Eilandkrant september

>
>
Eilandkrant september

Eilandkrant september 2020

Eilandkrant september 2020Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: September 2020 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van september.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

Stichting Expeditie Noordereiland viert haar 10+1- jarig bestaan.

Via Montmartre op expeditie naar het Noordereiland

Stichting Expeditie Noordereiland viert haar 10+1- jarig bestaan.

Culturele ondernemers, kunstenaars, galeries en creatieve bewoners van het Noordereiland konden de afgelopen elf jaar een beroep doen op de steun van Stichting Montmartre aan de Maas. Die stichting spant zich in om financiële middelen te vinden om initiatiefnemers te helpen hun plannen te realiseren. Sinds 2019 heeft de stichting een nieuwe naam: Stichting Expeditie Noordereiland. Stilstaan bij het tienjarig bestaan kon echter vorig najaar niet doorgaan en dit voorjaar gooide Covid-19 roet in het eten.

Voorzitter met expertise

Al elf jaar lang is Marjo Stenfert Kroese voorzitter van de stichting. Haar jarenlange ervaring als bestuurslid bij het Prins Bernhard Cultuurfonds komt daarbij goed van pas. Het is echter tijd om het wat rustiger aan te doen en het bestuur te vernieuwen. Per 1 september heeft Marjo de voorzittershamer overgedragen aan Michel Demmenie, die geboren is op het Noordereiland.

Mooie projecten

Als je Marjo vraagt waar ze met trots terugkijkt, kan ze bijna geen keuze maken. “Alle projecten, groot of klein, waren succesvol. Ik ben vooral trots op de bewoners en ondernemers die ons inschakelden en hun droom gerealiseerd zagen”.
Als ze er dan tóch een paar moet noemen:

 • Mode aan de Maas: een van de eerste projecten dat tot stand kwam met ondersteuning van de stichting;
 • Kunstkamers: een wandeling over het Noordereiland langs woningen, waar kunstenaars een kunstwerk exposeerden.;
 • Boekenfestival: boeken- en brocante markt de Maaskade;
 • Expeditie Noordereiland: exposities, films en muziek in het Hulstkamp Gebouw;
 • Tom Poes: het beeld van Tom Poes bij het geboortehuis van Marten Toonder, door kunstenares Tamyra Meesters;
 • Naald van Stieltjes: dankzij fondsenwerving kwam er een nieuw hekwerk rond dit door de gemeente gerestaureerde monument;
 • Havenverhalen: literair evenement in het Hulstkamp Gebouw en later op diverse locaties op het eiland;
 • A la Plancha: kon starten dankzij een subsidieaanvraag van de stichting;
 • Luchtspoor: fotoboek van Otto Snoek over het ondergronds gaan van het treintracé;
 • North Sea Round Town: een populair evenement op het Noordereiland, voorafgaand aan het North Sea Jazz Festival;
 • Festival Midden in de Maas: zomerse muziekconcerten op zondag op het Burgemeester Hoffmanplein.

Ondernemersoverleg

Achter de schermen brengt de stichting ondernemers en mensen uit de creatieve sector met elkaar in contact. Zo heeft zij het voortouw genomen om regelmatig een overleg tot stand te brengen tussen de culturele ondernemers op het eiland om de samenwerking te versterken. Uit dat overleg is o.a. de Schatkaart Noordereiland voortgekomen.

Nieuwe bestuursleden

Marjo blijft nog actief betrokken, in een nieuwe rol als secretaris. Daarnaast doet ze een oproep voor nieuwe bestuursleden: “Heb je affiniteit met kunst en vooral met het Noordereiland? Neem dan binnenkort eens contact op”.
Mail: expeditienoordereiland@gmail.com


Trams op het eilandTram

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Je kan het je bijna niet voorstellen, maar er reden ooit dagelijks trams op het  Noordereiland. Oudere bewoners herinneren zich ongetwijfeld de grote lus die tramlijnen 2,3,9 en 12 over het eiland reden en zich opstelden als de Koninginnebrug
open stond. Die lus liep via de Pr. Hendrikkade – Leliestraat – Burg. Hoffmanplein – Cornelis Trompstraat – Maaskade – Thorbeckestraat en vervolgens linksaf om op te
stellen op de Pr. Hendrikkade.
Tot de opening van de metro in 1968 bleef het Noordereiland via deze tramlijnen  verbonden met beide Maasoevers. Al in 1884 reed paardentramlijn 2 op het eiland, die in 1906 werd vervangen door de elektrische tramlijn, met eindpunt Prinsenhoofd.

Een tweede tramverbinding naar het Noordereiland ontstond in 1909 toen lijn 6 werd verlengd via de Willemsbrug en de Van der Takstraat naar de eindpunt-lus Burg. Hoffmanplein – Tulpstraat – Pr. Hendrikkade en terug via de Van der Takstraat. Een bijzondere route vanwege de
bocht naar het Burg. Hoffmanplein. Lijn 6 bleef tot 1934 op het Noordereiland rijden en werd vervangen door buslijn C: Westerlaan/Park –
Noordereiland/Prinsenhoofd. In 1937 wordt Buslijn C vervangen door buslijn B: Statenweg – Prinsenhoofd. In 1953 wordt buslijn B omgedoopt in lijn 31.

Peter Bakker
penm.bakker@gmail.com


Maaskade vragen

collage groen maaskade

370 bewoners hebben de enquête over het inrichten van de Maaskade ingevuld.
Nog niet gedaan? Het kan nog tot 4 september. De vragenlijst staat op
https://rotterdam.datacoll.nl/tpyjleumlh?l=nl

De sfeercollages en vragen lijst vind je op de Noordereiland website: www.noordereiland.org/2020/vergroening-maaskade/


Sing Along Together

Zing je graag? Kom dan wekelijks een uurtje zingen op vrijdagmiddag om 12.45 uur. Verzamelen bij het Huis
van de Wijk Aan de Kade, Pr. Hendrikkade 89. Is het goed weer? Dan is het zingen buiten. Kosten: €1
(graag contant). Aanmelden: nettescheepstra@gmail.com


Video: initiatief monumentenstatus voor ijssalon?

Het journaille van Botlek TV streek deze week neer op het Noordereiland voor opnames. Zij doken in de oorlogshistorie van het eiland. Samen met Ellen Vomberg en twee leden van de wijkraad bespraken zij de gebeurtenissen rond de capitulatie in 1940, waarvoor de onderhandelingen plaatsvonden in de ijssalon op de Prins Hendrikkade. Een plaquette op de locatie van die ijssalon verwijst daar nog naar. Ook werd gememoreerd aan de Duitse commandant die zijn intrek tactisch had genomen in het hofje in de Van der Takstraat.

De opnames bevatten ook een interview met bewoonster Ellen Vomberg, die een pleidooi houdt om het pand van de toenmalige ijssalon als monument te kunnen behouden en beschermen. Bekijk de uitzending van Botlek TV met dat interview en fraaie oude beelden uit 1940 hier: https://bit.ly/2Q8tImP


Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

 • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
 • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart