Eilandkrant Maart

>
>
Eilandkrant Maart

Eilandkrant maart 2020

Eilandkrant Maart 2020Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Maart 2020 Eilandkrant (PDF)

 

 

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk/Steiger 22.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van maart.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Huis van de Wijk: Rendering Metaphor Concepts

Huis van de Wijk

Er is getimmerd, geboord, gestukt en geverfd in het pand aan de Prins Hendrikkade 89, waar eerder XO Food Lounge zat. Daar komt nu het Huis van de Wijk, opvolger van de Huiskamer van de wijk aan het Burg. Hoffmanplein. Die Huiskamer barstte uit zijn voegen. In het nieuwe pand kunnen straks meerdere activiteiten tegelijk worden georganiseerd, voor allerlei doelgroepen. Op de tekening is te zien hoe de nieuwe indeling straks wordt. Het streven is om het nieuwe pand eind maart of in april op te leveren.

Suggesties
Anouk Faassen van Stichting Humanitas is nu al trots op het resultaat. “We gaan aan de slag met onder meer taalles, bewegen, kinderactiviteiten, creatieve activiteiten en samen eten. Maar ook bijv. formulierenhulp, klussendienst, computerles en spreekuren, zoals van de wijkagent. Wij nodigen vooral bewoners uit om met ons mee te denken over de invulling van het programma. We ontvangen graag hun suggesties”.

Bezetting
Zo’n Huis van de Wijk is van ons allemaal en is bij voorkeur elke dag open. Maar dan moet er ook wel voldoende bezetting zijn. Daarom zoekt Humanitas ook vrijwilligers die gastheer/gastvrouw willen zijn. De taken: ontvangst bezoekers, informatie geven of doorverwijzen en zorgen dat de boel netjes en gezellig blijft. Ook vrijwilligers die graag hun vakkennis willen ‘doneren’ voor een van de genoemde activiteiten zijn van harte welkom!

Opening
Een officiële openingsdatum is nog niet bekend. Zodra het pand is opgeleverd wordt het ingericht en gaat het team proefdraaien en een activiteitenplanning maken.

Melden maar
Wil je meer weten, heb je een geweldig idee, of wil je je aanmelden als vrijwilliger? Neem dan contact op met Anouk via mail afaassen@stichtinghumanitas.nl of bel 06 331 54811.

De tekening is ook te zien op de Noordereiland website. Nog beter: neem even een kijkje bij het pand zelf.

 


Stolpersteine project NoordereilandStolpersteine

De grote wens van kunstenares Ellen Vomberg wordt gerealiseerd. Op het Noordereiland worden 35 ‘Stolpersteine’ (struikelstenen) geplaats. De stenen herinneren aan de 35 Joodse bewoners die na de oorlog niet meer terugkeerden naar hun woning op het Noordereiland. Dit jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren worden de struikelstenen bij hun voormalige woningen geplaatst.

Leerlingenproject
Dit voorjaar start een programma voor leerlingen van groep 7/8 van basisschool De Nieuwe Haven. Zes weken lang besteden zij samen met leerkracht Roberto Baltazar aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Ook vertellen twee joodse gastsprekers over hun oorlogservaringen.

Maquette
Er wordt ook een maquette gemaakt van het Noordereiland en omgeving in de periode 1940 -1945, waarop de leerlingen het huis maken waar zij zelf wonen én de huizen van de 35 joodse bewoners.

Expositie
De maquette wordt van 18 april t/m 22 mei tentoongesteld bij Galerie Wind. In die periode zijn ook een aantal andere activiteiten gepland.

Plaatsing Stolpersteine
De struikelstenen worden dinsdag 30 juni geplaatst. Dit Stolpersteine project, inclusief het speciale schoolprogramma, is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Wijkraad Noordereiland.

Hulp gevraagd
Het projectteam heeft dringend extra hulp nodig.
Zij zoeken nog vrijwilligers voor:

  • Checken van historische informatie over het Noordereiland;
  • Modellen maken voor de maquette 1:500.
  • Bezoekers begeleiden tijdens de opening in galerie Wind op 18 april.
  • Rondleidingen geven over het Noordereiland 18 april – 17 mei.

Materiaal en onkosten worden uiteraard vergoed.
Wil je je hulp aanbieden?
Stuur dan een mailtje naar Ellen Vomberg: ellenvomberg@telfort.nl

Zie ook bericht: Stolpersteine Noordereiland »


Restauratie landhoofd

Restauratie landhoofdEr werd jarenlang voor gelobbyd, maar nu is het eindelijk zover: de restauratie van het landhoofd, steunpunt voor de voormalige Willemsbrug, wordt aangepakt. Het landhoofd wordt schoongemaakt en waar nodig worden de natuurstenen onderdelen en het metselwerk hersteld. De werkzaamheden worden uitgevoerd van maandag t/m vrijdag tussen 7.00 en 16.00 uur. Een deel van de werkzaamheden, restauratie van onderdelen, wordt op een andere locatie uitgevoerd. Naar verwachting zijn de werkzaamheden rond de zomervakantie afgerond.

Balkon
Maar blijft het dan hierbij, is de grote vraag? De afgelopen jaren zijn allerlei creatieve plannen en ontwerpen langsgekomen om van het landhoofd een uniek uitzichtpunt te maken. Zelfs eentje met de ambitieuze titel ‘Balkon aan de Maas’. Het is de vraag of dat nog wordt gerealiseerd.

Lees bericht op de website »


Glijbaan uit de vaart

De giga-glijbaan in Ons Park is al een tijdje buiten gebruik. Dat levert natuurlijk bedrukte gezichten op bij de kids.
Navraag bij de gemeente bood duidelijkheid: de houten palen zijn aangetast door houtrot, zo bleek tijdens een van de halfjaarlijkse inspecties van de gemeente. De glijbaan is dus niet meer veilig.

De komende tijd worden de houten palen vervangen door stalen exemplaren. Het is nog even wachten, de levertijd kan nog wel een maandje duren. Hopelijk kunnen de kinderen in de lente weer veilig volop naar beneden roetsjen!

 


Nomineer een vrijwilliger

Kent u een vrijwilliger op het Noordereiland die een pluim verdient? Nomineer haar of hem dan om in het zonnetje gezet te worden tijdens het Verhefje Festival op 4 april (daarover later meer).
Stuur je nominatie vóór 31 maart naar am.steijl@wijkraadrotterdam.nl


 

Uitgelicht:

MaandVerhuizing

Weten wat er ook de komende maanden te doen is?

Bekijk dan de jaarkalender op www.noordereiland.org/kalender »

 

  

Love Noordereiland

 

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

 


Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

 


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart