Eilandkrant augustus 2021

>
>
Eilandkrant augustus 2021

Eilandkrant augustus 2021

Eilandkrant augustus 2021Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Aug. 2021 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van augustus.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Noordereiland, Rotterdam (foto Nils Hilbers)

Zomerprogramma

De zomervakantieperiode is aangebroken. Wat gaat iedereen de komende weken doen? Op vakantie naar het buitenland? Dat blijkt nog niet zo makkelijk, vanwege coronamaatregelen van de diverse landen om ons heen. Of naar een huisje of camping ergens in Nederland? Maar misschien ook gewoon lekker thuisblijven en af en toe een dagje weg.

Vakantiekrant
ZomerprogrammaGelukkig is er op het eiland (of een van de wijken in de buurt) van alles te doen deze zomer, vooral voor de kinderen. Wat precies, waar en wanneer staat in de ‘Vakantiezomer Krant’ die Humanitas samen met diverse partners heeft gemaakt.
Een actueel overzicht per week en per wijk is te vinden op de website Magie van Feijenoord: www.magievanfeijenoord.nl/agenda.

Wij010, de club van clubs
Deze zomer biedt Wij010 ook een speciaal aanbod voor jongens en meiden van 12 t/m 18 jaar. In de krant zijn deze activiteiten opgenomen met een speciale QR-code naar een pagina met meer informatie over WIJ010, de nieuwe naam voor de wijkvereniging.
Kijk voor meer info: www.wij010.nl

Voor jong én oud
De Vakantiekrant is verspreid via de basisscholen, maar ook verkrijgbaar bij het Huis van de Wijk. Ook wordt de krant bij 75-plussers op het huisadres bezorgd. Er zijn namelijk ook voor senioren diverse activiteiten. Zo kunnen zij voor een praatje en een kopje koffie terecht op een speciaal inloop-uur in het Huis van de Wijk, Prins Hendrikkade 89. Voor wie graag lekker onderuit zit met een boek is daar elke maandag en vrijdag tussen 14 en 16 uur de bibliotheek met ‘neem-maar-mee-het hoeft-niet-terug’-boeken van Leeszaal Vreewijk.

Fijne zomer iedereen!


Havenloodsmedewerkers blikken terug op Wegenerpand

 

Door Frouke van Loo

Foto: Frouke van Loo“Je loopt er regelmatig voorbij en laat dan vast en zeker je oog even vallen op de uitgebreide collectie in de etalage. Gaat er al een lampje branden? We hebben het natuurlijk over Observator Watersport! De typische scheepswinkel aan de voet van de Hef. Maar… Observator Watersport is niet zomaar een scheepswinkel. Eén van de twee specialisten in Nederland op het gebied van nautische kaarten, boeken en niet-elektronische navigatie-instrumenten bevindt zich in ons midden!

Het is dé plek voor watersport en scheepvaart in de regio, ook als je daar (nog) niets mee hebt. Vanaf de eerste stap die je over de drempel zet, waan je je in een scheepvaart walhalla. Scheepskaarten, boeken, meetinstrumenten en allerlei andere parafernalia. Je kijkt je ogen uit! Knoop maar eens een gesprekje aan met de eigenaar of een van pensionado’s die doordeweeks de zaak bestieren. Dat is gegarandeerd genieten, deze mannen kennen de scheepvaart van binnen en buiten. En niet alleen hier in Nederland worden zij gewaardeerd, vanuit heel Europa weten liefhebbers hun weg naar de winkel te vinden.

Wist je bijvoorbeeld dat Observator Watersport scheepskaarten on demand print? Wel zo duurzaam! Hoewel je dus misschien denk dat een winkel als deze ouderwets is, niets is minder waar. De scheepvaart kan niet zonder de Observator! En wij eigenlijk ook niet. Stap eens binnen en laat je verrassen, bijvoorbeeld door de geweldige collectie oude boeken die je in de kelder vindt of de unieke cadeautjes en platen die op de plank liggen.

 


OV op Noordereiland

Bushalte (foto Nils Hilbers)Het contract met vervoerder Trevvel is verlengd tot eind 2021. Zij verzorgen vervoer op afspraak vanaf diverse haltes op het Noordereiland naar station Blaak. Zie voor meer informatie, tarieven en voorwaarden: https://www.trevvel.nl/doelgroepenvervoer/noordereiland/

Bus 47 vervalt helaas, met ingang van de nieuwe dienstregeling RET in december 2021. Na de zomervakantie starten nog wel gesprekken met de RET en de gemeente over de situatie van het openbaar vervoer op het Noordereiland in 2022.

[UPDATE] Extra informatie van de RET

Lijn 47 rijdt nu al minder dan voorheen en wordt opgeheven per 10 januari 2022.
Dat gebeurt in verband met de ingrepen die de RET in de dienstregeling doet in het kader van de coronacrisis. Wij begrijpen dat dit lastig is voor de bewoners van het Noordereiland.

Lijn 32 blijft wel rijden en kan als alternatief worden gebruikt.
Dat is wel verder lopen vanaf de Westkant van het Noordereiland.

Daarnaast heeft de gemeente al een maatwerkoplossing met een andere vervoerder omdat lijn 47 al minder vaak is gaan rijden. De gemeente bekijkt de mogelijkheden om dat maatwerk te blijven inzetten als lijn 47 helemaal komt te vervallen.

Ter context: door de coronacrisis zitten vervoerbedrijven nog niet aan de reizigersaantallen van voorheen. Om de misgelopen inkomsten te compenseren, vergoedt het Rijk 93-95% van de gemaakte kosten. De vervoerders moeten dus een deel zelf opbrengen. Bij de RET doen we dat door een combinatie van besparingen op de interne bedrijfsvoering, de dienstregeling en de inzet van tramconducteurs en servicemedewerkers metro. Bij de besparingen op de dienstregeling kijken we steeds naar ingrepen die zo min mogelijk impact hebben en waar er zo mogelijk alternatieven voorhanden zijn. Dit neemt niet weg dat de bezuinigen voor sommige reizigers vervelend kunnen uitpakken.

 


Snelheid gemeten

Snelheidsmeter (foto Nils Hilbers)Wie van de Willemsbrug af de bocht om sjeest komt vlak voor het kruispunt Van der Takstraat oog in oog met een SID, een Snelheids Indicatie Display.

Wie daar rijdt ziet op het matrixbord hoe hard hij of zij rijdt en krijgt een duimpje omhoog of naar beneden. Of dat de hardrijders deert is afwachten. Het is niet bekend hoe lang de SID daar actief blijft.

 

 


Van der Takstraat Westzijde

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Van der Takstraat (foto Nils Hilbers)

Zoals beloofd deze keer een beschrijving van de westkant van de Van der Takstraat in de jaren ’50 en ’60 van de twintigste eeuw. Echte eilanders vonden trouwens die straatnaam te lang en spraken altijd over de ‘Takstraat’, dus dat zal ik ook maar gebruiken. Ik woonde op nummer 19b, boven naaimachine en reparatie-inrichting v.h. W. Vermeulen N.V. en als ik uit mijn portiek komend linksaf sloeg kwam ik langs de volgende winkels: allereerst de bekende patat- en ijszaak van Piet Spiering. Dan kwam visboer Kees Offermans, en op de hoek het proeflokaal van Adrie Vos.

Stak je het Burgemeester Hoffmanplein over dan kwam je, midden op het plein, langs een kiosk. Daarna zat op de hoek van het plein en de Takstraat slagerij Heil. Dan kwam café Monique en daarnaast kledingzaak A. en C. Kornman (met als uithangbord ‘Voor schipper en zeeman’). Die zaak verhuisde later naar een ander deel van de Takstraat. Vervolgens kwamen wat kantoortjes, een kleermaker, de spaarbank, een slagerij, en op de hoek de radiozaak van Nijkamp. Daar hield de ‘Takstraat’ op en begon de Maaskade.

De volgende keer ga ik rechtsaf uit het portiek waar ik woonde.
Heeft u nog herinneringen? Laat me weten.

Peter Bakker

penm.bakker@gmail.com

 

 


KOOZIE BLIJFT KOOZIEKOOZIE Rotterdam

 

Het eigenaarschap van Koozie gaat met ingang van september over in andere handen.
Jellie en Vedi stoppen er vanaf die datum mee. Graag nemen ze via deze Eilandkrant nog even afscheid.

”Na vijf jaar hard werken zijn wij trots op de huiskamer van het Noordereiland. Zoals veel bloggers Koozie noemen. Waar gezelligheid, ontmoeten, delen, creëren en inspireren ons motto was. Waar feestjes gevierd zijn. Het festival Midden in de Maas werd geboren. En we heel, heel veel, fijne mensen hebben ontmoet. Wij voelen ons blij en ook een tikkie verdrietig dat we ermee stoppen. Ons wachten echter nieuwe avonturen. 
Langs deze weg bedanken wij al onze trouwe bezoekers voor de ontelbare kopjes koffie, de lunches, de vergaderingen, fijne gesprekken en chit-chats en bovenal het zien genieten van jullie allemaal in ons tentje. Het ga jullie goed!”

In de volgende editie stellen de nieuwe eigenaren zich graag aan de eilanbewoners voor en ontvouwen hun plannen voor Koozie.

Zie ook: www.koozierotterdam.nl

 

 

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart