Eilandkrant september 2022

>
>
Eilandkrant september 2022

Eilandkrant september 2022

Eilandkrant september 2022Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: September 2022 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van september.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Huismeester

Huismeester Woonstad: Dat je me niet ziet is juist een goed teken

 

“Huismeester is niet de juiste term, ik ben eigenlijk wijkbeheerder”. Aan het woord is Marinus Schmidt, die de wijken Katendrecht en Noordereiland in beheer heeft. Hij is gemiddeld elke 3 weken in elke wijk aanwezig. “ Ik heb vaste looproutes langs de diverse wooncomplexen. Die controleer ik op schoon, heel en veilig.”

Marinus (57) heeft een lange loopbaan achter de rug. Hij was manager van een restaurant in de Alblasserwaard en werkte ook op Mallorca. Terug in Nederland wilde hij graag iets heel anders, hij werd huismeester in een ouderencomplex in Dordrecht. “Dat is echt wat je verstaat onder huismeester zijn. Logistieke problemen oplossen, aanspreekpunt zijn voor de ouderen, klusjes doen voor ze en hulpvragen afhandelen.” Daarna werkte hij vijf jaar in een van de Vogelaarwijken in Dordrecht en fungeerde als intermediair tussen instanties en bewoners om samen deze wijk te tillen van ‘krachtwijk’ naar ‘prachtwijk’. In 2017 kwam Marinus bij Woonstad terecht, eerst in Rotterdam Oost, vervolgens het Nieuwe Westen en tenslotte Katendrecht en Noordereiland.

Stickeractie

Bij zijn bezoeken aan de wooncomplexen stuit Marinus regelmatig op afval of afgedankt meubilair in het trappenhuis of in de berging. “Ik maak er een foto van en plak er een sticker op dat het verwijderd moet worden. De bewoners in het pand krijgen een brief: als alles niet binnen 1 week verwijderd is, doet Woonstad dit en verdeelt de kosten over álle bewoners. Een rigoureuze maatregel, maar we hopen dat bewoners dan voortaan hun rommel wegbrengen of op laten halen. En ook eerder elkaar aanspreken op dit gedrag.”

Zelfredzaam

Meestal loopt Marinus op dinsdag en donderdag op het Noordereiland. Maar als er meldingen zijn, kan dat ook op andere dagen zijn. Zo kan er bijvoorbeeld een melding zijn dat er signalen zijn dat een van de bewoners hulp nodig heeft omdat deze bijvoorbeeld het huis of zichzelf verwaarloost. Marinus gaat dan als eerste poolshoogte nemen om een inschatting te kunnen maken of en welke hulp nodig is. Zo nodig schakelt hij daarna het wijkteam in. “Zelfredzaamheid is een mooie gedachte, maar niet iedereen is daartoe in staat. Dan is het fijn, dat instanties en buren er zijn om bij te springen”.

Zijn er verschillen tussen bewoners van Katendrecht en Noordereiland?

“Katendrecht is meer dan het Noordereiland een echte volkswijk. Kapenezen zijn denk ik meer uitgesproken en recht-voor-zijn-raap. Het Noordereiland heeft meer uitstraling als een kunstenaarseiland. Er zijn heel diverse culturen en meer jongere bewoners. Maar qua problematiek en vragen zijn er niet al te veel verschillen. “

Tips voor bewoners

Tenslotte heeft Marinus nog wat tips voor de eilandbewoners. “Geniet vooral van de mooie woonomgeving. Het Noordereiland is een uniek stukje Rotterdam. Behandel je openbare woonomgeving als je eigen woning, met respect. De straat is een verlengstuk van je woning.

Als je ergens last van hebt, probeer dan eerst zelf die persoon aan te spreken. Ligt er ergens rommel? Misschien is het een kleine moeite om het zelf even op te rapen.

Tot slot: Meldingen kan je doen, door een mailtje of telefoontje naar Woonstad. Je kan ook contact opnemen met mij. In alle wooncomplexen hangt een brief met daarop mijn taken en contactgegevens.”

Sommige bewoners klagen wel eens dat ze de huismeester nooit zien. “Maar dat je me niet ziet, is eigenlijk een goed teken. Dan is er dus ook geen probleem!”

 


Noordereiland Jazz 2022Noordereiland Jazz 10 september

In 2018 en 2019 was er een North Sea Round Town (NSRT) podium op het Noordereiland, als onderdeel en opwarmer van het North Sea Jazz Festival. Vanwege de coronamaatregelen gingen de edities van 2020 en 2021 niet door. Dit jaar, 2022, wil Stichting Expeditie Noordereiland in samenwerking met Streef Productions opnieuw een NSRT Noordereiland event realiseren. Maar vanwege het overlijden van Ita Luten, fondsenwerver en adviseur voor dit evenement, zijn

de plannen aangepast en is besloten om het jazz evenement door te schuiven naar zaterdag 10 september. Omdat het dan niet meer samenvalt me de NSRT periode wordt het dit keer uitgevoerd onder een andere naam: Noordereiland Jazz.

Uiteenlopende muziekgenres

Er zijn die dag optredens van artiesten uit Rotterdam/Feijenoord met een (inter)nationale uitstraling of binding met Rotterdam. Met uiteenlopende muziekstijlen: van ballads, musicalsongs tot gitaarvuurwerk.

PROGRAMMA

 • 15.00 uur
  De bekende Rotterdamse jazz-DJ Rooiekees warmt de boel op en draait tussen de live optredens door.
 • 15.30 – 16.30 uur
  Joffie ‘Celebrating Gershwin’
  Muziektheatergezelschap Joffie speelt muziek uit hun theatervoorstelling “Op reis met George en Ira Gershwin”. De muziek is veelzijdig; meesterlijke musicals, vernieuwende opera’s ,swingende songs en ballads . Met Noordereilander Anita Simons (zang), Judith Hofstede (zang en dans) en Flip de Liema (gitaar).
 • 17.00 – 18.15 uur
  Jerôme Hol
  De laatste jaren ontwikkelde Jerôme zich tot één van de meest eigenzinnige gitaristen van zijn generatie. Hij is de vaste gitarist in de Hans Dulfer band en deelde ook het podium met o.a. Billy Cobham, Dr. Lonnie Smith, Michiel Borstlap, Dick de Graaf’s Cry Baby, en Teus Nobel’s Liquid Music en Legacy Quintet. Van hem mag je stevig gitaarvuurwerk verwachten, waarin hij heavy metal sound weet te combineren met de warmte van de blues en de harmonische subtiliteit van jazz.

Wanneer: Zaterdag 10 september, van 15.00 tot 18.30 uur
Locatie: Burgemeester Hoffmanplein bij Koozie
Toegang: gratis

(neem gerust een eigen stoeltje mee)

 


OperaUitvoering Noordereiland Opera

In september zijn er gelukkig weer uitvoeringen van de Noordereiland Opera. Na een moeilijke periode vanwege het overlijden van dirigent & inspirator Ita Luten vorig jaar, heeft het koor zich herpakt. Samen zetten ze de schouders eronder om weer een uitvoering mogelijk te maken.

Er zijn twee uitvoeringen in september:

 1. Zondag 18 september – 16.00 uur
  (inloop vanaf 15.00 uur).
  Locatie: Hulstkamp Gebouw, Maaskade 119.
 2. Zondag 25 september – 15.00 uur.
  Locatie: De Fruitvis, Marconistraat 43 (R’dam-West).

De entree is voor beide uitvoeringen gratis.
De uitvoering duurt ca. 45 min.

Steun

Beide uitvoeringen zijn mogelijk gemaakt dankzij een bewonersinitiatief en een bijdrage uit het LCP fonds van Cultuur Concreet. Voor de uitvoering van 18 september biedt MPS/Hutten, de nieuwe cateraar van het Hulstkamp Gebouw, het pand ter beschikking. Een mooie gelegenheid om zowel van de opera als van het bijzondere gebouw te genieten.

Het koor en de organisatoren zijn heel dankbaar voor deze broodnodige support!

Er is trouwens nog plek voor gemotiveerde zangers. Je hoeft geen geschoolde stem te hebben, als je het maar leuk vindt om te zingen en onderdeel uit te maken van dit gedreven gezelschap.
Meld je aan via Hans Kok, xox@75.nu.

 


Open dagen in de ateliers (24 & 25 sept.)NEstudio's (foto: Rick Keus)

 

Het weekend van 24 & 25 september is weer het Groot Rotterdams Atelier Weekend. Een uitgelezen kans om ook op het Noordereiland de ateliers te bezoeken van de kunstenaars in de NE Studios aan de Prins Hendrikstraat 5, het gebouw van de voormalige kleuterschool Het Meeuwennest.

Sinds 1988 werken daar kunstenaars in uiteenlopende disciplines zoals beeldhouwkunst, fotografie, schilderkunst, grafiek, bewegend beeld, illustratie en vormgeving.

In dat weekend ben je tussen 11.00 en 17.00 uur van harte welkom om de werken te bekijken en een toelichting te krijgen van de kunstenaars zelf.

Meer weten?
Zie www.nestudios.nl


Creatief in het HuisHuis vd Wijk (foto Nils Hilbers)

Het activiteiten seizoen begint weer vanaf september. Dus er zijn weer diverse workshops in het Huis van de Wijk waar je aan mee kan doen: naailes, line dancing, yoga, bloemschikken of creatief knutselen.

Voor de Creatief middagen, op dinsdag om de 2 weken, is er nog plek. Je kan dan doen wat je wilt: kaarten maken, breien, borduren of wat je dan ook maar voor creatiefs wil doen. Er is allerlei materiaal aanwezig, maar neem gerust zelf spullen mee. Voor de kosten hoef je het niet te laten, je betaalt € 1,- per keer. En dan krijg je ook nog een kopje koffie of thee geserveerd.

Wanneer: elke 2e dinsdag, van 13.30 tot 15.00 uur
Locatie: Huis van de Wijk, Prins Hendrikkade 89
Aanmelden: bel Miep Vonk, tel. 06 – 29 22 45 23‬
(of loop op dinsdagmiddag even binnen bij het Huis vd Wijk)


Ondernemer in de etalage: Holland Spine Centre

Het team van Holland Spine Centre

Het is even zoeken voor wie voor de eerste keer op bezoek komt: Holland Spine Centre is ingebed onderaan het wooncomplex Noorderlicht naast de oprit naar de Willemsbrug.

 

Hier kan je terecht voor rugklachten en andere aandoeningen die verband houden met de wervelkolom. Maar je kan er ook terecht voor fysiotherapie, revalidatie, manuele therapie en – heel actueel – Covid revalidatie. Ook beschikken zij over ‘dry needling’ therapie, waarbij dunne naaldjes worden geplaatst op triggerpoints – spierknopen – waardoor verstijfde of verkrampte spieren ontspannen. Aanstaande moeders kunnen er terecht voor zwangerschapstraining en er is zelfs een speciale groep van jonge vaders die samen met hun kind lekker komen sporten. Wie aan zijn conditie wil werken kan dat individueel of met een groep doen in het sportzaaltje.

 

Robert Groot is directeur van deze onderneming, waar een team van 7 specialisten op allerlei vakgebieden werken. Eén van die specialisten schuift ook aan tafel, orthopedisch chirurg Rudolf van der Flier. “Juist dat we hier allerlei vakgebieden onder één dak hebben is onze meerwaarde. We hebben wekelijks een overleg waarin we het behandelplan van een cliënt bespreken. Op die manier kunnen we echt maatwerk leveren”, vertelt hij.

Robert was voormalig huisarts en adviseur van een revalidatiecentrum. “Vooral daar signaleerde ik dat een multidisciplinaire aanpak vaak ontbreekt. Men behandelde bijvoorbeeld alleen die pijnlijke knie en er werd niet gekeken naar mogelijke andere factoren. Dat was uiteindelijk de reden waarom Holland Spine Centre ontstond. Afhankelijk van de klacht doen we hier een gezamenlijke intake, bijvoorbeeld de fysiotherapeut en de ergotherapeut gezamenlijk en daarna bespreken we in het team het behandelplan.”

 

Dry needling

Redelijk nieuw in de praktijk is het toepassen van ‘dry needling’. Daarbij wordt een dun acupunctuurnaaldje geplaatst op ‘triggerpoints’ -spierknopen- om verstijfde of verkrampte spieren te helpen ontspannen. “Het is niet hetzelfde als acupunctuur. Daarbij worden meerdere naaldjes oppervlakkig aangebracht, die een tijdje blijven zitten om energiestromen te beïnvloeden. Dry needling wordt altijd toegepast als onderdeel van een bestaande behandelingen.”

Wat maakt jullie aanpak bijzonder?

“We hebben geen wachtlijst, dus je kan hier snel terecht. We gebruiken hedendaagse methoden, waarbij meerdere disciplines worden ingezet. En we bieden trainingen voor zowel jong als oud, op ieder niveau en desgewenst in combinatie met onze diëtist.”

“Daarnaast zijn we ook interessant voor bedrijven”, vult Rudolf aan. “We bieden ergotherapie, revalidatie, burn-out therapie en verzuimoplossingen. Nieuw in ons aanbod is de ‘Papa & mini’ training. Heel leuk, speciaal voor jonge vaders. Zij kunnen lekker komen trainen samen met hun kind (vanaf 6 maand) en gebruiken die als gewicht. Dikke pret, voor beiden! En mama wordt een beetje ontlast, bij wijze van bonus.”

Holland Spine Centre is een van de ondernemers die de Eilandkrant van harte sponsoren, omdat: “Wij het een belangrijk medium vinden om bewoners te informeren over wat er gebeurt en te doen is op het eiland. En mensen het huis uit krijgt, om te bewegen en elkaar te ontmoeten.”

Website: Holland Spine Centrewww.hollandspinecentre.com
Adres: Maaskade 43

 

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

 • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
 • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2022 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar en is mogelijk gemaakt door
gemeente Rotterdam, Woonstad en ondernemers van Noordereiland.
Oplage: 1700 stuks.

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart