Nino gaat en Nino blijft

>
Nino gaat en Nino blijft

Verhuizing Tante Nino

Tante Nino gaat vertrekken van het Noordereiland. Maar blijft tegelijkertijd gewoon bestaan, omdat er een opvolger staat te trappelen om haar werk voort te zetten.

Voordat we het ‘exit’-gesprek met haar hebben en kennismaken met haar opvolger, storten we ons eerst op de Khachapuri, een Georgische specialiteit die Nino ons voorschotelt.

Maaike en Tante Nino

Nino Purtskhvanidze verhuisde in 1998 met echtgenoot Pieter Jan naar Nederland en ze vestigden zich in 2006 op het Noordereiland. Nino is van huis uit architect en kunstenaar, maar werkte ook in het theater als kostuum- en decorbouwer. Al snel bruiste haar hoofd van de ideeën wat ze hier allemaal zou kunnen doen. Toen Ria Mientjes haar manusje-van-alles-winkel op de hoek van de Prins Hendrikkade verliet, trok Nino erin en organiseerde daar allerlei kunstzinnige activiteiten zoals muziek, foto’s en films en gezamenlijk maaltijden. “Samen van kunst genieten en met elkaar om de tafel om te eten, heerlijk. Ik kook graag, met ingrediënten uit alle windstreken, maar met een Georgische touch”, glundert Nino.

“Toen het pand Ons Blok (waar nu het Hof aan de Hef staat) gesloopt ging worden, moesten we verkassen naar het huidige pand in de Van der Takstraat. Daar hebben we samen met Peter Bakker, Wim Wilbers en Ria Mientjes een fototentoonstelling gemaakt, met onder meer portretten van de bewoners en Ons Blok. Ria Mientjes heeft die expositie toen geopend, leuk.”

In de loop der jaren heeft Tante Nino met haar activiteiten grote bekendheid en een groot publiek bereikt. Veel jonge muzikanten, spoken word artiesten en studenten van Codarts van allerlei nationaliteiten vonden er een podium. “Het is zo leuk om met die jonge kunstenaars te werken. Ze voelden als familie, een beetje als mijn kinderen. Onze eigen kinderen zijn uitgewaaierd en wonen in het buitenland. Dan is het heerlijk om hier jonge mensen over de vloer te hebben, die hier kind aan huis zijn, kunsten beoefenen en hier samen eten met ons.”

Als je vraagt waar Nino het meest trots op is, komt het antwoord al snel: “De Castellers uit Villafranca! Het is me in 2017 gelukt om 150 Castellers naar ons eiland te halen en hen hier op het Prinsenhoofd een menselijke toren te laten bouwen. Een traditie in Catalonië, maar hier in Nederland zeker toen nog vrij onbekend. Die Castellers konden na een oproep een paar dagen logeren bij eilandbewoners hier, hartverwarmend. Het was zó’n mooi evenement…”

Met wat minder plezier denkt ze terug aan de problemen waar ze tegenop liepen toen ze in hun tuin een buitenpodium en tribune gingen bouwen, een uniek podium voor Rotterdam. Het stuitte op bezwaren en er bleken ook niet de juiste vergunningen voor te zijn geregeld. Uiteindelijk zijn ze twee jaar bezig geweest om dat alsnog in orde te krijgen, een echt hoofdpijndossier, vond Nino. “Maar het was de moeite waard. Nu hebben we op het Noordereiland, uniek in Rotterdam, een prachtig tuinpodium met overdekte zitplaatsen en programmeren we er concerten, films met koptelefoons en kinderactiviteiten.”

Nu is het tijd geworden om te vertrekken. “We hebben mooie dingen gedaan, maar we zijn inmiddels een dagje ouder en toe aan iets anders. We gaan in Berlijn wonen, dichter bij een van onze kinderen. Bovendien een stad met veel cultuur. “En écht goede boekwinkels!” voegt Pieter Jan nog even toe.

Zaterdag 3 februari zijn ze vertrokken, op naar nieuwe avonturen. Het Noordereiland hebben ze in hun hart gesloten. “Het is de mooiste plek, we voelden ons er echt thuis en komen zeker nog af en toe eens langs.”

(Dit artikel komt uit de Eilandkrant van Maart 2024 )

Tante Nino
Van der Takstraat 102B
Website: www.tantenino.nl
Facebook: www.facebook.com/ninomamida

Tante Nino

Interview met Maaike uit de 2e Noordereiland Kinderkrant

Kunt u zich even voorstellen?
Ik ben Maaike, ik heb dertig jaar in Nieuw-Zeeland gewoond dus ik ben ook een beetje een buitenlander, zo voel ik me wel. Ik ben toevallig Nino tegengekomen, maar ik zoek al heel lang een plek waar ik mensen kan ondersteunen in hun creativiteit. Jonge mensen, oude mensen, muziek, beeldende kunsten en bewegings kunst, en ik wil heel graag de ideeën van mensen horen en hen de ruimte geven om hier op te treden of iets te organiseren. Ik probeer voort te zetten wat Nino en Pieter Jan hier hebben opgebouwd, maar geef daar weer mijn eigendraai aan. En in plaats van Georgische dingen ga ik er Nieuw-Zeelandse dingen bijbrengen. Ik vind het heel mooi wat hier is opgezet en daar wil ik op doorbouwen.

Gaat u ook iets voor kinderen organiseren?
Ik ben van plan om een Kinder Kino Filmclub te maken, een filmclub voorkinderen en jongeren. Films kijken en praten over wat we zien. En ik wil ook voorvolwassenen filmavonden organiseren en ik ga door met de concerten want dat vind ik zelf ook echt fantastisch: heel leuk dat je ergens in een soort huiskamer op een gezellig manier livemuziek kan ontdekken. En ik wil ook kinderkunstlessen organiseren want ik ben een kunstjuf. Ik heb echt heel veel ideeën maar ik sta ook open voor wat de mensen van het Noordereiland en omgeving voor ideeën hebben. Dat wil ik graag horen, dan kun je een briefje door de brievenbus doen

Lees de hele Noordereiland Kinderkrant hier >

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart