Bijeenkomst Roseknoop

>
>
Bijeenkomst Roseknoop

Eerder berichtten we al over de voorgenomen werkzaamheden aan het Roseknoop kruispunt, ter hoogte van Laan op Zuid – Rosestraat. RoseknoopVan januari 2023 t/m september 2024 gaat de boel daar flink op de schop. En dat heeft consequenties ook voor de bereikbaarheid van het Noordereiland. Daarom organiseert de gemeente bijeenkomsten in diverse omliggende wijken. Bewoners ontvingen daarover een flyer in de brievenbus.
Niet ontvangen? Bekijk dan het nieuwsbericht op www.noordereiland.org. of www.rotterdam.nl/roseknoop

Voor het Noordereiland, Entrepot en Kop van Zuid is er een inloopbijeenkomst op 28 september in de Rotterdamse Munt, Rosestraat 200. Tussen 16.30 – 18.00 uur en 19.00 – 20.30 kun je daar binnenlopen om je te laten informeren over de plannen.
Kun je die dag niet? Dan kan je bijvoorbeeld op3 oktober terecht in het Huis van de Wijk aan de Persoonsdam 142.
Daar zijn dezelfde inlooptijden. Zie data hieronder.

Bijeenkomst Roseknoop
28 september 2022
Inloop: van 16.30 – 18.00 uur
Locatie: de Rotterdamse Munt, Rosestraat 200.

Andere data 
29 september = Café Dox, Antoine Plartekade 9
3 oktober = Huis van de Wijk Op de Dam, Persoonsdam 142
11 oktober = Wijkgebouw ’t Klooster, Afrikaanderplein 7
20 oktober = Speeltuin Hillesluis, Vlasakkersstraat 12
(Inloop van 16.30 – 18.00 uur en 19.00 – 20.30 uur).

 


 


 

Waarom deze werkzaamheden aan de Roseknoop?

 • Uitstellen kan niet
  Met de veranderingen op Roseknoop kunnen we niet te lang wachten. Het ophogen van de verzakte dijk bijvoorbeeld is hard nodig, zodat we droge voeten houden. Het veiliger maken van het kruispunt voor het verkeer is ook hard nodig. Net zoals het leggen van nieuwe tramrails en de vernieuwing van het riool, leidingen en kabels.
  Al dat werk gebeurt in fases, zodat de mensen en bedrijven in de buurt er zo min mogelijk last van hebben. Ondertussen zorgen we ervoor dat straten, stoepen, groenstroken er beter uit gaan zien. En we zorgen er ook voor dat je makkelijker en veiliger van de ene kant van de Roseknoop naar de andere kant kunt komen.
 • Onzichtbare dijk
  Onder de Roseknoop loopt een dijk, die is in de jaren 50 van de vorige eeuw aangelegd. De dijk zie je nauwelijks, maar hij is heel belangrijk. De dijk zorgt ervoor dat Rotterdammers in de wijken daarachter bij hoogwater droge voeten houden. De laatste jaren is de grond verzakt. Om het ook de komende 100 jaar veilig en droog te houden, moeten we de dijk 50 centimeter verhogen. We bouwen op een speciale manier, zo kunnen we nieuwe bomen op de dijk planten. En dat is uniek in Nederland!
 • Veilig verkeerspunt
  De Roseknoop is een drukke verkeersknoop. Elke dag rijden hier veel auto’s overheen. Ook de tram, de bus, scooters, fietsers en voetgangers gebruiken het kruispunt. Al dat verkeer komt hier samen. We gaan het kruispunt daarom weer voor iedereen veilig en overzichtelijk maken. De RET legt nieuwe rails aan, zodat die weer lang mee kunnen. Als al het werk is gedaan, kan het verkeer veiliger en sneller over de Roseknoop rijden.
 • Riool en leidingen vernieuwen
  De gemeente Rotterdam verbetert in de stad ongeveer 2.500 kilometer riolering. Daardoor zijn we beter voorbereid op hevige regenbuien en klimaatverandering. De riolering van de Roseknoop is nu aan de beurt. Omdat we de dijk ophogen, komen andere leidingen voor water, gas, warmte en elektriciteit te laag te liggen. Er komt te veel druk op. Daarom leggen we nieuwe leidingen en kabels. We leggen ze wat hoger in de grond zodat de monteurs er in de toekomst goed bij kunnen.
 • Meer woningen, aansluiting buitenruimte
  Rotterdam groeit. Daarom bouwt de stad veel nieuwe woningen, zoals in Stadionpark. Een deel daarvan komt aan de Roseknoop. Ook Parkstad en de Tweebosbuurt zijn aangrenzende nieuwbouwprojecten die invloed hebben op het gebied. Er komen meerdere tijdelijke bouwterreinen om al die woningen te bouwen. Als de huizen klaar zijn, pakken we stoepen, straten en pleinen aan. Met groen en nieuwe fiets- en voetgangerspaden. Daarbij hoort ook een goede verbinding met alle straten van de Roseknoop.
  En natuurlijk met de rest van de stad!

Planning Roseknoop werkzaamheden

 • De planning van alle werkzaamheden, is een precies werkje.
  Het moet zo op elkaar aansluiten dat de overlast zo klein mogelijk blijft. We proberen daarom zoveel mogelijk tegelijkertijd te doen. Des te eerder zijn we klaar. Maar omdat het veel werk in een groot gebied is, knippen we deze mega-klus op in verschillende gebieden. Binnen elk gebied proberen we het werk slim op elkaar af te stemmen.
 • Informatiebijeenkomsten
  Vanaf juni 2022 tot het eind van het jaar zijn er informatiebijeenkomsten voor ondernemers- en winkeliersverenigingen, bedrijven en instellingen in het gebied. Samen zoeken we naar oplossingen, zodat bijvoorbeeld winkeliers niet in problemen komen met hun bevoorrading. Voor bedrijven en instellingen is het goed te weten dat er slimme doorgangen voor fietsers en voetgangers komen. Bij omleidingen en afsluitingen zorgen we voor zoveel mogelijk alternatieve routes en vervoer, zoals e-scooters en deelfietsen.
  Vanaf half augustus 2022 organiseren we bijeenkomsten met bewoners.
 • Bomen
  Op de Colosseumweg en Putselaan moeten de bomen worden gekapt, onder andere voor de nieuwe woningbouw. Als de nieuwe inrichting klaar is, planten we net zoveel bomen terug. Samen met bewoners en ondernemers willen we uitzoeken wat we met de gekapte bomen kunnen doen.
  Creatieve ideeën zijn welkom!

 

WerkzaamhedenBouwkeet: kom langs!

Het Roseknoop heeft een projectteam. Dat team zit vanaf september 2022 in de bouwkeet aan het Vredesplein naast de MediaMarkt. Vanuit de bouwkeet werken we aan de Roseknoop en omliggende bouwprojecten zoals Parkstad en de Tweebosbuurt. En we gaan hier in gesprek met de bewoners en bedrijven in de buurt en met anderen in de stad.

In de keet kunt u terecht voor meer informatie over het project. Maar u bent ook welkom met ideeën, vragen en opmerkingen. Welke aanpassingen zijn handig om de overlast nog verder te beperken? Waar lopen Rotterdammers tegenaan, wat kan beter en anders? We horen het graag.

Heeft u nu al vragen of opmerkingen?
Wilt u meedenken over wat we met de gekapte bomen kunnen doen? Mail dan naar roseknoop@rotterdam.nl

Gemeente RotterdamZie ook de webpagina van de gemeente: www.rotterdam.nl/wonen-leven/roseknoop

 

 


 

Het gebied op Google Maps

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart