Wethouder doet rondje Noordereiland

>
>
Wethouder doet rondje Noordereiland
Wethouder doet rondje Noordereiland

Wethouder Bert Wijbenga (links) op bezoek op het Noordereiland

Het was stormachtig vandaag. Maar gelukkig ging het er in de Huiskamer van de wijk (Steiger22) een stuk gemoedelijker aan toe. Wethouder Bert Wijbenga bracht een bezoek aan het eiland na een noodkreet van de Wijkraad Noordereiland. De open brief waarin die noodkreet werd geuit bereikte niet alleen diverse media, maar ook de wethouder en was voor hem aanleiding om op werkbezoek te komen. In het bijzijn van vertegenwoordigers van Directie Veilig, de wijkpolitie, Toezicht & Handhaving en de wijkmanager kwam de wethouder zich persoonlijk informeren over de overlast die bewoners ervaren. Dat begon met een gesprek met afgevaardigden van de wijkraad, Buurt Bestuurt, Buurtpreventie en een aantal bewoners.

De maat is vol

Namens de wijkraad gaf Anne-Marie Steijl hem een uitleg over de problemen waarvan de bewoners de afgelopen tien jaar in toenemende mate last ondervinden en waarvan ze vinden dat de maat vol is. Maar ook sprak ze haar teleurstelling (zeg maar gerust: verontwaardiging) uit dat de wijkraad kort na haar aantreden al een ongevraagd advies naar de gemeente had gestuurd over de ‘kadekapers’ problematiek, maar daar tot op vandaag geen passende reactie op heeft ontvangen. Ook eerdere klachten en verzoeken richting gemeente (via Buurt Bestuurt en Buurtpreventie) leverden niets op. De uitdaging is nu aan de wethouder om eindelijk echt actief bij te dragen aan het oplossen van deze jaren durende overlast.

Excuus

Wethouder Wijbenga gaf toe dat het niet netjes is om niet adequaat te reageren op het advies van de wijkraad en zegt toe dat uiterlijk 1 april te doen. Concrete maatregelen kunnen daarin echter nog niet verwacht worden, het is een complex probleem, dat niet zomaar snel opgelost kan worden. Daar is overleg met diverse partijen voor nodig om te onderzoeken welke oplossingen mogelijk én haalbaar zijn. Het is de vraag of die gevonden moeten worden in zaken als mobiliteit (verkeersmaatregelen), handhaving of parkeeraanpak. Of misschien in een combinatie van maatregelen.

Bert Wijbenga

Wethouder Bert Wijbenga

Het Noordereiland is een oase in de rivier, erkent de wethouder. Hij kent het goed, want zijn zoon heeft hier een tijdje gewoond. Het is zonde dat de ondervonden overlast voor veel bewoners het woongenot beïnvloedt. Hij neemt de uitdaging aan om samen met de wijkraad en bewoners naar oplossingen te zoeken, maar vraagt om niet ontmoedigd te raken en nog wat geduld te hebben.

 

Geoorloofd en ongeoorloofd

Daarna kregen bewoners ruim gelegenheid om aan te geven welke problemen zij ondervinden en deden zij suggesties voor mogelijke oplossingen. Zo werd er gesproken over cameratoezicht of paaltjes die bijvoorbeeld in de nacht omhoog gezet kunnen worden. Het lastige is dat het op de kades gaat om zowel geoorloofd gedrag (in de auto kletsen en van het uitzicht genieten) als ongeoorloofd gedrag (drugs gebruiken, afval op straat gooien, voorbijgangers intimideren). Voor handhavers is het lastig om in te grijpen bij dat ongeoorloofd gedrag, het is moeilijk om deze parkeerders op heterdaad te betrappen. Volgens de wijkpolitie zou de oplossing vooral gezocht moeten worden in de inrichting van de buitenruimte en zou het door aanpassingen met name in de nachtelijke uren lastiger moeten zijn om te parkeren op Maaskade.

Wijkraadslid Pim Janse haakt daarop aan en stelt voor om de wijkraad in ieder geval deel te laten nemen aan een gemeentelijke werkgroep – als die er komt – die zich gaat buigen over de inrichting van de buitenruimte en de parkeerproblematiek.

Uitwaaien

Daarna gaan alle aanwezigen in colonne richting Maaskade, waar de wethouder met eigen ogen kan zien waar de problemen plaatsvinden en spreekt hij ter plekke met een aantal bewoners. Met de belofte dat hij zorgt dat er een antwoord komt op het advies van de Wijkraad, dat hij ook zeker nog eens komt kijken op een avond (bijvoorbeeld tijdens het rondje van Buurtpreventie) en dat hij in conclaaf gaat met de diverse gemeentelijke diensten, vertrekt de wethouder weer richting Coolsingel. Nu is het afwachten op het beloofde antwoord op het advies van de wijkraad en vooral: een gedegen aanpak en zichtbare resultaten. We houden je op de hoogte en danken met name de bewoners voor hun input.

Foto’s:
(Klik op een foto voor een vergroting).

[envira-gallery id=”7887″]

 

 


Meer informatie
Wijkraad NoordereilandZie ook het bericht: Open Brief overlast kades Noordereiland
+ Bert Wijbenga komt naar het Noordereiland

Tip: De veiligheidsbox tegen hardrijders:
www.rotterdam.nl/wonen-leven/veiligheidsbox-tegen-hardrijders/

Zie video van Open Rotterdam

In de media

Algemeen Dagblad
www.ad.nl/rotterdam/wijbenga-zegt-sorry-tegen-noordereiland-niet-fatsoenlijk-om-niets-te-laten-horen

RTV Rijnmond

www.rijnmond.nl/nieuws/178990/Wethoudersbezoek-Noordereiland-was-constructief-en-prettig

Meer lezen over de wijkraad en hoe je die kunt bereiken? Zie webpagina: www.noordereiland.org/wijkraad/


 

 

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart