Verslag 2e Brainstorm Kunst & Cultuur

>
>
Verslag 2e Brainstorm Kunst & Cultuur

Brainstorm Kunst en Kultuur (foto: Nils Hilbers)

Direct bij binnenkomst konden de deelnemers deze avond aan de slag.
Op het raam hingen vellen A3 papier met daarop per categorie een aantal activiteiten die gefilterd waren uit de eerste brainstormbijeenkomst van 10 mei. Iedere deelnemer kon een drietal stickers plakken bij de drie ideeën van hun voorkeur. In totaal waren er zo’n 84 suggesties voor activiteiten. Tijdens het rondje stickers plakken konden de aanwezigen meteen even nader kennis maken met elkaar.

Vervolgens gaf voorzitter Michel Demmenie een toelichting op de doelstelling van Stichting Expeditie Noordereiland, initiatiefnemer van deze brainstormsessies met bewoners, kunstenaars en culturele ondernemers. Er blijkt nog wel eens wat verwarring over, maar Expeditie Noordereiland organiseert zelf geen activiteiten. Zij fungeren vooral als verbinder, kunnen bedenkers van initiatieven koppelen aan anderen en kunnen daarvoor de fondsenwerving op zich nemen. In de ruim tien jaar dat de stichting bestaat hebben zij voor diverse projecten inmiddels in totaal ruim €600.000 binnengehaald voor activiteiten en evenementen op het Noordereiland.

 

Uitwerken ideeën

Vervolgens gingen de aanwezigen in tweetal aan de slag met een verdieping van de drie meest ‘gestickerde’ onderwerpen. Doel daarvan was de meest ideale uitvoering daarvan schetsen en vervolgens bespreken wat daarvoor nodig is, nog ongeacht de kosten. Er ontstonden geanimeerde gesprekken aan de tafels en het fantaseren over het ideaalplaatje, niet gehinderd door kosten of haalbaarheid, leverde enkele creatieve ideeën op. De vraag daarbij was deze avond vooral hoe een goede mix te vinden is om voor alle doelgroepen interessante activiteiten te bedenken.

De drie uitwerkingen werden daarna uitgebreid toegelicht:

1. Buurtdiner / Picknick in het Park

Samen lekker eten & ontmoeten. Kennismaken met maaltijden en buren uit alle windstreken. Omlijst met wereldmuziek, Open Podium en kinderacitiviteiten. Daarvoor is nodig: evenementenorganisator, vergunningen, jeugdbegeleiders, voorzieningen. Planning: mogelijk voorjaar/zomer 2023.

Oproep: wie wil samen met het plan-team meedenken over de opzet?

 

2. Kunst op het eiland

Er zou meer kunst gepresenteerd moeten worden, zichtbaar en bereikbaar voor iedereen. Suggesties zijn: schilderkunst exposeren in het Huis van de Wijk, beelden exposeren + wandelroute in de buitenruimte, bijv. op de Maaskade (naar voorbeeld Westersingel), kunst exposeren op een schip, route Kunst in de Kamer (kunstwerken bij mensen thuis exposeren).

Ideeën genoeg, maar die moeten nog verder worden uitgewerkt.

Oproep: wie heeft leuke aanvullingen en wil de ideeën samen met de kunstenaars verder uitwerken?

 

3. Schilderen en muziek maken

In het Huis van de Wijk, maar ook bij galeries/ateliers/culturele ondernemers en vooral ook in de buitenruimte zouden diverse doelgroepen kunnen schilderen. Gewoon met een schildersezel op de Maaskade, het Prinsenhoofd of Antwerpse Hoofd. Of op grote doeken die telkens ergens anders staan. De schilderijen worden na afloop geëxposeerd in het Huis van de Wijk, bij galeries of misschien zelfs in het Hulstkamp Gebouw! Voor het schilderen kunnen thema’s worden bedacht, zoals je eigen cultuur/gewoontes laten zien. Suggestie: rijd met schilderdoeken in een bakfiets over het eiland om de workshop te promoten.

Daarvoor is nodig: organisatoren en samenwerking met bijv. Villa Zebra en de SKVR.

Een zelfde opzet zou uitgewerkt kunnen worden voor muziek maken. Laat kinderen en volwassenen op een toegankelijke manier kennismaken met muziek en muziekinstrumenten. Ook dit kan zowel in een locatie (Huis vd Wijk) als in de buitenruimte uitgevoerd worden

Oproep: wie wil dit idee samen met anderen uitwerken?

 

Vervolgacties

Michel Demmenie vat deze avond tot slot tevreden samen. De gekozen drie prioriteiten zijn een goed begin. Het zou mooi zijn als die concreet uitgewerkt en volgend jaar gerealiseerd kunnen worden. Op het volgende overleg in september zijn de drie gekozen plannen hopelijk wat verder uitgewerkt.

Neemt niet weg dat ook serieus moet worden gekeken naar alle 84 ideeën die bij de eerste brainstorm zijn geopperd. Wellicht zijn daar activiteiten bij die vrij eenvoudig en op korte termijn gerealiseerd kunnen worden. De lijst met alle genoemde activiteiten is bijgevoegd bij dit verslag. Spreekt een van die activiteiten jou aan en wil je daar je schouders onder zetten?
Laat het vooral even weten.

 

Datum volgende bijeenkomst:
Dinsdag 13 september, 19:30 uur
Huis van de Wijk

 

Stichting Expeditie Noordereiland

Expeditie Noordereiland

E-mail: expeditienoordereiland@gmail.com

 

Informatie
Dinsdag 5 juli 2022
Locatie Huis van de Wijk, Prins Hendrikkade 89 op het Noordereiland

Bron: Expeditienoordereiland.nl/brainstorm-kunst-en-cultuur-noordereiland/

 

 


Bijlage : Score van geselecteerde ideeën voor activiteiten door bewoners

 

[table “11” not found /]

 

 

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart