Eilandkrant mei 2024

>
Eilandkrant mei 2024

Eilandkrant mei 2024

Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: mei 2024 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF in Dropbox).

Eilandkrant mei 2024

 

Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van mei.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Lunchroom Koozie krijgt nieuwe eigenaren

Lunchroom Koozie gaat over in nieuwe handen. De huidige uitbaters Christa en Harald gaan een nieuw avontuur tegemoet in Afrika. Christa gaat werken voor een school in Zambia en Harald hoopt tijd te vinden om aan een boek te werken.

Koozie in nieuwe en tegelijkertijd vertrouwde handen

Christa gaat er Nederlandse les geven aan kinderen wiens ouders werken voor hulporganisaties of grote bedrijven, of een gemengd huwelijk hebben. De kinderen (3 -17 jaar) krijgen er naast hun reguliere onderwijs een paar uur Nederlandse les. Vaak om ze voor te bereiden op terugkeer met hun ouders naar Nederland of omdat ze daar gaan studeren.

“We waren vorig jaar op vakantie in Zambia en daar stuitte ik op de advertentie van die school” vult Christa aan. “We hebben even getwijfeld, want hoe moet het dan met Koozie? Maar het was ook een mooie kans om nog nieuwe dingen te doen. Het was alleen wel belangrijk dat Koozie in handen zou komen van de juiste mensen, met hart voor het Noordereiland en gastvrijheid. Gasten moeten zich thuis voelen in een vriendelijke atmosfeer en iedereen moet zich er welkom voelen”.

Nieuwe eigenaren

Die wens is in vervulling gekomen: Christa en Harald verlaten het Noordereiland met het geruststellende gevoel dat ‘hun Koozie’ nu in goede handen is bij de twee nieuwe eigenaren Marina Santos en Vincent van der Vechte. Banketbakster Marina is bekend van haar heerlijke MarinaMagica gebak (ook vegan) bij Koozie en Vincent is eigenaar van designbureau Heftiger, een paar deuren verder aan het Burgemeester Hoffmanplein.

“Koozie blijft voorlopig gewoon Koozie”, stelt Marina iedereen gerust. “Christa en Harald hebben er de afgelopen jaren een heerlijk plekje van gemaakt, daar gaan we voorlopig weinig aan veranderen. Geleidelijk aan zullen we er wat meer onze eigen stempel op gaan drukken”. “Er staat al ‘Proeverij’ in het logo, daar willen we meer nadruk op gaan leggen”, vult Vincent aan. “Proeven van de lekkere dingen in het leven: de beste koffie, een heerlijk ontbijt of lekkere lunch, brood van Jordy’s en een breder aanbod huisgemaakte patisserie. Uiteraard met een uitstekend glas wijn, een lekker (craft)biertje of bruisende bubbels. Marina is al aan het bedenken welke lekkere tapas daar goed bij passen”.

Jaren geleden had Marina samen met haar moeder al een eigen bakkerijtje in Barcelona. Nu gaat een langgekoesterde wens in vervulling: een eigen zaak waarmee ze gasten kan verwennen met heerlijk homemade gebak, sandwiches en andere delicatessen. Inspiratie voor haar patisserie deed ze op in Barcelona, veel van haar recepten zijn afkomstig van haar oma en haar moeder. “Maar wel met een eigen twist inmiddels”, glundert Marina. Haar ‘Nina’s cheesecake’ die je bij Koozie kunt proeven is vernoemd naar haar oma.

Komende maand bouwen Christa en Harald langzaam af en nemen Marina en Vincent geleidelijk het roer over. Dus nog alle tijd om even bij Koozie binnen te stappen om hen uit te zwaaien en te verwelkomen. In juni vertrekken Christa en Harald met de zuiderzon richting Zambia. Tot slot willen ze nog benadrukken: “We hebben hier op het Noordereiland een fantastische tijd gehad. Hele fijne mensen ontmoet en mooie muzikale evenementen georganiseerd. Dank aan iedereen die ons bezocht en ondersteund heeft. We weten dat jullie ook bij Marina en Vincent in gastvrije handen zijn. Het gaat jullie goed!”

Website Koozie = www.koozielunchroom.nl

Koozie Proeferij

De Eilandkrant is jarig!

Heb je of maak je mooie foto’s van het Noordereiland? Doe dan mee aan de Eilandkrant fotowedstrijd!

De Eilandkrant Noordereiland viert in de zomer van 2024 alweer haar 5-jarig jubileum. Daar zijn we trots op en dat willen we vieren door onze bewoners te vragen een mooie foto in te sturen. Wat vind jij de mooiste of je meest favoriete plek van het eiland? Je kan die foto tot 10 juni insturen. Lees hieronder waar je aan moet voldoen.

Fotowedstrijd: Eilandkrant Noordereiland bestaat 5 jaar

Criteria fotowedstrijd

 • Stuur een door jou zelf gemaakte foto in van ’jouw’ Noordereiland, in kleur
 • Je woont op het Noordereiland
 • Eén foto per inzending
 • Formaat: liggend (landscape)
 • Minimaal 1MB. groot
  het liefst 2500 x 3500 pixels (of groter)
 • Geschikt voor afdrukken op A4 formaat, liggend
 • Foto zonder watermerk
 • Er mag geen drone gebruikt worden
 • Stuur je foto uiterlijk 10 juni 2024 naar redactieeilandkrant@gmail.com
 • Vermeld daarbij je naam, telefoonnummer en mailadres
 • Geef ook aan waarom je juist deze foto gekozen hebt (max 200 woorden)
 • Door het insturen van je foto geef je toestemming om de foto te publiceren in diverse Noordereiland media
 • De keuze van de jury is bindend. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd

Webpagina: noordereiland.org/fotowedstrijd2024

Papier en online

In het voorjaar van 2019 dienden initiatiefnemers/bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus een plan in om naast de bestaande online media ook een papieren nieuwsbulletin + agenda huis aan huis bij bewoners te bezorgen. Op die manier bereikt de informatie een breed publiek en krijgen ondernemers meer aandacht voor hun activiteiten voor de buurt.

De eerste editie van de Eilandkrant verscheen in juni 2019. Sindsdien zijn er 60 edities uitgebracht, elke maand trouw bezorgd door een tiental vrijwillige bezorgers, allen ook bewoners van het Noordereiland. De uitgave van al deze edities werd mogelijk gemaakt door bijdragen van OpzoomerMee, gemeente Rotterdam, Woonstad, DeltaPort Donatiefonds, sponsoring door lokale ondernemers, de wijkraad Entrepot-Noordereiland en Buurt Bestuurt.

Hartje Noordereiland

In november 2022 werd de Stichting Hartje Noordereiland opgericht, zodat er meer mogelijkheden zijn voor het werven en beheren van subsidie- en sponsorgeld en de redactie wordt ondersteund, die inmiddels is

uitgebreid met redacteur Ilonka Schutte en gastredacteuren Eva Steenhuizen en Pim Pauwels. Het bestuur, het redactieteam en de bezorgers zijn er enorm trots op dat de Eilandkrant alweer 5 jaar bestaat en willen dat jubileum vieren met de bewoners door het uitschrijven van een fotowedstrijd.

Expositie en kalender

De ingezonden foto’s worden beoordeeld door een kundige jury. De drie winnende foto’s worden gepubliceerd in de Eilandkrant en diverse sociale media van het Noordereiland. De inzendingen worden getoond op een foto-expositie in het Huis van de Wijk (datum volgt).

De drie winnaars ontvangen een ingelijste vergroting van hun foto. Daarnaast wordt een selectie van 12 foto’s afgedrukt in een kalender voor 2025, die in de Eilandwinkel-collectie wordt opgenomen. De winnaars ontvangen ook daarvan een exemplaar.

Eilandkranten van het Noordereiland.

Wij hopen op veel inzendingen van mooie en bijzondere foto’s van ons prachtige Noordereiland. We kijken er naar uit!

Bestuur Stichting Hartje Noordereiland, redactieteam en bezorgers.

Hartje Noordereiland

Website: hartjenoordereiland.nl
Bekijk alle kranten op: noordereiland.org/eilandkrant


Herdenking meidagen 1940

Op 14 mei 1940 schudde Rotterdam op haar grondvesten. Nog vóór het aflopen van een ultimatum en de geëiste capitulatie werd de stad door de Duitsers gebombardeerd. De binnenstad werd verwoest, 850 mensen kwamen om het leven. Ook op het Noordereiland werden in die meimaand veel woningen verwoest, niet vanwege dat bombardement, maar omdat in de dagen eraan voorafgaand beschietingen waren tussen het Nederlandse en Duitse leger. Het eiland werd bovendien getroffen door ‘friendly fire’, in een poging van Nederlandse bommenwerpers om de opmars van de Duitsers over de Maasbruggen te stuiten.

Herdenkingen van de meidagen 1940

Programma dinsdag 14 mei herdenking bombardement 1940

13:00 uur: Verzamelen bij het Huis van de Wijk
13:10 uur: Lezing van 10 minuten
13:20 uur: Vertrek vanuit het Huis van de Wijk naar de brandgrenssteen
13:35 uur: Kranslegging en een minuut stilte
13:45 uur: Korte toespraak
14:00 uur: Napraten met thee/koffie in Café ’t Haventje

Oorlogswandeling mei 1940

Wandel 1,5 uur met de gids van Stichting Strijd om de Maasbruggen langs de historische locaties waar 4 dagen lang strijd geleverd werd, voorafgaand aan het bombardement van 14 mei 1940.

Diverse data: 9, 11,12, 20 en 25 mei
Start: 10.00 uur bij Koozie, Van der Takstraat 51 (12 mei start 11.00 uur)

Kosten: € 5,00 (incl. koffie/thee bij Koozie)
Reserveren noodzakelijk: info@koozieproeverij.nl
Meer informatie vind je op www.strijdomdemaasbruggen.nl


Agenda mei 2024

t/m 19 mei Expositie Expositie Abschied!
Frank van der Meijden, Rob de Moes en Lodewijk Ouwens
Galerie Wind, Prins Hendrikkade 124a

t/m 31 mei Expositie Expositie Ieva Seviakovaite “Leliumai“
Tante Nino, Vd Takstraat 102b

Zo 5 mei Vrijheidsmaaltijd
15.30 uur
Welkomstdrankje, soep en cake + muziek van De Franja’s.
Kosten: €15. Reserveren: koozie.lunchroom@gmail.com
Koozie, Vd Takstraat 51


div. data Vrijheidswandeling
10.00 11.30 uur
WOII-wandeling. Kosten: €5 (incl koffie/thee).
Reserveren: info@strijdomdemaasbruggen.nl (9, 11,12, 20 en 25 mei)
Startpunt Koozie Vd Takstraat 51

Di 7 mei Speurtocht
12.00 17.00 uur
Voor kinderen 8-14 jaar. Afsluitend picknick in de tuin van Nino
Tante Nino, Vd Takstraat 102b

Ma 13 mei Wijkraad Entrepot-Noordereiland
19.30 21.30 uur
Openbare vergadering.
Agenda: www.noordereiland.org/wijkraad
Wijkhub, Stoomtramweg 110

Di 14 mei Kranslegging
13.00 – 14.00 uur
Herdenking bombardement 14 mei 1940 + krans bij brandgrenssteen
Huis vd Wijk + PH kade

Di 14 mei Film
19.00 uur
David Lynch Film – Mulholland Drive
Tante Nino Vd Takstraat 102b

Za 18 mei Plantjesmarkt
10.00 – 13.00 uur
Plantjesmarkt rondom de Stuurhut
Stuurhut, Burg. Hoffmanplein 30b

Do 23 mei Jazz concert
19.30 uur
PIN
Tante Nino, Vd Takstraat 102b

Vr 31 mei De Werf
14.00 – 16.00 uur
2e hands ruil-/inleverwinkel + popup milieupark
De Stuurhut, BH plein 30B

Elke week in mei

Maandag
Koffie/thee inloop
9.30 – 12.00 uur
bakkie doen & praatje maken Huis vd Wijk

Nederlandse taalles
12.00 – 14.00 uur
Aanmelden: 06 16 71 6859 Huis vd Wijk tot uiterlijk 12 juli
Saam Maaskade 74a

Infoplein
14.00 – 16.00 uur
Formulierenhulp & geldzaken. Op afspraak: 010 244 82 40
Huis vd Wijk, Prins Hendrikkade 89

Schilder/tekenclub
20.00 – 22.00 uur
Voor beginners en gevorderden
Huis vd Wijk

Dinsdag

Line dance
10.30 – 11.55 uur
€6 per 4 wk. Aanmelden: sameninbeweging@arthyra.nl
Huis vd Wijk

Heren stamtafel
11.00 – 12.30 uur
Koffie en mannenpraat
Huis vd Wijk

Spelmiddag
13.00 – 15.00 uur
Kom een kaartje leggen, een bordspel doen of knutselen
Huis vd Wijk

Yoga
20.00 – 21.30 uur
€130,-/10 lessen. Info: www.yogabynatasja.nl
Huis vd Wijk

Woensdag

Wandelen
9.55 – 11.30 uur
Aanmelden: sameninbeweging@arthyra.nl
Fontein Burg. Hoffmanplein

Naaiclub
10.00 – 12.00 uur
Kosten: €1,-. Aanmelden: 06 16 71 6859
Huis vd Wijk

Schilder/tekenclub
12.00 – 16.00 uur
Voor beginners en gevorderden
Huis vd Wijk

Klik & Tik
14.30 – 15.30 uur
Computerhulp. Aanmelden: 06 28 79 36 55
Huis vd Wijk

Kunst Kiem
14.30 – 16.00 uur
Creatief bezig met de natuur (kinderen (6-12 jr)
Tante Nino Vd Takstraat 102b

Line dance
19.30 – 20.45 uur
€10 per 4 wk. Aanmelden: sameninbeweging@arthyra.nl Huis vd Wijk

Donderdag

Nederlandse taalles
12.00 – 14.00 uur
Aanmelden: 06 16 71 6859
Huis vd Wijk

Line dance
10.30 – 11.55 uur
€6 per 4 wk. Aanmelden: sameninbeweging@arthyra.nl
Huis vd Wijk

Crea & spel
14.30 – 16.00 uur
Voor kinderen 4-14 jr
Huis vd Wijk

Superheldinnen
16.15 – 17.15 uur
Samen leuke dingen doen. Meiden 9 – 12 jaar
Huis vd Wijk

Yoga
20.00 – 21.30 uur
€130,-/10 lessen. Info: www.yogabynatasja.nl Huis vd Wijk

Vrijdag

Senioren gym
10.30 – 11.30 uur
Olv Rijnmond Fit
Huis vd Wijk

Soep terrine
12.00 – 13.30 uur
Versgemaakte soep + broodje. Kosten: €2,50
Huis vd Wijk

De Werf mini
14.00 – 16.00 uur
Ruil- & inleverwinkel
De Stuurhut, Burg.Hoffmanplein 30b

Ma t/m Vrij
Boekenkast
10.00 – 16.00 uur
Gratis 2 boeken uitzoeken (als er geen activiteiten zijn)
Huis vd Wijk


Eilandkrant Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Makers van de Eilandkrant

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep


Noordereiland, Rotterdam Colofon

© 2024 Eilandkrant is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: gemeente Rotterdam, Woonstad, SOL Netwerk & ondernemers Noordereiland. Oplage: 1.700 | Tekst: BusnizzCares, Ilonka Schutte | Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares
Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart