21 dec: hoogwater verwacht

>
21 dec: hoogwater verwacht

21 dec. 2023

Rijkswaterstaat verwacht donderdagavond / -nacht hoogwater in onze regio: ‘Door een samenloop van omstandigheden ontstaan hogere waterstanden. In de loop van donderdag 21 dec. tot vrijdagochtend 22 december krijgen we te maken met een Noordwesterstorm, Pia. Die heeft vanwege de flinke wind vooral invloed op de kust en het IJsselmeergebied. De wind stuwt het water vanaf de zee op naar de Nederlandse kust, wat hogere waterstanden geeft. Tegelijkertijd stroomt er op dit moment ook veel water door de Rijn richting de zee. Het zeewater en het rivierwater komen samen in het Rijnmondgebied. Ook daar ontstaan hogere waterstanden’.

Hoogwater verwacht van 21 - 22 december 2023

Het Noordereiland is ‘buitendijks gebied’ dus bij hoog water kan er wateroverlast zijn, kades kunnen deels onderlopen. Hou daarom morgen de media in de gaten.

Donderdagochtend verwachten we meer informatie van de gemeente over de verwachtte waterstanden, de maatregelen die zij nemen en wat bewoners zelf kunnen doen. Die informatie delen wij op facebook.com/noordereiland + Instagram @eilandnieuws

Update hoogwater don. 21 december

Hoogwater verwacht door storm Pia en hoge rivierafvoer.
Rond half 12 vannacht zorgen storm Pia en hoge rivierafvoer samen waarschijnlijk voor een
waterstand van ongeveer 3.00 meter boven NAP. Er staat dan water op de kades langs de
noord- en zuidoever. Op het Noordereiland en aan de Willemskade en Westerkade kan het
water tot aan de gevels van huizen komen. Er kan dan ook water in de woningen komen.

Code Geel
Het KNMI verwacht code geel. Door de felle windstoten is er kans op schade door het afbreken van boomtakken en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen of tuinmeubels. Ga alleen naar buiten als dit echt nodig is.

21.00 uur Maeslantkering bijna dicht!

De sluiting van de Maeslantkering is in werking gezet. Hierdoor wordt de waterstand rond het Noordereiland minder hoog. Met een gesloten Maeslantkering duurt het wel langer voordat het water weg kan. Dat betekent dat we langer last kunnen houden van het water. Het water zakt pas weer als de waterkering weer opent, naar verwachting in de ochtend (vr. 22 december). Wees hier op voorbereid en hou de berichtgeving in de gaten.

Actuele waterhoogte informatie

Wilt u de actuele waterstand weten in de Nieuwe Maas?
Bekijk dan de kaart van Rijkswaterstaat.

Wat kunt u zelf doen?

Staat uw auto op een lager gelegen kade?
Verplaats deze dan naar een hoger gelegen terrein.

Wat doet de gemeente

Als er hoogwater wordt verwacht, plaatst de gemeente afzettingen op de lager gelegen plekken. Als het nodig is worden auto’s weggesleept om overlast te voorkomen.

Informatie over hoogwater

Wilt u meer informatie over de risico’s van hoogwater, wat hoogwater voor u betekent of wat u zelf kunt doen? Klik dan op de links hieronder:

Gemeente Rotterdam

Bericht op Facebook

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart