Infomiddag stormseizoen 2023

>
Infomiddag stormseizoen 2023

Afgelopen weekend is het stormseizoen begonnen. Tijdens het stormseizoen is er een grotere kans op storm en hoogwater. En op overstromingen. Om bewoners daarover te informeren werd er dit jaar voor het eerst een heus evenement rond de start van het stormseizoen georganiseerd op 30 sept. 2023.

Foto: Foto: Gemeente Rotterdam
Tekst: De Havenloods

Buitendijks gebied

In Rotterdam wonen ongeveer 50.000 mensen wonen in het buitendijks gebied. Deze gebieden liggen tussen de rivier en de dijk en worden niet beschermd door een dijk. Bij hoog water komt er water op de kades. Zelden komt water in huizen. De gebieden liggen hoog en krijgen bescherming door de stormvloedkeringen. Dit zijn bijvoorbeeld het Noordereiland, de Kop van Feijenoord, delen van de Esch en IJsselmonde, maar ook alle havengebieden. Veel bewoners zijn zich niet bewust wat ze moeten doen tijdens hoogwater en hoe ze zich hierop voor kunnen bereiden. 

Iedereen aan Boord

Om bewoners op een andere manier te informeren, heeft de gemeente Rotterdam samen met medewerking van bewonersvereniging Iedereen aan Boord, het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, Waterschap Hollandse Delta, Rotterdams WeerWoord, Bos op Poten en SOL het evenement ‘Storm op Komst – Hoe houd je je voeten droog georganiseerd.’

Noordereiland en Entrepot

Tijdens het festival op zaterdag 30 september kregen bewoners van het Noordereiland en Entrepot meer informatie over het buitendijkse gebied en tips wat ze moeten doen in het geval van hoogwater of een overstroming. Burgemeester Aboutaleb deed de opening op het Noordereiland. Daarna konden bewoners leren hoe je zandzakken kan leggen, diverse lezingen bijwonen en plantjes halen om de eigen omgeving te vergroenen of een verhalenroute volgen over wonen met water. 

Het festival werd goed bezocht. Er werden veel vragen gesteld, tips gegeven en aan activiteiten meegedaan. Volgend jaar wordt gekeken of het evenement een vervolg krijgt en er andere buitendijkse gebieden bezocht worden. 

Meer informatie over buitendijks wonen kun je vinden op de website van de gemeente Rotterdam.


Storm bericht op Twitter

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart