De Hef weer compleet met val

>
>
De Hef weer compleet met val

Op dinsdag 7 februari is het zover: dan wordt het beweegbare middendeel (het val) weer teruggeplaatst in De Hef. Het geduld van veel Rotterdammers wordt beloond. Na ruim twee jaar hard werken is de monumentale brug in de Koningshaven dan weer compleet. Dit wordt uiteraard net zo’n spektakel als toen de val werd uitgehesen.
[UPDATE: Zie hier de foto’s]

Programma

Maandag 6 feb.
14.00 uur wordt het val opgehaald vanuit de Merwehaven.
Het val wordt die dag afgemeerd op een ponton aan de Nassaukade.

Dinsdag 7 feb.
9.00 uur val voor de torens Hef
9.00 – 10.00 uur plaatsen val tussen de torens.

Belangstellenden zijn uiteraard van harte welkom maar moeten wel iets vroeger uit de veren dan verwacht. Om 08.00 uur wordt het val gereed gelegd om tussen de torens te kunnen worden geschoven en om 09.00 uur wordt het teruggeplaatst. Wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte) bezegelt rond dit tijdstip op symbolische wijze de thuiskomst van het val.
De dag ervoor, op maandag 6 februari, worden al voorbereidingen getroffen voor dit mooie moment. Het val wordt om 10.00 uur van het terrein aan de Gustoweg weer teruggevaren naar De Hef, waar het brugdeel rond 14.00 uur verwacht wordt.

Stedelijk icoon

Het groot onderhoud aan ‘De Hef’ oftewel de Koningshavenbrug startte op zondag 23 november 2014 toen ‘het val’, het beweegbare middengedeelte van de brug, uitgehesen werd. Wethouder Eerdmans zwaaide toen samen met duizenden belangstellenden het val feestelijk uit. Het groot onderhoud dat het afgelopen jaar aan de brug is gepleegd, onderstreept dat Rotterdam zorgvuldig omgaat met het Rijksmonument en stedelijk icoon. Het afgelopen jaar zijn de oude verflagen verwijderd. Aansluitend heeft de brug drie nieuwe verflagen gekregen in de oorspronkelijke mosgroene kleur NS 116, zoals door de Rotterdamse gemeenteraad in 1995 is besloten. Ook het val, het 55 meter lange en 9 meter brede brugdeel heeft eenzelfde behandeling ondergaan. De 560 ton wegende stalen constructie is bij de Merwehaven op de kade bij Gustoweg neergelegd en opgeknapt. Met het terugplaatsen van het val is de brug weer compleet. Met de laatste werkzaamheden aan de brug en de nieuwe duurzame LED verlichting die in maart wordt aangebracht is De Hef dan in ere hersteld en ’s avonds nog mooier zichtbaar zijn.


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart