Eilandkrant Augustus

>
>
Eilandkrant Augustus

Eilandkrant augustus 2020

Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Augustus 2020 Eilandkrant (PDF)

aug. 2020

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


 

 

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van augustus.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

Buurtzorgpension viert jubileum

Dit jaar bestaat Buurtzorgpension Rotterdam 5 jaar. Op het Noordereiland is sinds 5 oktober 2015 een tweede locatie gevestigd, een beetje verscholen in het Noorderlicht gebouw, met uitzicht op de Hefbrug en de Maas.

In een Buurtzorgpension kunnen mensen verblijven als ze tijdelijk niet zelfstandig thuis kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat ze moeten herstellen van een operatie. Ook mensen met een chronische ziekte kunnen tijdelijk in het pension logeren, bijvoorbeeld omdat hun mantelzorger opgenomen wordt in het ziekenhuis. Het Buurtzorgpension biedt deze mensen een plek om te herstellen en te revalideren. Er is 24 uur een verpleegkundige aanwezig en dagelijks ook een gastvrouw of gastheer die de maaltijden en koffie/thee verzorgt.

In de afgelopen vijf jaar zijn er ruim 1500 gasten in het Buurtzorgpension geweest. Gemiddeld blijft iemand 2 tot 3 weken. In overleg met de cliënt, familie, mantelzorg en eventueel huisarts en fysiotherapeut wordt een terugkeer naar huis gepland. Eventueel wordt de zorg thuis verder voortgezet met behulp van thuiszorg.

Het Buurtzorgpension wil vooral een gastvrije omgeving bieden. De inrichting is warm met gewone meubels. De gasten hebben een eigen kamer, maar kunnen ook in de gezamenlijke ruimte koffiedrinken of iets eten met elkaar.

Het Buurtzorgpension Rotterdam heeft zich bewezen als onmisbare schakel tussen het ziekenhuis en thuis. Zowel de ziekenhuizen als de huisartsen doen vaak een beroep op hen.


 

Weggeef-bieb

In het Huis van de Wijk aan de Prins Hendrikkade staat een grote boekenkast. Vol met boeken, in allerlei genres, ook kinderboeken. Je mag daar gratis 2 boeken komen halen. En die boeken hoef je niet meer terug te geven, die mag je houden of aan anderen doorgeven.

De boekenkast wordt wekelijks aangevuld door medewerkers van Leeszaal Vreewijk, initiatiefnemer van deze boekenkast, in samenwerking met Humanitas Welzijn en Wijkraad Noordereiland.

Wil je boeken komen uitzoeken? Dat kan alleen op dagen dat er medewerkers in het Huis van de Wijk aanwezig zijn en er op dat moment geen activiteiten zijn. Aan het bord voor de deur kan je zien dat de bieb open is.

Zelf boeken doneren? Stuur dan even een mail naar info@leeszaalvreewijk.nl.


Groene Maaskade

Zoals vorige maand vermeld mogen bewoners en ondernemers meedenken over de inrichting van de nieuw opgeleverde Maaskade. Op de Noordereiland website staat een vragenlijst en wordt een aantal sfeerimpressies voorgelegd, waar men een cijfer aan kan geven en voorkeuren worden aangegeven. Op basis van de reacties wordt een voorlopig ontwerp gemaakt, dat na de zomervakantie wordt voorgelegd aan de bewoners en ondernemers.

De sfeercollages en vragen lijst vind je op de Noordereiland website: www.noordereiland.org/2020/vergroening-maaskade/


Eiland vol beroemdheden

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Elke buurt kent wel beroemde bewoners. Zo ook het Noordereiland. Schrijvers, sporters en BN’ers woonden hier. Om met een aantal schrijvers te beginnen: wie heeft niet de boeken gelezen van Merijntje Gijzen? Of de avonturen van Tom Poes? A.M. de Jong woonde in de Marinestraat en Marten Toonder in de Thorbeckestraat. Tom Poes in mozaïek wijst u waar hij woonde. De dichter/schrijver J.J. Slauerhoff woonde in de Prins Hendriklaan 6.

Bekende sporters waren Spartaan Tonnie van Ede die op de Prins Hendrikkade woonde, evenals Henk van Leeuwen, die furore maakte bij FC Den Haag en de beoogde spits was voor het WK in 1978, maar door een knieblessure niet mee kon. De bekende bokstrainer Theo Huizenaar, die ook in 1942 nog trainer van Feyenoord is geweest, heeft op het Burgemeester Hoffmanplein gewoond.

Op de Prins Hendrikkade, boven het voormalige postkantoor, woonde Toos Roodzant. Voor WO2 was zij de ongekroonde koningin van de Nederlandse schaakwereld en werd Nederlands kampioene in 1935, 1936 en 1838. Ook nam zij deel aan wereldkampioenschappen. Zij overleed in 1999, op 102-jarige leeftijd.

Op de Maaskade 36a woonde Abraham van Leeuwen, de oprichter van NTI en Keurkoop, en Prins de Lignac. Heeft u aanvullingen op deze imposante lijst? Laat het me weten!

Peter Bakker,
penm.bakker@gmail.com


 

Zomerexpositie

Tot eind augustus is er in galerie Wind een Zomerexpositie, waar werk te zien is van 20 kunstenaars van het Noordereiland. Loop er binnenkort eens binnen. Je kan er van maandag t/m donderdag tussen 13.00 en 17:00 uur een kijkje komen nemen. Andere dagen kan ook, maar check dan even de website of maak een afspraak: www.galeriewind.nl, tel. 06 546 130 95
Zie bericht »


Love Noordereiland
Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio’sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café ’t HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

 

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares
Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart