Eilandkrant Nov

>
>
Eilandkrant Nov

Eilandkrant november 2019

November 2019 EilandkrantNieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: November 2019 Eilandkrant (PDF)

 

 

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk/Steiger 22.


Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van november.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

 

De AED, wat doe ik ermee

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Als omstanders binnen 6 minuten reanimeren en een AED inzetten, heeft het slachtoffer de grootste overlevingskans.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

foto AED - Cafe het Haventje

 

 

Hoe werkt dat
Op ons Noordereiland zijn nu 3 AED’s beschikbaar, mede dankzij een crowdfundingactie door bewoners en donaties van Humanitas en Hakkers BV. Maar, hoe werken die dingen eigenlijk? En wat moet je doen als iemand in je buurt een hartstilstand lijkt te hebben? Mag en kan iedereen die AED gebruiken? Het antwoord: nee, het is niet de bedoeling dat iedereen hem zomaar kan gebruiken. Het werkt als volgt:

  • Als iemand onwel wordt en een hartstilstand lijkt te hebben, bel je direct 112
  • De 112 meldkamer weet waar in de buurt een AED aanwezig is en waarschuwt de dichtstbijzijnde burgerhulpverleners.
  • Deze burgerhulpverleners zijn bekend bij de meldkamer en zijn getraind in reanimatie en het gebruik van de AED en zij hebben de code van het AED apparaat.
  • Zij doen de reanimatie totdat de ambulance ter plekke is.

Vanaf 31 augustus heeft Nederland één landelijk oproepsysteem voor reanimatie: HartslagNu. Burgerhulpverleners die zijn aangesloten bij het systeem kunnen nu overal in Nederland worden opgeroepen bij een 112-melding van een hartstilstand. Waar ze ook zijn. Nederland is hiermee het eerste land ter wereld dat op deze schaal burgers alarmeert om het slachtoffer van een hartstilstand te hulp te schieten.

Goede spreiding
De 3 AED’s op het Noordereiland hangen bij de Koopvaardijhof, Cafe ’t Haventje aan de Prins Hendrikkade en bij Steiger 22 (binnenkort ook aan de Prins Hendrikkade). Een goede spreiding over het eiland, zodat burgerhulpverleners er in geval van nood snel bij kunnen. Maar natuurlijk is het te hopen dat ze nooit ingezet hoeven te worden, alleen af en toe opgeladen.

 


Citystewards

Op het Noordereiland loopt op vrijdag en zaterdag een groep Citystewards een rondje. Zij zijn gastheren op straat en spreken als dat nodig is mensen aan op ongewenste gedragingen. Maar ook helpen ze bij opruimacties, flyeracties, en dergelijke.

Dit 010 Cityteam is een initiatief van Stichting Citysteward. Hun doelstelling is om jongeren via scholing, praktijkstages en intensieve begeleiding te activeren, motiveren, een aantal vaardigheden en competenties bij te brengen en uit de anonimiteit te halen. Het draagt bij aan hun zelfredzaamheid, persoonlijke ontwikkeling en vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. Ze zijn getraind in o.a. communicatievaardigheden en hospitality en veiligheid.

Het Cityteam is 1 of 2 keer per week aan de slag op het Noordereiland, onder andere op de Maaskade. Alleen overdag, tot uiterlijk 21:00 uur savonds. Loop gerust eens een keer een rondje met hen mee om te ervaren hoe deze jongeren aan de slag zijn, of om hen te wijzen op specifieke aandachtspunten misschien.

Website: www.citysteward.nl

 


Meer dan digitaal

Nils Hilbers & Annette de Bus

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, respectievelijk grafisch vormger en tekstschrijver, vinden dat het op het eiland ontbreekt aan een papieren informatiebulletin.
Niet iedereen leest immers de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een papieren versie van een activiteitenkalender en nieuwsberichten te realiseren. Zij dienden een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te publiceren. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

 

Geoliede machine
De productie van de Eilandkrant is elke maand een strakke exercitie. Eerst worden instellingen en ondernemers gevraagd hun activiteiten voor de komende maand aan te leveren. Dan worden die verwerkt in de maandagenda. Ondertussen worden de artikelen geschreven en foto’s erbij gezocht. Daarna wordt het ontwerp van de krant gemaakt. Dat is nog een heel gepuzzel; soms past de tekst net niet en moeten er zinnen worden ingekort, of soms zelfs wat langer gemaakt zodat alles precies past. Dan kan de krant eindelijk naar de drukker, die de kranten 1 a 2 dagen voor de nieuwe maand levert.

Bezorghelpers
De Eilandkranten worden huis-aan-huis bezorgd door een aantal trouwe vrijwilligers, de meesten van hen ook bewoner van het eiland. Zonder hen geen krant in de brievenbus, dus we zijn heel blij met hun inzet! Ook voor hen geldt een strakke deadline, de krant moet vóór de eerste van de maand bezorgd zijn. Omdat er veel bewoners zijn met een NEE NEE sticker op de brievenbus, wordt de krant ook neergelegd bij een aantal instellingen en ondernemers.

Feedback
Wij zijn natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken. Stuur ons daarom een berichtje: redactieEilandkrant@gmail.com
Dat mailadres kun je ook gebruiken voor je tips voor de agenda, of als je een nieuwtje te melden hebt.

Archief
Wie de krant liever digitaal leest kan terecht op de Noordereiland website. Daar zijn alle tot nu toe verschenen edities van de Eilandkrant terug te vinden: www.noordereiland.org/eilandkrant


Voetbalbakermat op het Noordereiland

Tijd van Toen – Peter Bakker

De bakermat van het Rotterdamse voetbal ligt op het Noordereiland. Rond 1880 was het eiland nog vrijwel onbebouwd. Voetbal werd populair en overal waar drie sprieten gras groeide promoveerde dat tot voetbalveld. Er ontstonden voetbalclubs waarvan in Rotterdam Concordia de eerste was. Die club speelde in 1886 zijn eerste wedstrijd op een veld achter het Stieltjesmonument. Ook Sparta speelde daar zijn eerste wedstrijden. In het pakhuis van bierhandelaar G. van Langeveld in de Cornelis Trompstraat was het kleedlokaal en opslagruimte voor de doelpalen. De doellat was een gespannen touw, dat scheelde opslagruimte. Het café waar het eerste reglement van Sparta werd opgesteld, was op de hoek van dezelfde straat en het Burgemeester Hoffmanplein. Andere verenigingen die begonnen op het Noordereiland waren FVV, voorloper van Feijenoord, en Victoria. Behalve Sparta en Feyenoord bestaan genoemde clubs allang niet meer. In het Feyenoord museum staat nog de Concordia Cup, de allereerste beker die Feyenoord won. Tot in de jaren zestig is er op het eiland gevoetbald. Wie herinnert zich nog de wedstrijden die op ‘De Puin’ werden gespeeld?
In een latere editie kom ik daar op terug.
Heeft u hierover nog bijzondere verhalen, mail mij dan: penm.bakker@gmail.com

Peter Bakker


Uitgelicht:

Wensenlijst Huiskamer
Heb je wensen of leuke tips voor de nieuwe Huiskamer van de Wijk? Laat weten via het formulier op de Noordereiland website. Je vindt het formulier bij de nieuwsberichten: Hier »

 

  

Love Noordereiland

 

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

 


Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

 


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2019 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart