Eilandkrant januari 2022

>
>
Eilandkrant januari 2022

Eilandkrant januari 2022

Eilandkrant januari 2022Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Januari 2022 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van januari.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Eilandwinkel Noordereiland

Kom naar de Eilandwinkel!

Door Eva Steenhuizen
Vlaggen van het Noordereiland, Noordereiland mondkapjes, prachtige grafische prenten van de Hef, de Willemsburg en het eiland, boeken over de geschiedenis van het eiland: zo maar een greep uit de collectie die in de Eilandwinkel te vinden is.

In het Huis van de Wijk (Prins Hendrikkade 89, red.) zit sinds 14 oktober ook de Eilandwinkel. Momenteel wordt hij grotendeels gerund door Annette de Bus, maar in de toekomst zullen de vrijwilligers van het Huis van de Wijk die taken overnemen.

Het is een mooie balie, waar je allerhande souvenirs van het Noordereiland kunt vinden. Nu dient de balie nog vooral voor de verkoop, maar het idee is dat er in de toekomst wandelingen vanuit georganiseerd worden. Zo ontstaat er een handig verzamelpunt, waar toeristen na hun wandeling gelijk de pracht en praal van het Noordereiland kunnen kopen, om thuis aan de muur te hangen.

Eilandwinkel logoAnnette is heel blij met haar plek. Twee jaar geleden ontstond het plan om een centrale plek te maken voor de verkoop van eilandsouvenirs, en sinds 14 oktober is het eindelijk zo ver. Ze worstelt nog wel een beetje met de indeling van de winkel. “Ik heb nu heel veel mooie art prenten, maar die kan ik nog niet goed tentoonstellen. Mocht iemand ervaring hebben met het inrichten van (kleine) winkels met beperkte ruimte, dan houd ik me ten zeerste aanbevolen!”.

Het plan is om in de toekomst ook een plank in te richten waar lokale kunstenaars en hobbyisten hun aan het eiland gerelateerde kunst kunnen exposeren voor een maand. Eventueel zouden ook deze werken verkocht kunnen worden.

 

Mocht je willen helpen met de indeling of als lokale kunstenaar je werk willen exposeren in de Eilandwinkel, stuur dan een mail naar eilandwinkel@gmail.com. En kom vooral eens een kijkje nemen!

De winkel is niet commercieel, alle winst gaat naar het onderhoud van de winkel en de aanschaf van (lokale) nieuwe producten.

Zie bericht: Eilandwinkel Noordereiland »

 


Bus 47 en Trevvel opgeheven

 

Bushalte 47 (Foto Nils Hilbers)

Vanwege bezuinigingen wordt bus 47 per 10 januari opgeheven. Ook de dienstverlening van Trevvel stopt dan. Vanaf die datum rijdt er op het Noordereiland een e-shuttle, een elektrisch busje voor 3 personen, lijn 547.

Deze shuttledienst rijdt langs dezelfde haltes als bus 47, met als begin- en eindpunt bushalte Koninginnebrug. Vanaf die halte kan worden overgestapt op bus 32 richting stad of richting station Zuid. Ook voor de shuttle is de OV-chipkaart geldig.

 

Dienstregeling
Doordeweeks rijdt de shuttle elke 20 minuten, vanaf 06.30 tot 10.30 uur. Op spitstijden rijdt hij elke 10 minuten. In het weekend rijdt de shuttle alleen op zaterdag, van 08.15 tot 19.30 uur.

Toegankelijkheid
De shuttle is toegankelijk voor iedereen die ook in een personenauto kan stappen. Een rolstoel kan niet mee, een buggy of rollator wel, mits er voldoende plek is in de shuttle.

Meer info: mobiliteitso@rotterdam.nl, website www.ret.nl of bel 14010.

Dinsdag 21 december hield een aantal bewoners uit protest een tijdje bus 47 tegen bij de eindhalte op het Prinsenhoofd.
Zie bericht: Bus 47 protest »

 

 


Strooizout

 

Mocht Koning Winter alsnog toeslaan, dan is het verstandig om alvast wat strooizout in huis te halen. Dat is gratis af te halen bij het milieupark of een wijkreinigingsteam.

Dichtstbijzijnde locaties zijn:

  • Wijkreinigingsteam Laagjes 22
    Maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 15.30 uur
  • Milieupark IJsselmonde
    Dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

Boostervaccinatie

Vanaf 22 december zijn er in onze regio behalve Schuttersveld aan de Crooswijksestraat 2 extra locaties voor de boostervaccinatie: SS Rotterdam en Ahoy Rotterdam.

Ook elders in de regio zijn extra locaties. Via het RIVM wordt per leeftijdsgroep een uitnodiging gestuurd, waarna online of telefonisch een afspraak gemaakt kan worden.

Zie de Noordereiland website voor de informatiebrief van de GGD hierover: Brief Boosterprik »

 


Kerstboom is geld waard

Kerstboom

Leuke actie voor de eilandkinderen! Kerstboom de deur uit? Lever hem dan (zonder versiering) donderdag 6 januari in bij het inleverpunt in de Van der Takstraat en verdien € 0,50. Meerdere kerstbomen inleveren mag ook. De gemeente maakt van de bomen weer nieuwe spullen. Het inleverpunt is die dag open van 12.00 tot 15.00 uur.

Wie niet naar het inleverpunt komt, kan de boom naast de vuilcontainer plaatsen (niet op de containerplaat), of op de plek waar je de huiscontainer plaatst. Maak hiervan een melding via de MeldR-app (categorie afval, onderwerp kerstbomen) zodat de gemeente weet dat de boom buiten ligt. De gemeente haalt de bomen in deze periode apart op voor hergebruik.

Last van kerstbomen op straat? Maak dan ook een melding via de MeldR-app (categorie afval, onderwerp kerstbomen), www.rotterdam.nl/meldingen of bel: 14 010.

 


De winter van ‘63

 

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland
Speldje 1963Het is kort voor kerst 1962 als de temperaturen in Nederland ruim onder de min 10 graden aangeven. We beseffen dan nog niet dat we aan de vooravond staan van de koudste winter van de twintigste eeuw. Op 2e kerstdag gaat het sneeuwen, een deels witte kerst dus. En het bleef vriezen. Op 30 december viel er weer een flink pak sneeuw. Een klein winterdipje volgt, maar vanaf 7 januari 1963 is het raak: strenge vorst! Zo hard, dat elf dagen later de Elfstedentocht wordt gereden, die de geschiedenis in zal gaan als de zwaarste ooit, met Reinier Paping als legendarische winnaar.

Over winnaars gesproken, ook uw columnist voelt zich winnaar, want hij rijdt op 3 februari zijn allereerste schaatstoertocht over het Brielse Meer. Het ijs is zo dik dat er zelfs auto’s over rijden. En het blijft maar sneeuwen en vriezen. Voor de jeugd op het Noordereiland een buitenkansje, want het Burgemeester Hoffmanplein biedt daardoor nieuwe mogelijkheden. Er worden partijtjes voetbal op sneeuw gespeeld. Een ander fenomeen waren de meterslange glijbanen die werden gemaakt, die van de gebruikers de nodige acrobatiek vergden, want een doodsmak was gauw gemaakt.

Pas op 5 maart 1963 was de strengste winter eindelijk voorbij.

 


 

Begin 2022 schoon

prikkers (schilderij Hans Kok)Net als een aantal andere bewoners loopt Hans Kok regelmatig over het Noordereiland, gewapend met vuilniszak en afvalgrijper om vrijwillig de zooi op te ruimen om het geliefde eiland een beetje schoon te houden. Het valt op dat het op bepaalde plekken wel erg vervuild is, met name de Vd Takstraat en Burgemeester Hoffmanplein en zijstraten.

“Het zou fijn zijn als bewoners hun eigen straatje een beetje helpen schoonhouden. Kleine moeite, minder ergernis, fijner uitzicht en goed voor het milieu”, roept Hans namens de vrijwilligers zijn medebewoners op. Een grijper en afvalzakhouder is te regelen via Buurt Bestuurt of de gemeente, Hans weet hoe dat te regelen is.
E-mail: hansxox@gmail.com

 

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2022 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 12 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 1600 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart