optie is om voorrang te geven aan passagiers uit de doelgroep en andere personen alleen toe te laten als er voldoende plaats is. Dat is wel een lastige”.

Persoonlijke service

Soms vallen door omstandigheden diensten uit, bijvoorbeeld als er onvoldoende chauffeurs zijn of als de bus onderhoud nodig heeft. Hans rijdt dan met zijn auto zelf langs de haltes om de passagiers daarover te informeren en als het kan geeft hij iemand een lift en zet deze persoonlijk af bij de Blaak. Ook zijn er nogal eens vertragingen omdat de brug openstaat of er een file staat op de Willemsbrug of bij de Blaak. Daarom is het handig om de actuele dienstregeling altijd even te checken via de RET app.

Klantencontact

Sunefir is de rechterhand van Hans en valt regelmatig in als er een chauffeurs uitvalt. Zo houdt hij zicht op hoe het met de chauffeurs gaat en maakt hij een praatje met passagiers en vraagt hen naar hun ervaringen en verbetersuggesties.

In 2023 zijn 6 chauffeurs doorgestroomd naar vast werk (waaronder ook een bewoner van het Noordereiland en rijdt 1 chauffeur nu op een grote bus bij de RET) en zitten er dit jaar 20 mensen in de chauffeurspoule. Zij hebben zich aangemeld via diverse gemeentelijke instanties en zijn super gemotiveerd.

Ervaringen

Hans en Sunefir zijn benieuwd naar de ervaringen van de Noordereilanders met dit busvervoer. “We hopen dit jaar weer samen met de RET een bewonersbijeenkomst te organiseren. Maar we horen ook graag nu alvast hoe onze dienstverlening bevalt en of er specifieke wensen en suggesties zijn. Laat het ons weten via info@dam-nederland.nl.

De dienstregeling van deze buslijn 547 vind je hier: www.ret.nl/home/reizen/dienstregeling/bus-547.html

RET

6 juli uitslag Fotowedstrijd

Afgelopen maand heeft de redactie van de Eilandkrant mooie en bijzondere foto’s ontvangen in het kader van de fotowedstrijd. Het was een plezier om iedere keer weer een nieuwe foto te bekijken, die tot op het laatste moment nog in onze mailbox binnenkwamen.

Deze week heeft de jury, bestaande uit redactie- en bestuursleden, zich over alle inzendingen gebogen om een selectie voor de kalender te maken en natuurlijk om de winnaar de kiezen.

Jury fotowedstrijd

Dat viel niet mee, want er zat heel veel moois tussen. Sommige inzenders hadden zich met de camera gericht op de typische Noordereiland iconen als de Willemsbrug en de Hef, anderen hadden een wat meer artistieke aanpak gekozen en ook zaten er wat persoonlijke plaatjes tussen.

Tijdens een bijeenkomst in het Huis van de Wijk op zaterdag 6 juli om 15.00 uur maakt de jury bekend wie de winnaar is en welke foto’s er in de kalender komen. De 12 geselecteerde foto’s worden geëxposeerd in het Huis van de Wijk, zodat iedereen die daar binnenkomt ze kan bewonderen. Daarnaast worden ze gepubliceerd op Noordereiland.org en op onze sociale mediakanalen. En natuurlijk komen ze in de kalender 2025 die we aan het maken zijn.

Benieuwd welke foto’s in de kalender komen en wie er gewonnen heeft? Kom dan op 6 juli naar de bijeenkomst in het Huis van de Wijk. 

Webpagina: noordereiland.org/fotowedstrijd2024


Een plons maken in het Maasbad 

(Auteur: Pim Pauwels)
Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Een plons maken in de Maas? Een heel goed idee is dat niet. Maar jarenlang was het voor de bewoners van het Noordereiland de normaalste zaak van de wereld. Zeker in de zomers namen veel mensen een frisse duik in het Maasbad. Het drijvende openluchtbad lag sinds 1907 aan de Maaskade, tussen de Spoorbrug en de Willemsbrug, en had op een gegeven moment zelfs een duikplank!

Een plons maken in het Maasbad

In het bad werden zwemlessen gegeven en veel eilandbewoners hebben er hun zwemdiploma gehaald. Sommige bewoners herinneren zich dat wanneer er een zware of snelle boot voorbijvoer er flinke golven ontstonden. Voor wie moeite had met zwemmen was het dan moeilijk om het hoofd boven water te houden.

Het klinkt lekker verfrissend, zo’n duik in het water, maar heel schoon moet het niet zijn geweest. Zwemmen in het Maasbad deed je namelijk ‘gewoon’ in de rivier: het water werd niet gezuiverd. Ook was het niet per se een gezellig uitje voor stellen, want vrouwen en mannen zwommen er strikt gescheiden van elkaar.

Het Maasbad zonk gedeeltelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd daarna weer opgebouwd. Het zwembad zou tot 1962 in gebruik blijven.


Boekpresentatie EigenWijsHeid

De afgelopen maanden zijn verhalen opgetekend en portretfoto’s gemaakt van diverse oudere eilandbewoners. Die verhalen verschijnen in een boek ‘EigenWijsHeid’. De titel verwijst naar de eigenheid, wijsheid en ja, ook een tikkeltje eigenwijsheid die Noordereilanders nu eenmaal hebben en hen uniek maakt.

Het boek bevat 13 verhalen en portretten van bewoners. Zij vertellen over vroeger tijden, waarin binnenvaartschepen rijendik aan de kade lagen en de Van der Takstraat een van de drukste winkelstraten van Rotterdam was. De verhalen geven een inkijkje in hun levensverhaal, hoe zij op het Noordereiland terechtgekomen zijn en de raad die zij geven aan de jongere generatie eilandbewoners.

Boek EigenWijsHeid

Het eerste boek wordt zaterdag 27 juli om 15.00 uur feestelijk uitgereikt in het Huis van de Wijk.


Meldingen doen bij Overlast

Het is aangenaam wonen op het Noordereiland. Bewoners en bezoekers roemen de weldadige rust die het eiland uitstraalt, zo te midden van de hectiek van een grote stad.

Toch ondervinden de eilandbewoners ook nog wel eens overlast: van geluidshinder door verkeer, bedrijven of buren, van rondslingerend zwerfafval, van overvolle containers of kapot straatmeubilair.

Voor allerlei situaties zijn er mogelijkheden om er melding van te maken, onder meer bij de gemeente.

MedR app = https://www.rotterdam.nl/meldr

MeldR app

Geluidsoverlast melden kan bijvoorbeeld bij de gemeente, maar ook bij de DCMR (Centrale Milieudienst Rotterdam). Dat kan telefonisch of via hun website.
Een overzicht van diverse meldingsmogelijkheden is te vinden op de Noordereilandwebsite: www.noordereiland.org/contact (doorscrollen naar beneden).

Of zie hier voor info over Overlast:

Spoedeisende of verdachte situaties112 (politie)
Overlastgevende of verdachte situaties (geen spoed)0900-8844 (algemeen politienummer)
Meld Misdaad Anoniem0800-7000
Wijkagent NoordereilandJasper Nooteboom
tel. 0900 8844
Alle vormen van overlast zoals woonoverlast, overlast op straat en enge plekken• Snel melden via de VeiligR-app (gratis) Google Play of Apple Store
• Of meld via veiligheidsloket@rotterdam.nl
Woonoverlastwww.rotterdam.nl/woonoverlast
• Of meld via woonoverlast@rotterdam.nl
Overlast in de buitenruimte• 14010
• MeldR app (gratis) / MeldR webpagina
www.rotterdam.nl/overlast
Vraag, klacht, compliment of suggestie op het gebied van veiligheid en openbare orde• Veiligheidsloket / www.rotterdam.nl/wonen-leven/veiligheidsloket
• veiligheidsloket@rotterdam.nl
• Directie Veiligheid / Postbus 70012 / 3000 KP Rotterdam
Geluid-, stank- of stofoverlast(DCMR Milieudienst Rijnmond)
• 0888 333 555 / www.dcmr.nl/melding-maken
Advies- en meldpunt verwarde personen• (010) 26 70 700
www.rotterdam.nl/meldpunt-zorgen-om-een-ander
Bouwinspecteurwww.rotterdam.nl/loket/contact-bouwinspecteurs
Wijkraad Entrepot-Noordereilandwww.noordereiland.org/wijkraad
www.rotterdam.nl/entrepot-noordereiland
• E-mail: GebiedFeijenoord@rotterdam.nl
Vermeld dan wel dat het om het Entrepot-Noordereiland betreft.
Buurt Bestuurt Noordereiland• www.noordereiland.org/buurt-bestuurt
• bbnoordereiland@gmail.com

Eilandkrant Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Makers van de Eilandkrant

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep


Noordereiland, Rotterdam Colofon

© 2024 Eilandkrant is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: gemeente Rotterdam, Woonstad, SOL Netwerk & ondernemers Noordereiland. Oplage: 1.700 | Tekst: BusnizzCares, Ilonka Schutte | Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares
Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart