Eilandkrant nov 2021

>
>
Eilandkrant nov 2021

Eilandkrant November 2021

Eilandkrant_november 2021Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: November 2021 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van november.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Joe Cillen in de Engine Room

Machinekamer draait weer op volle kracht

Bij de nieuwbouw van woningen in de Marinestraat in 2020 bleken ineens de deuren uit de brandgang achter de woningen te zijn verwijderd. Dat waren bijzondere deuren, de historie van het Noordereiland stond erop beschreven. Ze waren onderdeel van de ‘engine room’, van het Motorschip Noordereiland, een concept van kunstenaar Joe Cillen. Samen met diverse kunstenaars van het Noordereiland realiseerde hij in 2002 de Machinekamer.

Herstelwerk vergoed
De projectontwikkelaar van de Marinestraat had er geen benul van dat de deuren bij een kunstwerk hoorden. Omwonenden attendeerden Joe erop. Daarop zocht hij contact met de projectontwikkelaar, Centrum voor Beeldende Kunst en de gemeente. Na diverse gesprekken mocht Joe dankzij een bijdrage van de vastgoedbeheerder Noorderhoofd Real Estate BV en van de Wijkraad Noordereiland de teksten en muren herstellen.

Machinekamer 2.0
Deuren zijn er niet meer, dus heeft Joe nu eigentijdse panelen gemaakt op de muur en de schilderingen opnieuw gemaakt. Regelmatig kon men Joe langs zien lopen met blikken verf in de hand en een ladder op de schouder richting Marinestraat. “Ik ben vooral de bewoners dankbaar die me wezen op het verwijderen van de deuren“, vertelt Joe. “Ik heb ook veel steun gehad tijdens de werkzaamheden. Leuke gesprekken gevoerd ook. De een kwam koffie brengen, de ander een haring of soep, of vroeg mij even binnen. Allemaal zijn ze razend enthousiast en bieden hulp aan, geweldig!”

De Machinekamer is nog niet helemaal af. Er komt nog een oplegdeur met daarin een verlicht object. Een ‘Orgone scan app’, aldus Joe. Naar de theorie van Wilhelm Reich, die in de jaren veertig van de vorige eeuw aantoonde dat etherische (levens)energie waarneembaar en meetbaar is. En dat deze energie een positief effect heef op mensen. “En juist die energie is de laatste voorwaarde om het Motorschip Noordereiland daadwerkelijk uit te laten varen”, is Joe’s overtuiging.

Oplevering
De VVE van de woningen aan de Maaskade, achter de Machinekamer is ook trots. Zij willen helpen bij het organiseren van een passend opleverfeest. Zodra de datum daarvan bekend is, volgt daar informatie over. Maar ga ondertussen vooral even een kijkje nemen!

 


Samen tegen de ratten!

 

RatWe hebben er allemaal vast wel eens eentje weg zien schieten op straat of in het park: ratten. Hoe jammer ook, heel Rotterdam zit er vol mee. Zo ook het Noordereiland. Want, waar mensen leven, leven ratten.

Veel mensen zijn bang voor ratten; ze vinden ze vies of eng. Terwijl, zo eng zijn ze helemaal niet. Ratten zijn slimme diertjes, die prima samen kunnen leven met mensen. Zolang ze maar geen overlast geven (kabels en isolatiemateriaal kapot knagen, ziektes verspreiden).

Een paar tips om rattenoverlast in de buurt zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Laat geen voedsel in en om de woning slingeren;
  • Voer geen brood aan stadsvogels zoals duiven en eenden, dit trekt ook ratten aan. Eenden en duiven kunnen trouwens zelf genoeg gezond voedsel vinden;
  • Gooi geen eten op straat;
  • Zet geen afval los naast de vuilcontainer;
  • Controleer het huis. Repareer gaten in uw woning en controleer de stoep op eventuele verzakkingen. Zo kunt u ratten in huis voorkomen;
  • Vraag samen met de buren een broodbak aan bij GroenCollect. De broodbak wordt wekelijks geleegd en het verzamelde brood wordt omgezet in groene energie.
  • De belangrijkste tip: meld overlast bij de gemeente. Bel 14010, of meld het online bij het Loket Ongediertebestrijding, op de website van de gemeente. Blijken er veel meldingen, dan doet de gemeente onderzoek en neemt zo nodig maatregelen.

Meer informatie: www.rotterdam.nl/wonen-leven/rattenoverlast


Yoga op het eiland

Yoga - House of Happiness aan het BH plein

Door Frouke van Loo
Yin, Hatha, Vinyasa, Kundalini, Asana. Yogi’s veren daarvan op, terwijl niet-yogi’s denken ‘Waar gaat dit over?’. Het gaat over yoga, dus. Want yoga is hot! En als je Bikram Yoga doet, nog eens letterlijk ook.

Yoga is niet meer weg te denken van het Noordereiland. In Ons Park, bij Galerie Wind, op ‘t Dâk of onder de Willemsbrug. Waar je ook kijkt, er heeft zeker weten iemand een downward facing dog of tree pose gedaan! En dat kan ook niet anders met zoveel actieve yogi’s onder ons.

Yoga is niet meteen zweven, chakra’s invoelen en chanten zoals je misschien denkt. Al kan dat uiteraard ook! Yoga is vooral innerlijke rust ervaren. Je lichaam en geest openstellen door gecontroleerd te bewegen en je te focussen op je ademhaling. Zo krijg je van een lesje Flow Yoga bijvoorbeeld een heerlijk ontspannen lijf en rustig hoofd door de constante bewegingen op de maat van je ademhaling.

Hoewel ik bij lange na niet alle poses goed weet uit te voeren (stijve hark hier), heeft yoga mij de afgelopen jaren meer in verbinding met mijn lichaam en geest gebracht. Uiteindelijk bleek ik zo veel meer te kunnen dan ik dacht, heerlijk om zo’n rustpunt te vinden.

Yoga is er echt voor iedereen. Jong of oud, stijve hark of niet, probeer het maar eens. De hele week door zijn er diverse lessen beschikbaar die je kunt volgen: bij Natasja de Groot in het Huis van de Wijk, en op de meeste bijzondere plekken geeft Stephanie van Oorschot van Namasté Studio haar lessen. O, en sinds kort is er een gloednieuwe yogastudio aan het Burgemeester Hoffmanplein 39: House of Happiness!

Namasté.

 


 

De zandbak bij de kleuterschool op het Prins Frederikplein

 

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland
Schoolklas fotoVanaf mijn vijfde jaar zat ik op de kleuterschool aan het Prins Frederikplein, in de klas bij juffrouw Van der Grijp. De school was eigenlijk een soort noodgebouwtje. Van de ‘les’ herinner ik mij niet veel. Wel dat, bij goed weer, ter afsluiting van de schooldag, gespeeld mocht worden in de zandbak. Vond ik dat leuk? Nou eigenlijk niet. Om een schep te bemachtigen braken er in de gang, waar de scheppen stonden, vaak Chinese stokgevechten uit, waarbij je soms een klap voor je kanis kreeg. Het janken was dan ook niet van de lucht, voordat iedereen eindelijk buiten was.

Maar het allerergste vond ik zand in mijn schoenen en sokken. Laat staan als je viel in het zand, dan zat het soms ook in je mond. Iets ergers bestond voor mij niet in die tijd. Ik heb nog altijd een hekel aan het strand, dus wellicht is dat een trauma uit mijn kinderjaren. Echter, voetballen op het zand vond ik wel leuk, zolang ze maar niet met zand gingen schoppen. Dan haakte ik gelijk af. Ik was dan ook altijd blij als ik mijn vader weer voor het hek zag staan die mij uit school ophaalde. Nee, in de zandbak spelen was niet mijn ding.

Peter Bakker
penm.bakker@gmail.com


Wie heeft het mooiste uitzicht?

De redactie van de Noordereiland Kinderkrant wil graag een mooie ‘uitzichtfoto’ van het Noordereiland in de allereerste Noordereiland Kinderkrant plaatsen. Daarom: wie heeft het mooiste uitzicht van het Noordereiland? En wat maakt dit uitzicht zo bijzonder?
Stuur een foto en tekstje naar: tantenino@gmail.com.

 


Definitief Ontwerp Vergroening Maaskade

Maaskade ontwerp 2021 detail

Tijdens twee inloopbijeenkomsten in het Huis van de Wijk op 15 oktober konden bewoners en ondernemers de tekeningen van het ontwerp bekijken en hun vragen daarover voorleggen aan projectmanager Jannes van der Heide en landschapsontwerper Diana Santa Cruz Schaack.

Er leken geen al te grote bezwaren meer te zijn tegen dit definitieve ontwerp. Maar de gesprekken veranderden van groenvoorzieningen op de kade naar de groene fietstrommelproblematiek. Die fietstrommels staan nu ingetekend in ‘langsparkeervakken’ voor de huizen. Daar hebben veel bewoners bezwaar tegen. Een problematiek die Jannes en Diana niet zomaar kunnen oplossen. Fietsparkeren en de plaatsing van trommels op parkeervakken valt onder verantwoordelijkheid van Stadsbeheer en/of Parkeerbeheer.

Jannes en Diana nemen in ieder geval de opmerkingen en vragen van de inloopbijeenkomst mee terug en kaarten het aan bij de diensten die daarover gaan. Hun advies is om de bezwaren en suggesties voor te leggen aan de wijkraad Noordereiland die via hen kenbaar te maken bij de betreffende diensten.

Eind dit jaar wordt begonnen aan grondverbetering, zodat het groen straks een goede voedingsbodem heeft. De werkzaamheden aan de Maaskade beginnen voorjaar 2022.

Een verslag van de inloopbijeenkomsten staat op: www.noordereiland.org/2021/inloopbijeenkomst-maaskade/

 


Kunstwerk Mobile

Kunstwerk Mobile (foto: Nils Hilbers)De wieken van het kinetisch kunstwerk ‘Mobile’ op de hoek Van der Takstraat – Maaskade ontbraken vanwege onderhoud al geruime tijd.

Op 27 oktober zijn ze weer teruggeplaatst, onder goedkeurend toezicht van kunstenaar Dick Box.

Zie ook: Bericht Mobile in oude glorie »Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart