Eilandkrant Mei
Eilandkrant mei 2020
Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.
Download: Mei 2020 Eilandkrant (PDF)
Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.
* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.
Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van mei.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).
Dodenherdenking en 75 jaar vrijheid
In mei herdenken en vieren we 4 en 5 mei thuis. Geen oranjepleinen, openbare kranslegging of naar festivals heen en weer vliegende muzikanten. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt iedereen uit om thuis van alles doen om toch bij deze dagen stil te kunnen staan.
Op 4 mei:
Vlag halfstok hangen
Hang op 4 mei de vlag halfstok. Niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag.
Taptoe spelen
Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Ben je een virtuoos blazer, speel dan vooral het Taptoe-signaal mee vanuit huis om 19:58 uur.
Wilhelmus zingen
Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Wat zou het mooi zijn als iedereen vanuit het huis in de tuin of op balkon het eerste couplet meezingt.
Op 5 mei:
Vlag uithangen
Op 5 mei mag de gehele dag de vlag uit worden te hangen.
Heb je geen vlag? Deze is bij diverse vlaggenfabrikanten online te bestellen.
Op de website van het Nationaal Comité www.4en5mei.nl vind je informatie over het vlagprotocol, de tekst van het Wilhelmus of de partituur van het taptoe signaal.
Afsluitingen op de kades vanwege corona en overlast door kadekapers
Zaterdag 28 maart werd in het kader van de corona-maatregelen een deel van de Maaskade afgesloten. Even was er sprake van de gehele Maaskade, maar dat werd al snel gecorrigeerd tot een deel ten oosten van de Willemsbrug. Op dit stuk komen regelmatig de zogeheten ‘kadekapers’ op bezoek, groepen die langs de kade parkeren om samen te komen en regelmatig overlast veroorzaken en zich veelal niet houden aan de voorgeschreven 1,5 meter.
Om overlast van kadekapers tegen te gaan wordt stapsgewijs een aantal maatregelen genomen:
- het aantal parkeerplaatsen op het eiland wordt verminderd. Betaald parkeren geeft namelijk de mogelijkheid om het aantal parkeerplaatsen beter af te stemmen op de hoeveelheid die nodig is voor bewoners, bedrijven en bezoekers.
- Aan de westkant van de Willemsbrug zal de nieuw bestrate Maaskade niet weer in gebruik genomen worden als parkeerplaats; wel blijft het haaksparkeren langs de rijbaan intact. Voor dit stuk zijn wensen en plannen voor meer groen.
- De parkeerplaatsen aan de oostkant van de Willemsburg zijn nu afgesloten met blokken. Dat betreft een tijdelijke maatregel.
De volgende stap wordt de invoering van het voetgangersgebied. Van Antwerpse Hoofd tot Prinsenhoofd wordt de kade langs het water voor voetgangers. Hier mag je dan niet meer parkeren en ook niet met of bij je auto rondhangen. Deze strook blijft wel toegankelijk voor hulpdiensten, schippers en leveranciers.
Dit alles zal tot gevolg hebben dat iedereen wat op moet schuiven wat betreft parkeren, waardoor er wellicht ook weer op de nu geblokkeerde plaatsen geparkeerd moet gaan worden. Maar als er voldoende auto’s staan is er geen ruimte voor kadekapers.
Natuurlijk worden ook de verplaatsingen van de kadekapers nauwlettend gevolgd. Zo zijn we langzaam maar zeker bezig om steeds minder ruimte voor hen over te laten.
Han van Dam, wijkmanager gemeente Rotterdam
Zie ook: het afsluitingsbericht »
Brandgrens
Wat in ieder geval wél doorgaat is het verlichten van de brandgrens op 14 mei. Onlangs zijn alle brandgrenslampen vervangen, want er bleken er veel kapot te zijn. In totaal zijn 385 ledlampen vervangen. De lampen van de brandgrens markeren het gebied in Rotterdam dat op 14 mei 1940 werd getroffen door het Duitse bombardement en de vlammenzee die daardoor ontstond.
De brandgrens bestaat uit ledlampen, die ‘s avonds rood of groen oplichten en in de stoeptegels zijn ingegraven. Op het armatuur staat een illustratie van het beeld ‘De verwoeste stad’ en het silhouet van een Heinkel bommenwerper. De rode lampen markeren de brandgrens in het centrum. De groene lampen liggen op het Noordereiland, dat door de verdediging van de stad door eigen vuur verwoest is, door friendly fire. De Heinkel ontbreekt daarom in de groene lamp.
Op een vijftal locaties ligt een grote zwartgranieten steen, waarop het verwoeste gebied is aangegeven en de belangrijkste data staan vermeld. Op het Noordereiland ligt een zesde steen op de Prins Hendrikkade, de friendly fire steen met een aangepaste tekst.
Meer informatie over de brandgrens is te lezen op de website brandgrens.nl.
Programma voor 14 mei op: www.brandgrens.nl/programma-14-mei-herdenking-2020
Humanitas Hulplijn
Vanaf de invoering van de coronamaatregelen Stichting Humanitas een telefoonteam ingesteld. Bewoners kunnen daar terecht voor algemene vragen, een praatje of specifieke hulp vragen. In het gebied Feijenoord heeft het telefoonteam na drie weken zo’n 280 hulpvragen gehad. De meeste hulp werd gevraagd voor het doen van boodschappen, maaltijden bezorgen, de hond uitlaten, huiswerkbegeleiding of hulp bij de (financiële) administratie.
Op het Noordereiland lijkt er voldoende hulp voorhanden te zijn van buren of familieleden, er zijn tot nu toe slechts 9 hulpvragen ingediend. Wel waren er meteen al ruim 15 enthousiaste eilanders die zich aanboden als vrijwilliger.
“Leuk om te merken dat als een vrijwilliger eenmaal een keer boodschappen heeft gedaan voor iemand, er de week erna er vaak weer contact is. Zo ontstaan er mooie waardevolle, misschien wel blijvende contacten tussen (jongere) bewoners en ouderen, iets wat wij enorm toejuichen” vertelt coördinator Anouk Faassen.
De hulplijn is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur: 010 302 50 30.
Daar kan je ook terecht als je je als vrijwilliger wil melden. Of kijk even op www.magievanfeijenoord.nl
Nieuwbouw Marinestraat
In de Marinestraat is volop bedrijvigheid. Niet van de ondernemers die daar zitten, zoals de autowasserij en de garages. Die zijn al langere tijd weg, hun panden maken plaats voor een nieuw woonproject. Sinds december vorig jaar is het Amsterdamse bedrijf WJ Projects bezig de voormalige bedrijfsruimten om te bouwen tot woningen. Het plan is om daar medio september twaalf loftwoningen op te leveren, voor het merendeel met een dakterras, patio en een inpandige garage, die ook als verblijfsruimte gebruikt kan worden.
Machinekamer
In de steeg aan de achterkant van de Marinestraat bevindt zich ook het kunstwerk De Machinekamer, dat door een kunstenaarscollectief is gemaakt in het teken van het concept van het ‘motorschip Noordereiland. Diverse kunstwerken op het eiland refereren daaraan, zoals de stuurboord- en bakboordlichten op het woonblok Noorderlicht, naast de oprit naar de Willemsbrug.
Een onderdeel van die Machinekamer was ook een aantal deuren met teksten over de historie van het Noordereiland, vanaf het prille begin in 1600, toen het een galgeneiland was, tot in de 80-er jaren. Tijdens de sloop van de bedrijfspanden in de Marinestraat bleken die deuren ineens verdwenen, merkte een van de omwonenden op. Uit navraag bij WJ Projects bleken die deuren niet te zijn bewaard.
Zie bericht Havenloods: Zorgen over ‘machinekamer’ Noordereiland
“Wij hebben het project van een andere ontwikkelaar overgenomen. Bij de overdracht is helaas niet aangegeven dat er zich aan de achterzijde een kunstwerk bevond. De deuren zijn helaas afgevoerd”, aldus een van de projectleiders van WJ Projects. “Wij vinden het erg vervelend dat er (een deel van) een kunstwerk verloren is gegaan en als wij daarvan op de hoogte waren geweest, hadden wij in ieder geval een poging gedaan om het kunstwerk te behouden”.
Op de afbeeldingen een impressie hoe de woningen eruit komen te zien.
Stolpersteine
In het kader van 75 jaar vrijheid zouden er deze zomer 36 Stolpersteine (struikelstenen) worden geplaatst voor de woningen van Joodse bewoners van het Noordereiland. In de aanloop daarnaartoe zouden schoolkinderen een speciaal lesprogramma volgen en samen met onder meer kunstenares Ellen Vomberg een maquette maken. In Galerie Wind zou deze vervolgens worden tentoongesteld. Vanwege de coronamaatregelen is dat allemaal even uitgesteld. Ook de producent van de Stolpersteine loopt vertraging op en de stenen kunnen voorlopig niet worden geleverd. Alles is daardoor verschoven naar het najaar. Zodra er meer meer bekend is over een datum berichten we daar uiteraard over.
Uitgelicht:
Nieuwe woorden
Komen deze woorden straks in de Van Dale?
- Anderhalvemeterpolitie
- Anderhalvemetersamenleving
- Hoestdab
- Raamvisite
- Social distancing
- Balkonquiz
- Krijtkreet
- Intellgente lockdown
- Het nieuwe normaal
- coronakilo’s
- coronashaming
- coronablocking
Thuisblijf Tips
Er zijn weer activiteiten toegevoegd aan de Thuisblijftips op de Noordereiland website. Zoals handige apps voor senioren, virtueel bezoek aan de dierentuin, het Rijksmuseum of de Keukenhof
Zie: www.noordereiland.org/2020/thuistips
Corona virus
Vanwege de maatregelen rond het coronavirus is iedereen gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Vooral ouderen of andere kwetsbare mensen kunnen het beste zoveel mogelijk binnen blijven. Voor hulp, bijvoorbeeld voor boodschappen zijn zij nu vooral aangewezen op familie en buren. Maar voor wie die hulp niet heeft en in de problemen komt met bijvoorbeeld de boodschappen, medicijnen of de hond uitlaten heeft Humanitas Welzijn
Feijenoord een speciale hulplijn ingesteld: 010 302 50 30.
Dat nummer is dagelijks te bereiken tussen 08:00 en 20:00 uur.
Ook kunnen ouderen daar terecht met hun vragen over de maatregelen of gewoon even een praatje. De informatie over het speciale telefoonnummer is ook te vinden op de website www.magievanfeijenoord.nl en staat vermeld in meerdere talen.
Het Rode Kruis (070 445 58 88) en de gemeente Rotterdam (14010) hebben eveneens een speciaal telefoonnummer opengesteld voor vragen over de maatregelen. Zij kunnen zo nodig verwijzen naar lokale hulpmogelijkheden.
Helpers meldpunt
Wil je je hulp aanbieden, medicijnen of boodschappen ophalen voor wie zijn huis niet uit kan, of de hond uitlaten? Of telefonisch contact houden met ouderen? Bel de Humanitas hulplijn: 010 302 50 30.
Info nummers
Rode Kruis: 070 445 58 88
ANBO: 0348 466 666
Gemeente Rotterdam: 14010 (voor hulp boodschappen / medicijnen)
Brief ouderen
Alle 75-plussers op het Noordereiland ontvangen persoonlijk een brief over de Humanitas hulplijn. In vijf talen: Nederlands, Engels, Spaans, Arabisch en Turks.
Websites
demagievanfeijenoord.nl
rijksoverheid.nl/coronavirus
Voor ondernemers:
ondernemen010.nl
ondernemersplein.kvk.nl
Adressen Noordereiland
In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.
Naam | Adres | Meer info |
---|---|---|
Huiskamer van de Wijk | Prins Hendrikkade 89 | noordereilandhuiskamer@gmail.com |
Sol | info@solnetwerk.nl | |
Samen in Beweging | Arthyra de Clerck, | sameninbeweging@arthyra.nl sameninbeweging.arthyra.nl |
Tante Nino | Van der Takstraat 102b | www.tantenino.nl |
Galerie Wind | Prins Hendrikkade 124a | www.galeriewind.nl |
NE Studio's | Prins Hendrikstraat 5 | www.nestudios.nl |
Koozie | Van der Takstraat 51 | www.koozierotterdam.nl |
Café 't Haventje | Prins Hendrikkade 129 | Facebook.com/haventje |
Villa Zebra | Stieltjesstraat 21 | www.villazebra.nl |
Spar | Van der Takstraat 56 | Spar Matze |
Meer dan online
Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.
Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant
Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com
Oproep
- Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
- Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.
Colofon
© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.
Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98