Kandidaten gezocht voor Wijk aan Zet

>
>
Kandidaten gezocht voor Wijk aan Zet

Met de slogan ‘Kom op voor je wijk’ is de stedelijke wervingscampagne gestart voor de Wijk aan Zet, de nieuwe Rotterdamse wijkdemocratie.
Het Noordereiland is wijk: 12. Samen met het Entrepot.

Wijk aan Zet (Foto: Gemeente Rotterdam)Bekijk de kaart van de nieuwe wijken »

De campagne is erop gericht om inwoners te informeren en om ze enthousiast te krijgen om zich kandidaat te stellen voor hun wijkraad. Rotterdam krijgt volgend jaar 39 wijkraden, die samen met bewoners, gemeente en lokale organisaties gaan bepalen wat de wijk nodig heeft, waar het geld naartoe gaat en welke bewonersinitiatieven worden uitgevoerd. Op 16 maart 2022 kunnen Rotterdammers behalve op de gemeenteraad ook op hun wijkraad stemmen.

 

Meedoen en meebeslissen

De campagneaftrap werd gegeven door de wethouders Roos Vermeij (o.a. Wijken) en Arjan van Gils (o.a. Organisatie). Gewapend met een twee meter lang groen-wit stempotlood en flyers met informatie over de wijkraden brachten ze een bezoek aan buurtstudio De Regenboog in de Lampreibuurt en Winkelcentrum Hoogvliet om voorbijgangers uitleg te geven over de wijkraden en ze aan te sporen om zich kandidaat te stellen.

Vermeij: ‘Vandaag was de eerste kleine stap in een lange campagne in 39 Rotterdamse wijken, waarin we bewoners vertellen wat de Wijk aan Zet is, wat een wijkraad doet en hoe je je als bewoner kunt aanmelden. Want dit is je kans om op te komen voor je eigen wijk, of je nou lid bent van een politieke partij of niet. We roepen alle Rotterdammers op om mee te doen’!

Van Gils: ‘Het is ontzettend waardevol om bewoners op straat te spreken over hun wijk. Lang niet iedereen is bekend met de Wijk aan Zet of enthousiast over de wijkraden, dus we hebben nog een weg te gaan. Maar aan de andere kant merk je meteen dat bewoners hun mening klaar hebben over wat er beter kan in de wijk. Dat is mooi om te zien en precies waar de Wijk aan Zet over gaat: meedoen en meebeslissen’.

Aanmelden als kandidaat-wijkraadslid

Alle Rotterdammers die op 16 maart 2022 16 jaar of ouder zijn kunnen zich verkiesbaar stellen als kandidaat voor hun wijkraad. Dat mag met vermelding van een politieke partij, maar hoeft niet: de verkiezingen vinden plaats op persoonlijke titel. De aanmeldingstermijn start op 3 januari 2022 en sluit op 17 januari 2022 om 17.00 uur.
(Het formulier om u aan te melden is vanaf 1 december 2021 beschikbaar via de pagina Wijkraden).

Infographic: Wat is een Wijkraad? »

 

Kom op voor je wijk

De komende tijd zullen in alle 39 wijken campagneactiviteiten plaatsvinden om bewoners te informeren en enthousiasmeren. Kandidaat-wijkraadsleden krijgen een toolkit om in de periode tot 16 maart 2022 campagne te voeren voor zichzelf.
Kijk voor meer informatie op rotterdam.nl/wijkraden. Wat een wijkraad precies doet, leggen we uit in onderstaande video.

 

 

Wijk aan Zet

De campagne is onderdeel van de Wijk aan Zet, de nieuwe wijkdemocratie waarin bewoners meer kunnen meedenken en meebeslissen over hun eigen wijk. Bijvoorbeeld via het digitale platform Mijn Rotterdam, waarop bewoners meebeslissen wat de wijk nodig heeft, waar het geld naartoe gaat en welke bewonersinitiatieven worden uitgevoerd. De wijkraden vormen een belangrijke spil in de Wijk aan Zet, omdat ze de ideeën van wijkbewoners, organisaties en wijknetwerken bij elkaar brengen, met de gemeente afspraken maken over wat de wijk nodig heeft en toezien of de gemeente de afspraken uitvoert.

 

Hoe stel ik mij verkiesbaar?

Van 3 tot en met 17 januari 2022 kunt u zich officieel aanmelden als kandidaat voor de wijkraad. Dit moet via een formulier. Het formulier om u aan te melden is vanaf 1 december 2021 beschikbaar via de pagina Wijkraden.

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd om u kandidaat te stellen voor de wijkraad?
Stuur een e-mail naar wijkaanzet@rotterdam.nl. Wij houden u dan op de hoogte.

 

Video: Hoe kom ik in de Wijkraad?


Gemeente RotterdamBron: Gemeente Rotterdam

 


 

Voorwaarden

Iedereen vanaf 16 jaar kan zich kandidaat stellen voor de wijkraad.
Maar er zijn wel een aantal voorwaarden:

 • U woont in Rotterdam, in de wijk waarvoor u zich verkiesbaar stelt.
 • U bent 16 jaar of ouder op de dag van de verkiezingen.
 • Bent u jonger dan 18 jaar? Dan moet u toestemming hebben van uw ouders of verzorgers (een wettelijk voogd).
 • Vijf wijkbewoners die mogen stemmen moeten u steunen. Dit geven zij aan op het formulier waarmee u zich kandidaat stelt voor de wijkraad. Dit formulier staat begin december 2021 op deze internetpagina.
  Let op: bewoners mogen elk één kandidaat steunen.
 • Soms gaat het lidmaatschap van de wijkraad niet samen met een andere functie. U kunt zich bijvoorbeeld niet kandidaat stellen wanneer u als ambtenaar voor de gemeente Rotterdam werkt of als er een gezagsverhouding is met de gemeente Rotterdam. Welke andere uitzonderingen er zijn, staat in artikel 11 van de Verordening op de Wijkraden. Heeft u hierover een vraag? Stel deze per mail via wijkaanzet@rotterdam.nl.
 • Nadat u verkozen bent als wijkraadslid, moet u een Verklaring omtrent Gedrag kunnen inleveren.
 • Politieke ervaring is niet nodig.
 • U mag bij een politieke partij of organisatie horen. Maar u doet mee op persoonlijke titel. Als u uw politieke partij of organisatie wilt noemen, heeft daar u schriftelijk toestemming voor nodig.
 • Als u nevenfuncties hebt, moet u dit melden. Uw nevenfuncties worden vermeld op de website van de gemeente.

Daar staat tegenover:

Als u gekozen wordt voor de wijkraad, dan zorgt de gemeente voor een inwerkprogramma. Tijdens de eerste zes maanden maakt u kennis met de wijk, het wijknetwerk en de medewerkers van de gemeente in de wijken. U leert hoe de gemeente en het stadsbestuur werken en wat de relatie tussen de wijkraad en de gemeentelijke organisatie is. En wat uw taken en positie als wijkraadslid zijn. Zo kunt u uw wijk goed vertegenwoordigen. Het inwerkprogramma vraagt wel tijd en inzet. Daarnaast kunt u ook verschillende trainingen en workshops volgen voor persoonlijke ontwikkeling.

U krijgt een vergoeding van € 310 voor elke wijkraadsvergadering die u bijwoont, voor maximaal 24 vergaderingen per jaar. Voor de voorzitter van de wijkraad is deze vergoeding iets hoger.

Zie: www.rotterdam.nl/wonen-leven/wijkraden/

 


 

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart