Eilandkrant maart 2024

>
Eilandkrant maart 2024

Eilandkrant maart 2024

Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: maart 2024 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF in Dropbox).

Eilandkrant maart 2024

 

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van maart.
(Sommige artikelen bevatten meer informatie dan de versie op papier).

 

Nino gaat en Nino blijft

Tante Nino gaat vertrekken van het Noordereiland. Maar blijft tegelijkertijd gewoon bestaan, omdat er een opvolger staat te trappelen om haar werk voort te zetten.

Voordat we het ‘exit’-gesprek met haar hebben en kennismaken met haar opvolger, storten we ons eerst op de Khachapuri, een Georgische specialiteit die Nino ons voorschotelt.

Tante Nino en Maaike

Nino Purtskhvanidze verhuisde in 1998 met echtgenoot Pieter Jan naar Nederland en ze vestigden zich in 2006 op het Noordereiland. Nino is van huis uit architect en kunstenaar, maar werkte ook in het theater als kostuum- en decorbouwer. Al snel bruiste haar hoofd van de ideeën wat ze hier allemaal zou kunnen doen. Toen Ria Mientjes haar manusje-van-alles-winkel op de hoek van de Prins Hendrikkade verliet, trok Nino erin en organiseerde daar allerlei kunstzinnige activiteiten zoals muziek, foto’s en films en gezamenlijk maaltijden. “Samen van kunst genieten en met elkaar om de tafel om te eten, heerlijk. Ik kook graag, met ingrediënten uit alle windstreken, maar met een Georgische touch”, glundert Nino.

“Toen het pand Ons Blok (waar nu het Hof aan de Hef staat) gesloopt ging worden, moesten we verkassen naar het huidige pand in de Van der Takstraat. Daar hebben we samen met Peter Bakker, Wim Wilbers en Ria Mientjes een fototentoonstelling gemaakt, met onder meer portretten van de bewoners en Ons Blok. Ria Mientjes heeft die expositie toen geopend, leuk.”

In de loop der jaren heeft Tante Nino met haar activiteiten grote bekendheid en een groot publiek bereikt. Veel jonge muzikanten, spoken word artiesten en studenten van Codarts van allerlei nationaliteiten vonden er een podium. “Het is zo leuk om met die jonge kunstenaars te werken. Ze voelden als familie, een beetje als mijn kinderen. Onze eigen kinderen zijn uitgewaaierd en wonen in het buitenland. Dan is het heerlijk om hier jonge mensen over de vloer te hebben, die hier kind aan huis zijn, kunsten beoefenen en hier samen eten met ons.”

Als je vraagt waar Nino het meest trots op is, komt het antwoord al snel: “De Castellers uit Villafranca! Het is me in 2017 gelukt om 150 Castellers naar ons eiland te halen en hen hier op het Prinsenhoofd een menselijke toren te laten bouwen. Een traditie in Catalonië, maar hier in Nederland zeker toen nog vrij onbekend. Die Castellers konden na een oproep een paar dagen logeren bij eilandbewoners hier, hartverwarmend. Het was zó’n mooi evenement…”

Met wat minder plezier denkt ze terug aan de problemen waar ze tegenop liepen toen ze in hun tuin een buitenpodium en tribune gingen bouwen, een uniek podium voor Rotterdam. Het stuitte op bezwaren en er bleken ook niet de juiste vergunningen voor te zijn geregeld. Uiteindelijk zijn ze twee jaar bezig geweest om dat alsnog in orde te krijgen, een echt hoofdpijndossier, vond Nino. “Maar het was de moeite waard. Nu hebben we op het Noordereiland, uniek in Rotterdam, een prachtig tuinpodium met overdekte zitplaatsen en programmeren we er concerten, films met koptelefoons en kinderactiviteiten.”

Nu is het tijd geworden om te vertrekken. “We hebben mooie dingen gedaan, maar we zijn inmiddels een dagje ouder en toe aan iets anders. We gaan in Berlijn wonen, dichter bij een van onze kinderen. Bovendien een stad met veel cultuur. “En écht goede boekwinkels!” voegt Pieter Jan nog even toe.
Zaterdag 3 februari zijn ze vertrokken, op naar nieuwe avonturen. Het Noordereiland hebben ze in hun hart gesloten. “Het is de mooiste plek, we voelden ons er echt thuis en komen zeker nog af en toe eens langs.”


Ondernemers Uitgelicht: Gheestige Willem

Misschien heeft u het witte busje met grote, paarse aubergine wel eens zien staan; de bestelbus van cateraar Gheestige Willem. Het is het cateringbedrijf van Els Kronberg (63), die al 40 jaar professioneel kookt voor andere mensen. Eerst in haar eigen restaurant (dat ze op haar 23e! begon) BlaBla in Delfshaven, later in haar traiteur en cateringzaak Gheestige Willem.

Geestige Willem

Haar bedrijf, vernoemd naar de 17e eeuwse Rotterdamse kunstschilder Willem Buytewech die de bijnaam Gheestige Willem had, was in eerste instantie gevestigd aan de Willem Buytewechstraat. Later op de Nieuwe Binnenweg, en nu sinds 2010 op de Maaskade.

Els voorziet met Gheestige Willem in catering voor lunch, borrel, diner, vergaderdiners, en hapjes voor tijdens een opening. Alles is vegetarisch en biologisch, op aanvraag kan het ook vegan zijn. “Als een groep van 20 mensen eten bij mij besteld, en vier daarvan willen graag vegan eten, dan maak ik alles vegan. Wel zo leuk als iedereen hetzelfde kan eten”.

Vanaf het begin van haar kookcarrière kookt Els vegetarisch. Dat was in 1983 behoorlijk baanbrekend. “In de 40 jaar dat ik kook, vind ik het leuk om te zien hoe de wereld verandert. Waar ik me vroeger nog vaak moest verdedigen dat ik vegetariër ben, wordt het vandaag de dag steeds leuker en normaler om vegetariër te zijn”.

Gheestige Willem is geopend van maandag tot en met donderdag, waardoor veel van haar klanten bedrijven en instellingen zijn. Maar particulieren die een feestje willen laten cateren op maandag tot en met donderdag, zijn ook van harte welkom!
Website: www.gheestigewillem.nl


Samen houden we het eiland schoon

Na aandringen van enkele ondernemers uit de Van der Takstraat en bewoners van de Prins Hendriklaan heeft de gemeente onlangs extra medewerkers en veegwagens ingezet om eens even flink te vegen, schrappen en scheppen. Het ziet er weer keurig uit, zo moeten we het houden! Helaas er is steeds meer en vaker zwerfafval te zien. Op straat, maar vooral in de parken en plantsoenen. Ook staan er naast de vuilcontainers vaak vuilniszakken en huisraad. Daarom nog maar eens op een rijtje hoe afval het beste kan worden aangeboden en wat te doen als je van oude of kapotte spullen af wil.

Vuilniszakken

Vul ze niet helemaal propvol, gebruik zakken van max. 60 liter (liefst minder), dan passen er meer in de container en is er minder kans dat de zak klem zit in de klep, waardoor de buren er geen vuilniszak meer in kwijt kunnen. Is de container vol, of klemt de klep? Meld dat dan via de MeldR app of bel 14010. Zet je vuilniszak niet naast de container, er is vast nog wel plek in een andere vuilcontainer in de buurt. Kleine moeite en je loopt minder risico op een bekeuring van €125.

Niet naast de container

Zet geen afval naast de container. Wil je iets weggooien dat niet in de container past, dan is de oplossing heel simpel:

  • Breng het naar het dichtstbijzijnde milieupark (IJsselmonde – Hekendorpstraat 55)
  • Maak een afspraak om grofvuil te laten ophalen, bel 14010 of kijk op www.rotterdam.nl/afval

Recycle

Zijn de spullen nog bruikbaar? Breng het dan naar een kringloopwinkel of lever het in bij De Stuurhut / De Werf, Burgemeester Hoffmanplein 30 D. Dat is elke laatste vrijdag van de maand open.

Zwerfafval rapen

Er zijn op het eiland diverse bewoners actief die regelmatig gewapend met grijpstok en vuilniszak zwerfafval rapen. Doe mee! Sluit je aan bij een groepje bewoners of vraag bij Stadsbeheer een grijpstok en vuilniszakring om af en toe je eigen straatje of buurt afvalvrij te houden. Of: organiseer een opruimactie tijdens de Landelijke Opschoondag op zaterdag 23 maart, als buren of als ondernemer en werknemers.

Wie zijn actie daar aanmeldt kan een schoonmaakpakket aanvragen.
Zie: www.supportervanschoon.nl


Bestuurt de Buurt nog?

Vorig jaar werd het overlegorgaan Buurt Bestuurt Noordereiland voorlopig opgeschort. Een aantal bestuursleden was na vele jaren toe aan nieuwe impulsen, evenals Buurt Bestuurt zelf. Tijd om even na te denken over hoe een Buurt Bestuurt 2.0 eruit zou kunnen zien. Buurt Bestuurt is gesprekspartner voor diensten van de gemeente en de wijkpolitie en diverse organisaties op het Noordereiland. Het doel: met betrokken bewoners bijdragen aan een schoon en veilig Noordereiland.

Enkele acties van Buurt Bestuurt in de afgelopen jaren:

  • Opstarten van schoonmaakteams en deze voorzien van grijpers en vuilniszakringen om zwerfafval te rapen. Nog steeds zijn diverse bewoners daar actief mee bezig.
  • Buurtpreventieteam: bewoners liepen regelmatig een rondje over het eiland om te inventariseren op zwerfafval, beschadigd straatmeubilair, kapotte verlichting of onveilige situaties. Hun bevindingen werden doorgegeven aan de betreffende dienst van de gemeente.
  • Realiseren van drie AED’s op het Noordereiland en organiseren van cursussen om burgerhulpverleners te trainen voor het bedienen van zo’n AED en het uitvoeren van een reanimatie.
  • Regelmatige schouw van het eiland samen met handhavers, wijknetwerker en wijkagent om probleemplekken of -situaties aan te kaarten.
  • Actie Schoon Schip: plantenmarkt, zwerfafvalactie en pop-up milieupark.

Aanpakkers gezocht

Er zijn vorig najaar diverse opties genoemd voor een doorstart en nieuwe aanpak van Buurt Bestuurt, bijvoorbeeld om niet meer maandelijks te vergaderen, maar hooguit 4 tot 6 keer per jaar bijeenkomen om bepaalde thema’s te bespreken en daar concrete acties voor af te stemmen. Het zijn maar eerste ideeën, maar om die te kunnen realiseren zijn er actieve en betrokken bewoners nodig die willen meedenken hierover en willen helpen Buurt Bestuurt weer op te starten.

Daarom: ben jij zo’n bewoner en wil je helpen Buurt Bestuurt en de belangen van de bewoners (en ondernemers) weer stevig op de kaart te zetten? Meld je dan aan of vraag informatie via bbnoordereiland@gmail.com

Bijeenkomst op 8 april

Voor wie hier meer over wil weten is er op maandag 8 april een bijeenkomst van 19.30 – 21.00 uur in het Huis van de Wijk, Prins Hendrikkade 89.

Webpagina op: noordereiland.org/buurt-bestuurt/


Werf

Stichting Iedereenaanboord heeft sinds 1 februari 2024 een nieuwe, vaste locatie voor de Stuurhut op het Burgemeester Hoffmanplein 30B.

Daar is elke vrijdag van 14 tot 16 uur een mini WERF waar je spulletjes kunt inleveren. Eens in de maand is er ook een grote WERF met pop-up milieupark. Dus hou de agenda in de gaten!

Werf

Eilandkrant Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Makers van de Eilandkrant

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep


Noordereiland, Rotterdam Colofon

© 2024 Eilandkrant is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: gemeente Rotterdam, Woonstad, SOL Netwerk & ondernemers Noordereiland. Oplage: 1.700 | Tekst: BusnizzCares, Ilonka Schutte | Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares
Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart