Eilandkrant december 2022

>
>
Eilandkrant december 2022

Eilandkrant december 2022

Eilandkrant_december 2022Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: December 2022 Eilandkrant (PDF)

Deze Eilandkrant is dubbeldik ⇓

Deze laatste maand van 2023 trakteren wij onze lezers eens op een dubbele editie. Met een extra pagina vol artikelen in de sfeer van de december feestdagen. Ook extra ruimte voor een bedankje aan onze lezers en de sponsors, die ervoor zorgen dat we hopelijk volgend jaar weer 12 mooie edities mogen maken.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van december.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

welkomsttasje Noordereiland - Foto: Caro Linares

Welkom nieuwe eilanders

 

Op 14 november werden er welkomsttasjes uitgereikt aan nieuwe bewoners. Gevuld met een wijkgidsje, flyers van ondernemers, gemeente en politie en waardebonnen van eiland-ondernemers. De tasjes zijn bedrukt met een afbeelding van een kunstwerk van Hans Kok en Peter Hofland.

 

De unieke tasjes (zonder inhoud) zijn vanaf nu voor 5,- euro te koop in de Eilandwinkel in het Huis van de Wijk, Prins Hendrikkade 89. Of te bestellen via eilandwinkel@gmail.com / tel. 06 24212792.

 

Welkom op het Noordereiland tasjes

Ook ondernemers die een leuk aanbod hebben voor nieuwe bewoners kunnen daarvoor contact opnemen.
Evenals particuliere verhuurders of verkopers die hun klanten ook graag zo’n informatief tasjes willen aanbieden.

Zie ook: Noordereiland.org/welkom »

 

 

 


Engine Room - steeg kunstwerkHeropening Machinekamer

In de zomer van 2021 heeft kunstenaar Joe Cillen de Machinekamer een opknapbeurt gegeven. Er hangen nu prachtige panelen die verhalen over de geschiedenis van het Noordereiland.

Ook de gekleurde strepen bovenaan de muur hebben een opfris beurt gekregen. De inspiratie voor de kleuren is afkomstig van de track Coulours van de jazzsaxofonist Pharoah Sanders. Er hangt ook een lichtbak met gloeilamp,een ode aan Achilles de Khotinsky (uitvinder en marineofficier), die in 1883 een gloeilampen- en accumulatorenfabriek opende op het Noordereiland.

Op vrijdag 16 december is er een officiële opening van de Machinekamer. Tussen 14:00 – 15:00 is iedereen van harte welkom in De Ruyterstraat voor een tour door de Machinekamer. Na afloop is er een warme kop chocolademelk met slagroom.

 

De restauratie van de Machinekamer kwam tot stand via een bijdrage van de VVE Maaskade en Marinestraat, de projectontwikkelaar en Opzoomer Mee (bewonersinitiatief).

 

 


Aldi weer open

Na een verbouwing van 6 weken opent de Aldi op de Maaskade op vrijdag 16 december weer haar deuren. Volgens de nieuwe filiaalmanager van de Aldi is dit nu de mooiste Aldi van Rotterdam.
Mét een verse broodafdeling!

 


Kunstwerk Bielzenbankjes Bielzenbankjes (foto: Nils Hilbers)

 

Vorige maand werd op de spoordijk naast Ons Park een kunstwerk geïnstalleerd in de vorm van een 38-tal ‘bielzenbankjes’, die ’s avonds verlicht worden. De bankjes zijn een eerbetoon aan de spoorlijn die hier ooit Rotterdam Zuid verbond met de stad en daarmee de handel met het achterland zoals Duitsland en Frankrijk openstelde.

Een aantal bewoners van de Van der Takstraat vreest meer overlast dan ze nu al regelmatig ervaren. De bankjes zijn hoger dan toegezegd en nodigen wellicht uit om daar savonds gezellig en ongezien te chillen. Zij hebben bezwaar gemaakt tegen de huidige uitvoering en het gebrek aan participatie.

Zie Foto’s Bielzenbankjes »


RaamversieringActiviteiten bij A la Plancha

Wat bijzonder! Er woont een beroemde striptekenaar op het Noordereiland. Hanco Kolk woont in de Van der Takstraat. Vooral bij AD lezers bekend om zijn dagelijkse strip. Maar die zijn ook te lezen in 14 andere kranten, waaronder het Parool. “De kunst van zo’n kleine strip is om in een paar lijnen, zonder teveel frutsels, een helder verhaaltje te maken. Wat nog grappig moet zijn ook!”.

Naast zijn werk voor de krant illustreert Hanco boeken en graphic novels en werkt hij als docent aan de Kunstacademie in Zwolle. Daar doceert hij striptekenen, het is de enige opleiding op dat gebied in Nederland.

“Bij wijze van hobby doe ik als ik tijd heb ook research naar het DNA van beroemde verhalen. Waar komen ze oorspronkelijk vandaan? Zo is het verhaal van Romeo & Juliet niet door Shakespeare bedacht, hij baseerde dit op een oud verhaal. Het verhaal van Assepoester blijkt gebaseerd te zijn op een verhaal uit het oude Egypte. En Belle & en het beest? Een oude vertelling uit India. Ik vind het heerlijk om die research te doen, ‘labour of love’ noem ik dat”.

Vandaag is hij met een aantal van zijn 2ejaars leerlingen aan de slag met het in kerstfeer versieren van de ramen bij A la Plancha aan de wal. Het begint er heel sfeervol uit te zien. Loop er gauw eens langs. Of beter nog: stap even binnen voor een drankje of dineetje. Takeaway kan trouwens ook.

Laat die kou en sneeuw maar komen!


Ondernemer in de etalage: Café Rijnvaart

NE Ondernemer: Cafe Rijnvaart

Gelegen aan de Prins Hendrikkade 107A ligt het oudste schipperscafé van Rotterdam: Café Rijnvaart. Deze bruine kroeg heeft een lange historie: het pand is in 1908 gebouwd en sinds 1937 zit Café Rijnvaart erin. Waar het vroeger de plek was waar vandaan schippers naar huis of hun werkgever belden en hun post ontvingen, is het nu een gezellige ontmoetingsplaats voor het hele Noordereiland.

Pierre Stuiver (46) is sinds 5 jaar trotse eigenaar van het café. Het is een druk bezochte kroeg, volgens één van de vaste gasten aan de bar komt dat omdat dit café “een toegankelijke plek is voor iedereen, waar alle lagen van de samenleving samenkomen”.

In de corona-tijd heeft Pierre de kroeg een opknapbeurt gegeven. De wand achter de bar is nu gehuld in stoere houten planken, die zorgen voor een rustieke uitstraling. “Elke plank heb ik zelf geschuurd, geverfd en opgehangen” vertelt hij trots. “Het plafond moet ik nog afmaken, daar waren we in de zomer aan begonnen, maar het werd zo druk dat ik tussen de gasten door moest verven. Toen zijn we daar tijdelijk mee gestopt”.

Het is een gezellig café, waar ook veel sport beoefend wordt. Zo is er elke maandagavond een biljartclub, trainen er 3 dartteams die meespelen in de Rotterdamse competitie en is er op woensdagmiddag een oud-schippers biljart. Pierre zit in twee van de drie dart-teams, en gooit op hoog niveau.

Door het darten is hij 15 jaar geleden deze kroeg binnen gestapt, en daarna nooit meer weggegaan. Lang reed hij elke dag heen en weer tussen Spijkenisse en het Noordereiland, maar sinds deze zomer is hij eindelijk ook een trotse eilandbewoner.

Café Rijnvaart is zeven dagen per week geopend, vanaf het middaguur tot 01:00 uur (zo-do) of 02:00 uur (vr-za). Je kunt er terecht voor een biertje, een hapje eten of een kopje thee. En tijdens het WK is iedereen van harte welkom om op een groot scherm de wedstrijden van het Nederlands elftal te komen kijken. “Behalve als ze om 11:00 uur spelen”, grapt Pierre, “dan zijn we nog niet open”.

 

Cafe RijnvaartOp de hoogte blijven?
Volg Café Rijnvaart op Facebook. www.facebook.com/CafeRijnvaart

Adres: Pr. Hendrikkade 107a

 

 


Voor Mekaar vouchers

 

Voor Mekaar voucherHet zijn voor veel mensen pittige tijden deze winter. De boodschappen zijn duurder, de energierekening stijgt de pan uit en ook voor de ziekteverzekering moet je komend jaar meer betalen. De overheid neemt maatregelen om mensen te helpen: een prijsplafond voor de energierekening en €190 euro als tegemoetkoming bij de energierekening. Maar dat is voor mensen met een krappe portemonnee vaak onvoldoende.

Helpende hand
Aandeelhouders van A La Plancha, die op het Noordereiland wonen, willen graag de helpende hand bieden aan eilanders die in financieel zwaar weer zitten. Tegelijkertijd willen ze iets doen dat de saamhorigheid en het burencontact bevordert.

Vouchers voor de buren
Daarom hebben ze samen bij A la Plancha een aantal vouchers gefinancierd: voor een warme drank, voor soep of voor een daghap. Kan je wel een dergelijk steuntje in de rug gebruiken? Kom dan zo’n voucher ophalen of meteen inwisselen voor een drankje of een lekkere maaltijd. Of kom er eentje halen om te doneren aan de buurvrouw of buurman die dat wel verdient. Mooie manier om wat aardigs voor een ander te doen. Of: kom samen met haar of hem de voucher inwisselen en schuif gezellig aan tafel in het restaurant.

Zo zijn we echt eilanders voor mekaar!
De vouchers zijn vanaf donderdag 1 december af te halen of in te wisselen bij A La Plancha.

Van der Takstraat 2, Rotterdam
Info: Noordereiland.org/voormekaar »

 


Hooggeëerd publiek!…

 

Sylvia SchuyerEilandbewoonster Sylvia Schuyer kan niet wachten tot het Kerst is. Niet vanwege een opgetuigde kerstboom en een kerstdiner met de familie. Nee, Sylvia popelt om aan de slag te gaan in het Kerstcircus Ahoy! Daar is ze – voor het 9e jaar alweer – aan de slag als spreekstalmeester. Eindelijk, na 2 jaar coronapauze kan het weer.

Sylvia is afkomstig uit een goochelaarsgeneratie. Haar ouders stonden in de jaren ‘50 – ’70 op de planken van menig podium, zowel in Nederland als internationaal. Vader Eddy Schuyer was beroemd in die wereld van varieté. Sylvia en haar zus traden van kinds af aan met hun ouders op en kregen het goochelaarsvak met de paplepel ingegoten. Uiteindelijk heeft Sylvia het goochelstokje overgenomen.

Ze reisde over de hele wereld, als goochelaar, als spreekstalmeester, dagvoorzitter en jurylid bij circusconventies. “Ik heb overal en op de gekste plaatsen goochelacts gedaan: in het vliegtuig, de trein, de boot, onder water zelfs. Ook bij feestjes, bruiloften en evenementen.”

Mannenberoep
Een vrouwelijke spreekstalmeester is uitzonderlijk, in de circuswereld is dat nog veelal weggelegd voor mannen. “Hetzelfde geldt eigenlijk voor goochelaars, er zijn niet veel vrouwelijke goochelaars. Er is ook wel een verschil bij het uitvoeren van dat vak: vrouwen moeten net even steviger in hun schoenen staan, er zich van bewust zijn hoe zij zich kleden, niet te sexy en dubbelzinnigheden vermijden. Bijvoorbeeld als je bij mensen aan tafel goochelacts doet. En aanvoelen hoe de vibe is bij je publiek, autoriteit uitstralen, zodat mensen geen loopje met je nemen. Ik heb daar een goed gevoel voor.”

Spreekstalmeester in eigen stad
Het Kerstcircus, de 50e editie alweer, is van 24 december t/m 2 januari. “We hebben een prachtig programma, er treden artiesten op met internationale allure, uit 15 landen. En alle artiesten worde begeleid door een live orkest. Ik vind het fantastisch dat ik dat in mijn eigen Rotterdam allemaal aan elkaar mag praten en in goede banen leiden. Ik heb er enorm veel zin in.” Op de laatste dag is er een aangepaste uitvoering voor zorgorganisatie Laurens die met cliënten en hun verzorgers komen. “Dan worden de tribunes geschikt gemaakt voor rolstoelen. Extra leuk om voor hen op te treden.”

Bezig
Nog altijd reist Sylvia over de hele wereld. Dat ze inmiddels zes talen spreekt is heel handig. Ze heeft kennelijk ook nog tijd om als Babs huwelijken te voltrekken. En natuurlijk grijpt ze daarbij ook de gelegenheid om de gasten en het bruidspaar met goocheltrucs te verrassen. Daarnaast probeert ze ook tijd vrij te maken voor een aantal goede doelen die ze van harte ondersteunt.

Boekje
Vijf jaar lang was ze ook wekelijks te zien op de Nederlandse en Belgische televisie in ‘De wereld van K3’. In dit programma leerde ze de kinderen elke week een nieuwe goocheltruc. Naar aanleiding daarvan schreef ze een boekje vol goocheltrucs: ‘De wereld vol magie’. Daarin worden 18 trucjes uitgelegd die kinderen makkelijk kunnen nadoen. Misschien een leuk kadootje voor onder de kerstboom dit jaar.
Te bestellen bij Sylvia: sylvia@glamourmagic.nl en ook te koop bij de Eilandwinkel in het Huis van de Wijk.
Prijs: € 11,50.

Website = www.glamourmagic.nl

 


Nationaal vuurwerk: Noordereiland afgesloten

 

Net als de laatste paar jaar is er tijdens de jaarwisseling in Rotterdam een vuurwerkverbod van kracht. Wel is er weer een Nationaal vuurwerk bij de Erasmusbrug. Om een toestroom van automobilisten op het Noordereiland te voorkomen zijn wordt op 31 december de toegang tot het eiland afgesloten vanaf 22.00 tot 01.00 uur.

Toegang bewoners Noordereiland
Voor bewoners blijft het eiland toegankelijk via één toegang (slagboom) bij de Prins Hendrikkade ter hoogte van gebouw Het Noorderlicht. Het eiland verlaten kan dan via de slagboom bij de Prins Hendrikkade/hoek Van der Takstraat.

Om toegang tot het eiland te krijgen moeten bewoners zich van tevoren hebben aangemeld. Alle bewoners hebben hierover inmiddels en brief ontvangen van de gemeente.

Bezoekers kunnen die avond het beste met het openbaar vervoer komen of op afstand te parkeren.


 

Rotterdammers in de wind

 

Expositie van tekeningen van striptekenaar Robert van de Kroft (bekend van o.a. Sjors & Sjimmie) en schilderijen van Rob van ’t Hof.
Van 22 dec. t/m 29 jan. te zien in GalerieWind, Prins Hendrikkade 124b.

Opening op donderdag 16 dec. 2022 door Joris Lutz.
Tijd: 16.00 uur.GalerieWind

Website = www.galeriewind.nl


Sponsors Eilandkrant

Even dreigden we dit najaar te moeten stoppen met het publiceren van de Eilandkrant: het geld was op! Na gesprekken met de gemeente konden we een bijdrage van hen tegemoet zien, gelukkig. Maar dat blijkt nog niet voldoende om ook in 2023 een hele jaargang te kunnen produceren. Er zat niets anders op dan ook op zoek te gaan naar sponsors.

Ondernemer Hans Mosselman nam het voortouw, hij was de eerste die een maandeditie wilde sponsoren. Zelf benaderde hij diverse ondernemers op het eiland met de vraag zijn voorbeeld te volgen. En daarmee ging het balletje aan het rollen, steeds meer ondernemers meldden zich als sponsor. Dankzij hun bijdrage, de bijdragen van de gemeente, Woonstad, Buurt Bestuurt, Wijkraad Entrepot-Noordereiland en een gulle donatie van het DeltaPort Donatiefonds kunnen we al een groot deel van de jaargang 2023 financieren.

Alle sponsors heel erg bedankt! Het doet ons goed om te zien dat de Eilandkrant zo goed wordt gewaardeerd, door zowel bewoners als ondernemers.

Maar we zijn nog niet helemaal rond, er is nog ruimte voor extra sponsors. Bent u ondernemer en wilt u graag bijdragen? Neem contact op met de redactie via redactieEilandkrant@gmail.com.
Op onze website staat meer informatie: www.noordereiland.nl/krantsponsor »

Namens de redactie en ons enthousiaste team van bezorgers bedankt!

Logos van sponsoren 2022

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2022 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar en is mogelijk gemaakt door
gemeente Rotterdam, Woonstad, Delta Port donatiefonds en ondernemers van Noordereiland.
Oplage: 1700 stuks.

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart