Eilandkrant December

>
>
Eilandkrant December

Eilandkrant december 2021

Eilandkrant december 2021Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: December 2021 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van december.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Panorama Noordereiland (foto Nils Hilbers)

Oproep kandidaten nieuwe wijkraad

Op 16 maart 2022 zijn er behalve Gemeenteraadverkiezingen ook Wijkraadverkiezingen. Bewoners kunnen zich verkiesbaar stellen als kandidaat voor de nieuwe wijkraad Entrepot-Noordereiland. Aanmelden daarvoor kan vanaf 3 januari 2022 tot 17 januari 2022 om 17.00 uur. Kandidaat-wijkraadsleden krijgen een toolkit om in de periode tot 16 maart 2022 campagne te voeren voor zichzelf. Wie zich nu alvast wil melden als belangstellende kan daarvoor het formulier invullen
via www.rotterdam.nl/wonen-leven/wijkraden/

Informatie
Zie ook de informatie op de Noordereiland website: www.noordereiland.org/2021/kandidaten-gezocht-voor-wijk-aan-zet/


Start verbouwing Wegenerpand

Wegener gebouw“We zijn al drie jaar bezig met de voorbereidingen van de transformatie van het Wegener pand” vertelt Jacco Schippper, projectontwikkelaar voor Looije Properties, eigenaar van het pand en betrokken bij dit pand vanaf de planfase tot de oplevering. Als Rotterdammer in hart en nieren is hij supertrots dat hij aan dit bouwproject mag werken. “Er worden straks 102 woningen gerealiseerd, van verschillende groottes. Allemaal vrijesector huurwoningen, maar een derde deel daarvan worden middelhoge huurwoningen. De transformatie is dit najaar gestart met interne sloopwerkzaamheden en de volgende bouwfase staat gepland voor maart 2022.”

Van koffie naar krant

Het pand dateert uit 1893 en deed dienst als Stoomkoffiepelmolen en koelpakhuis. Vanaf 1968 werd het verbouwd tot kantoor voor De Havenloods en werd het in de volksmond vooral bekend als Wegenerpand. Nadat de Havenloods verhuisde naar de Delftsestraat was het een kantorencomplex voor diverse kleine bedrijven en zzp’ers.

Duurzaam bouwen

“De bovenste laag van het pand wordt verwijderd en er worden 2 nieuwe lagen op het gebouw geplaatst,” vervolgt Jacco. “Dus netto wordt het pand 1 verdieping hoger. Elke woning krijgt een Frans balkon, als een soort verwijzing naar de laaddeuren van het voormalige pakhuis. Ook wordt de oorspronkelijke tweedeling teruggebracht. In het uiterlijk van het gebouw komen elementen terug van het oorspronkelijke fabrieksgebouw. We bouwen ook duurzaam en anticiperen daarmee op de energietransitie, de woningen krijgen geen gas, maar energie geleverd door luchtwarmtepompen.”

Parkeren

Een aantal omwonenden heeft zorgen geuit over het effect op de beschikbare parkeerplekken in de omgeving. Wat als daar nog eens tientallen plekken voor de nieuwe bewoners bij komen? “Er is straks voor slechts een beperkt aantal bewoners een parkeervergunning beschikbaar, daar worden de nieuwe huurders ook op gewezen. We spelen daarmee ook in op de ontwikkelingen rond deelvervoer. Het eiland is goed bereikbaar met openbaar vervoer en er zijn ook op het eiland volop deelauto’s, en -scooters beschikbaar,” vult Jacco aan. “Ik weet dat er mensen geopperd hebben dat wellicht de kelder onder het pand benut kan worden voor parkeren, maar die is te klein en loopt maar onder een beperkt deel van het gebouw. Ook is die ruimte te laag en te vochtig daarvoor.”

De oplevering van het gebouw is gepland medio 2023.


Plantenschalen worden verwijderd

Plantenschaal (foto Nils Hilbers)De plantenschalen op de kruising van de Van der Takstraat en het Burgemeester Hoffmanplein worden binnenkort weggehaald. Deze bakken zijn ooit geplaatst op verzoek van bewoners, die met de gemeente hebben afgesproken dat zij ze zouden onderhouden. Inmiddels blijkt dat er al lange tijd niemand meer voor de plantenschalen zorgt. Daarom gaan ze binnenkort terug naar de gemeentelijke opslag.

Adopteer een plantenbak

Het is nu mogelijk om (evt. samen met de buren?), een plantenschaal te adopteren.
Zelfbeheer noemt de gemeente dat. U verzorgt de bloemen en planten die erin staan. Interesse? Neem contact op met wijkregisseur Salina Musa, s.musa@rotterdam.nl of bel 14 010.


Achmed en het taartmes

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

In de jaren zestig begon de samenleving te veranderen op het Noordereiland. Als eerste allochtone bewoners kwamen Italianen en Spanjaarden naar het eiland. Een grotere cultuurschok was de eerste Marokkaanse slagerij, die zich vestigde in de Van der Takstraat. Ineens lagen er geen schalen met karbonades, verse worsten of sappige biefstukken meer in de etalage. Nee, daarvoor in de plaats kwamen lamskoteletten, schapenvlees, kippen en …stierenballen op mooie zilveren schalen! Dat was me wat voor de eilandbewoners. Zoiets at je toch niet?

Over schimpscheuten of andersoortige vergelijkingen zal ik het hier niet hebben, maar het was soms vermakelijk. De Marokkaanse eigenaar heette Achmed, wiens achternaam mij ontschoten is. Een vriendelijke, goedlachse man, die nauwelijks Nederlands sprak. Achmed werd onze buurman. Mijn moeder nodigde de nieuwe buurman uit voor de koffie. Zij had haar best gedaan en een lekkere taart bij banketbakkerij Hageraets gekocht. Achmed liet zich de koffie goed smaken, maar met de taart zag je aarzeling bij hem. Mijn moeder vroeg of hij wellicht de taart niet lustte, maar het bleek dat hij bang was dat met het taartmes wellicht varkensvlees was gesneden. Mijn moeder loste het op door direct het mes met kokend water en zeep af te wassen en Achmed genoot van zijn taart.

Peter Bakker

Reageren? penm.bakker@gmail.com


Maastoren alarm

Afgelopen maand galmde er midden in de nacht ineens een alarm over het (grootste deel van) Noordereiland. Het bleek het brandalarm te zijn van de parkeergarage van de Maastoren aan de overkant, het Deloitte gebouw zeg maar. Dat alarm bleef de hele nacht schallen, gevolgd door een allervriendelijkste maar onverstaanbare boodschap van een mevrouw. Waarschijnlijk een mededeling dat iedereen het pand dient te verlaten. Pas halverwege de volgende dag bleek er iemand in staat om de juiste knoppen om te draaien en werd het weer stil. Die avond was er nog even een korte opleving van het alarm, tot schrik van iedereen, maar gelukkig verstomde het al snel.

Het alarm bereikte zelfs de media:

www.ad.nl/rotterdam/bewoners-worden-gek-van-spookalarm-dat-s-nachts-afgaat-politie-help-ons~a80c9fb7/

Het is niet de eerste keer dat we gehinderd worden door dat alarm, het is de afgelopen jaren al meermalen gebeurd en ook toen duurde het erg lang voordat het euvel verholpen was.

De geluidsoverlast kon worden gemeld bij de Milieudienst DCMR. Iedere melder kreeg een terugkoppeling van wat er met de melding gebeurt:

“Op basis van de beschikbare gegevens op het moment van uw melding en het onderzoek op 13 november hebben wij geconstateerd dat de Maastoren de klachten heeft veroorzaakt. Oorzaak van de klachten was dat de brandmeldcentrale wegens omstandigheden niet gereset kon worden. De resultaten van dit onderzoek dragen we over aan de inspecteurs die regulier toezicht houden bij dit bedrijf. Zij bespreken de resultaten van het onderzoek van het Milieupiket met het bedrijf. Er wordt gericht gekeken of de milieuregels zijn overtreden en het bedrijf aanvullende maatregelen moet treffen om de overlast te beperken.”

Melden maar

Gebeurt het in de toekomst nog een keer? Meld het dan direct bij de DCMR via het formulier op www.dcmr.nl of tel.nr.  010 246 80 00

 

Maastoren op Instagram

 

 


Op naar 2022

Huisje 2022 (foto Nils Hilbers)

De redactie van de Eilandkrant wenst alle bewoners, ondernemers en fans van het Noordereiland gezellige feestdagen en een goede start in 2022!

 

 


 

Gezocht: reserve redacteur

Heb je een vlotte schrijfstijl en wil je best af en toe een artikel schrijven? En als het een keer nodig is de eindredacteur vervangen? Stuur dan een berichtje naar redactieeilandkrant@gmail.comLove Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2021 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 1600 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart