Koopvaardijhof 40 jaar

>
>
Koopvaardijhof 40 jaar

De Koopvaardijhof op het Noordereiland bestaat dit jaar 40 jaar. Dat werd zaterdag 18 juni gevierd met de bewoners. Er was muziek, lekker eten en gezellige onderonsjes van buren en oud-bewoners. Zie onderaan dit bericht de foto’s van het feest.
Ook het boek ‘40 jaar Koopvaardijhof’ ten doop gehouden.

Braakman

H. Braakman & Co. poster Het gebouw staat op het Antwerpsehoofd.
Die naam dankt het aan de lijndiensten die de schepen van firma Braakman sinds 1904 vanaf deze plek onderhield naar Antwerpen, Gent en Brussel.

Vernield

In de Tweede Wereldoorlog is de oostelijke en westelijke punt van het eiland verloren gegaan. Engelse bommenwerpers misten hun doel in hun poging de Maasbruggen te vernielen. De bommen kwamen terecht op het eiland en in de Maas. Veel huizen werden ook vernield door beschietingen van het Nederlandse leger tijdens de Strijd om de Maasbruggen. Ook het fraaie kantoor van Braakman ging verloren.

Het Antwerpse Hoofd (1938)

Na de oorlog richtte Braakman zich op het vervoer van nieuwe auto’s. Maar al die nieuwe auto’s gaven parkeeroverlast. Op last van de gemeente verliet Braakman het Noordereiland in 1976 en verhuisde naar Oosterhout. Daarna lag het terrein jarenlang braak.

Eerste hoogbouw

De Koopvaardijhof werd in 1982 opgeleverd. Het was de eerste hoogbouw van de stadsvernieuwing aan het einde van de 20e eeuw. Er wonen veel oud-schippers in het gebouw. Zij zitten eersterangs met hun uitzicht op hun geliefde rivier. Hun verhalen zijn door auteur Peter Bakker opgetekend in het jubileumboek. Helaas kan Peter de doop van het boek niet meemaken, hij overleed in april onverwachts. Zijn echtgenote en dochter namen het boek in ontvangst van bewoner en mede-auteur Wim Wilbers.

Koopvaardijhof boek (2022)Het boek is binnenkort verkrijgbaar bij de Eilandwinkel in het Huis van de Wijk,
Prins Hendrikkade 89.
Prijs: € 15,-

 

Bron: Eilandkrant juni 2022

 

 

 

 

Foto’s van het 40 jaar Koopvaardijhof, op 18 juni 2022

 

 

Foto’s door Henk Pasman, website:  www.fotostudio-010.nl

 

Er staan ook foto’s op Facebook Noordereiland, zie hieronder

https://www.facebook.com/Noordereiland/photos/pcb.5378056335587049/5378054252253924/

Het boek Koopvaardijhof op Instagram:

 

 

Lees ook het bericht in de Havenloods »


 

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart