NE Ondernemer: La Luna Kunst- en Werkwinkel 

>
NE Ondernemer: La Luna Kunst- en Werkwinkel 

La Luna

Mart Bechtold (63), eigenaar van La Luna Kunst- en Werkwinkel, is community artist. Dat wil zeggen dat hij kunst maakt samen met anderen. Hij geeft veel les (waaruit community art ontstaat) aan speciale groepen (ouderen, dakloze jongeren), heeft daarnaast nog een stichting samen met Peggy van Mosselaar (Stichting Mooi Verwoord) waar hij samen met bijzondere doelgroepen kunst maakt, en is bestuurslid van Stichting Expeditie Noordereiland.

Mart Bechtold, eigenaar van La Luna Kunst- en Werkwinkel

Marts community art kun je op verschillende plekken in de stad tegenkomen. Zo maakte hij meer dan 150 muurschilderingen in Rotterdam Zuid. In dit stadsdeel kom je ook 35 stalen tulpen tegen, die hij samen met vele anderen maakte. Kinderen en ouderen tekenden in workshops van Mart verschillende tulpen, die hij samen met Ger Bout vertaalde naar een maakbare blauwdruk. Het staal voor de tulpen is gesneden door een sociaal staalbedrijf, leerlingen van de lasschool hebben de tulpen gelast en het Albeda College leverde de betonnen voeten voor de tulpen. Het bijzondere resultaat (zoals een tulp op de step) is verspreid over Rotterdam Zuid te vinden. 

De laatste tijd geeft hij via SKVR kunstles aan ouderen, als een ware Bob Ross. Live zijn er 3 of 4 ouderen bij de les, online doen er nog zo’n 120 mee. Met behulp van drie camera’s krijgt de groep die op andere plekken meedoet alles mee. “Er staat er één op mijn handen gericht, één op het totaalplaatje en er is er één waarmee ik instructies geef. De lessen leveren hele mooie dingen op”, vertelt Mart trots. 

Daarnaast maakt Mart ook nog kunst op eigen titel. Onlangs was in Galerie Wind zijn tentoonstelling Rotterdam Gespiegeld te zien. Speciaal voor het interview droeg hij zijn kunst, in de vorm van een overhemd (zie foto). 

Als bestuurslid van Stichting Noordereiland heeft hij nog een oproep aan alle eilanders: “Heb je een goed idee voor een cultureel initiatief? Dien het in bij Stichting Expeditie Noordereiland. Zelfs als het maar een klein idee is, of een half A4’tje. De stichting denkt mee over het plan en kan subsidie aanvragen om het plan te realiseren. Geen idee is te gek, als het maar met kunst en cultuur te maken heeft. En met het verbinden van de buurt.” Ideeën kunnen worden aangedragen via expeditienoordereiland@gmail.com

Bron: Eilandkrant nov. 2023


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart