Machinekamer draait weer op volle kracht

>
>
Machinekamer draait weer op volle kracht

Bij de nieuwbouw van woningen in de Marinestraat in 2020 bleken ineens de deuren uit de brandgang achter de woningen te zijn verwijderd. Joe Cillen bij een van de panelen v/d MachinekamerDat waren bijzondere deuren, de historie van het Noordereiland stond erop beschreven. Ze waren onderdeel van de ‘engine room’, van het Motorschip Noordereiland, een concept van kunstenaar Joe Cillen. Samen met diverse kunstenaars van het Noordereiland realiseerde hij in 2002 de Machinekamer.

 

Herstelwerk vergoed

De projectontwikkelaar van de Marinestraat had er geen benul van dat de deuren bij een kunstwerk hoorden. Omwonenden attendeerden Joe erop. Daarop zocht hij contact met de projectontwikkelaar, Centrum voor Beeldende Kunst en de gemeente. Na diverse gesprekken mocht Joe dankzij een bijdrage van de vastgoedbeheerder Noorderhoofd Real Estate BV en van de Wijkraad Noordereiland de teksten en muren herstellen.

 

Machinekamer 2.0

Deuren zijn er niet meer, dus heeft Joe nu eigentijdse panelen gemaakt op de muur en de schilderingen opnieuw gemaakt. Regelmatig kon men Joe langs zien lopen met blikken verf in de hand en een ladder op de schouder richting Marinestraat. “Ik ben vooral de bewoners dankbaar die me wezen op het verwijderen van de deuren“, vertelt Joe. “Ik heb ook veel steun gehad tijdens de werkzaamheden. Leuke gesprekken gevoerd ook. De een kwam koffie brengen, de ander een haring of soep, of vroeg mij even binnen. Allemaal zijn ze razend enthousiast en bieden hulp aan, geweldig!”

De Machinekamer is nog niet helemaal af. Er komt nog een oplegdeur met daarin een verlicht object. Een ‘Orgone scan app’, aldus Joe. Naar de theorie van Wilhelm Reich, die in de jaren veertig van de vorige eeuw aantoonde dat etherische (levens)energie waarneembaar en meetbaar is. En dat deze energie een positief effect heef op mensen. “En juist die energie is de laatste voorwaarde om het Motorschip Noordereiland daadwerkelijk uit te laten varen”, is Joe’s overtuiging.

 

Video van de steeg met de machinekamer:

 

Engine Room - steeg kunstwerkOplevering

De VVE van de woningen aan de Maaskade, achter de Machinekamer is ook trots. Zij willen helpen bij het organiseren van een passend opleverfeest. Zodra de datum daarvan bekend is, volgt daar informatie over. Maar ga ondertussen vooral even een kijkje nemen!

 

 

Artikel is onderdeel van de Eilandkrant (nov. 2021), van: Annette de Bus


 

Meer foto’s op Instagram:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nils Hilbers (@lichting98)

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart