RTV Rijnmond: 3 Openbare AED’s op Noordereiland

>
>
RTV Rijnmond: 3 Openbare AED’s op Noordereiland

“Van nul naar drie AED’s in een half jaar, een mooie start van de actie”, zegt Noordereiland-bewoner Harmen van Dorsser bij café ’t Haventje aan de Sleephellingstraat in Rotterdam. Daar werd dinsdagmiddag het resultaat van een crowdfundingsactie van de plaatselijke Buurt Bestuurt voor openbare defibrillators bekendgemaakt. “Hoe de AED exact werkt, weet ik niet”, zegt Van Dorsser eerlijk over de apparaten waar hij zich voor heeft ingezet. “Maar het geeft een veilig gevoel dat er eentje in de buurt beschikbaar is.”

Video RTV Rijnmond van 2 juli: AED Borrel 

Op het Noordereiland waren er al wel AED’s aanwezig, maar deze waren niet 24 uur per dag beschikbaar. Buurt Bestuurt besloot daarom om tot actie over te gaan. “Actieve bewoners zijn langs bedrijven gegaan”, roemt Van Dorsser zijn buurtgenoten. “Toen wilden Humanitas en Hakkers, een bedrijf aan de kade, er ieder ook één beschikbaar stellen.”

AED kastje bij Steiger22, NoordereilandDe drie defibrillators hangen verspreid over het twaalfhonderd meter lange eiland. Eentje hangt bij Steiger 22 aan het Burgemeester Hoffmanplein. De andere twee zijn te vinden op het Koopvaardijhof en de Sleephellingstraat.

 

Nog 43 Rotterdamse AED-acties

Volgens Marianne Spoelstra van de Hartstichting zijn er naast de actie op het Noordereiland nog 43 andere acties in Rotterdam voor een buurt-AED. “Bedrijven, de gemeente, bewoners; een combinatie van verschillende bronnen zorgt voor het geld”, legt ze uit.

“De dekkingsgraad is enorm toegenomen de afgelopen tijd”, vervolgt Spoelstra. “Dat is heel erg mooi. Maar nog steeds is niet in heel Nederland binnen een straal van vijfhonderd meter een openbare AED beschikbaar. We hebben er daarvoor nog vierduizend nodig.”

 

1530 euro voor een kastje

De crowdfunding op het Noordereiland is één van de 1500 geslaagde AED-acties. “Elke dag start wel een nieuwe actie”, zegt Spoelstra. “Of wordt een actie succesvol afgerond.”

Een AED is niet heel goedkoop. Maar liefst 1530 euro kost een buitenkast zonder slot. Voor een kastje met slot ben je 1660 euro kwijt. Gelukkig zijn ze wel te hergebruiken. “Je hoeft alleen de elektroden te vervangen”, weet Spoelstra. “Die kun je declareren bij de ambulancediensten.”

RTV RijnmondBron: RTV Rijnmond
Lees meer over de AED’s: www.noordereiland.org/tag/aed/

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart