Snelle lopers over de Willemsbrug
Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland
De Rotterdamse marathon staat al jaren te boek als hét hardloopevenement van Nederland. Maar dat is in haar begintijd wel anders. De eerste edities van de marathon, die voor het eerst in 1981 wordt gelopen, tellen niet meer dan enkele honderden lopers. Ook is niet iedereen overtuigd van het nut van een marathon in Rotterdam. Die is er immers ook al in Amsterdam en Utrecht, zeggen critici. Zij zien liever de komst van een atletiekbaan in de stad.
Maar de gemeente zet door en dat blijkt een gouden zet. Al tijdens de eerste edities zien kenners dat Rotterdam een snel parcours heeft. Het evenement groeit in die jaren daarop in aantal deelnemers en er is daarom behoefte aan een nieuw parcours. Die bestaat tot dan toe uit rondjes rond de Kralingse Plas met een finish op de Coolsingel.
Dat verandert in 1985: de vijfde editie van de Rotterdamse marathon is de eerste waarin beide kanten van de Maas worden aangedaan en dus ook het Noordereiland. Vanaf de start op de Coolsingel rennen de lopers via de Willemsbrug naar Zuid. Daarna rennen deelnemers opnieuw de Willemsbrug over om vervolgens richting het oosten van de stad te lopen. De finish is – hoe kan het ook anders – op de Coolsingel.
Die editie is er direct een voor in de geschiedenisboeken. De race wordt namelijk gewonnen door de Portugees Carlos Lopes in een nieuwe wereldrecordtijd (2:07.12). Rotterdam begint nu echt naam te maken als hardloopstad van Nederland.
Drie jaar later loopt Belayeh Densamo uit Ethiopië als eerste ooit onder de 2 uur en 7 minuten. In 1988 loopt hij de marathon van Rotterdam uit in 2:06.50 en neemt zodoende het wereldrecord van Lopes over.
Het parcours over de Willemsbrug blijft in stand tot 1996, het jaar van de opening van de Erasmusbrug. Sindsdien vormt die brug een van de hoogtepunten van de marathon. Het hoogtebeeld van de lopers die over de brug gaan, is inmiddels vaste prik in het beeldverslag van de regionale en landelijke media.
Foto: In de Buurt
Dit artikel ‘Tijd van Toen’ stond ook in de Eilandkrant van april. 2024
Door Pim Pauwels
Bekijk alle kranten op: noordereiland.org/eilandkrant »