Met de boot naar Antwerpen
Dat het Noordereiland een link heeft met Antwerpen blijkt wel uit de naam van het oostelijke puntje van het eiland: het Antwerpse Hoofd.
Maar waarom heet dat zo? Daarvoor moeten we terug naar 1902, toen het Rotterdamse college dit stuk kade zijn naam gaf.
Dat het destijds vernoemd werd naar de Vlaamse havenstad is niet zo gek. Rederij H. Braakman & Co was enkele jaren daarvoor naar het oostelijke puntje van het Noordereiland verhuisd en onderhield vanaf daar een dagelijkse dienst voor passagiers en goederen naar onder meer Antwerpen. Het Antwerpse Hoofd stond in de volksmond daarom ook wel bekend als de Punt van Braakman.
Het ging de rederij over het algemeen voor de wind, totdat de Tweede Wereldoorlog begon. Het Noordereiland kwam vlak voor het bombardement in de vuurlinie te liggen. Daarbij verloor de rederij haar prachtige hoofdkantoor en meerdere stoomschepen. Ook tijdens de oorlog gingen schepen verloren. Het bedrijf moest er een aantal afstaan aan de bezetter, andere schepen vielen ten prooi aan luchtaanvallen.
Na de oorlog had de rederij slechts enkele schepen over, terwijl het bedrijf er vóór de oorlog zeventien in de vloot had. Na een jarenlange zoektocht vond Braakman nog wel meerdere schepen terug door heel Europa. Maar in die tijd was het vervoer per stoomschip onder druk komen te staan. Stoomlijndiensten hadden hun beste tijd gehad. In 1968 verliet de Telegraaf VI als laatste schip van een ooit imposante vloot het Noordereiland. Enkele jaren later zei ook het bedrijf het eiland vaarwel.
Foto: Stadsarchief Rotterdam
Dit artikel ‘Tijd van Toen’ stond ook in de Eilandkrant van aug. 2023
Bekijk alle kranten op: noordereiland.org/eilandkrant »