Eilandkrant april 2022

>
>
Eilandkrant april 2022

Eilandkrant april 2022

Eilandkrant april 2022Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: April 2022 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van april.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Willemsbrug

Participatieavond verkeersveiligheid Willemsbrug

Er wordt hard nagedacht over de gewenste aanpak van de verkeersveiligheid in Rotterdam, in het kader van de Rotterdamse Mobiliteits Aanpak (RMA). Er zijn in de stad inmiddels al een aantal maatregelen ingevoerd, zoals de invoering van 30 km zones. Ook de Willemsbrug is een punt van aandacht, de gemeente wil daar op proef een aantal tijdelijke maatregelen invoeren.

Maar voordat er maatregelen worden ingevoerd wil de gemeente vooral in gesprek met omwonenden – zowel van het centrum als van het Noordereiland – om te horen hoe ze daarover denken. Wat zien de bewoners als mogelijke verbeteringen voor de verkeersveiligheid, voor auto’s, fietsen en voetgangers?

Daar de brug een verbinding is naar het centrum zijn ook bewoners uit het centrum uitgenodigd.
De direct omwonenden krijgen een uitnodigingsbrief voor de bijeenkomst.
De datum van deze bijeenkomst is dinsdag 5 april 2022.

Zie bericht: RMA Noordereiland »

 


Anouk FaassenAfscheid Anouk Faassen

Op 1 april komt er voor Humanitas een einde aan 4 jaar welzijnswerk in Feijenoord. “Bizar, dat die vier jaar alweer voorbij zijn.” verzucht Anouk Faassen, wijkregisseur bij Humanitas en in die hoedanigheid nauw betrokken bij het wel en wee van het Huis van de Wijk op het Noordereiland. “De verbouwing was net klaar, we wilden van start gaan met een feestelijke opening in april 2019, maar toen werd de lockdown afgekondigd en moesten we de opening afblazen.

Toen Humanitas de opdracht kreeg om het welzijn in Feijenoord te verzorgen was dat nieuw werkterrein voor ons. Het was zoeken hoe we dat gingen organiseren met een heel nieuw team. Allereerst investeerden we in het bekend raken in de wijk, contacten leggen met netwerkpartners, vrijwilligers en bewoners. Dat heeft veel tijd gekost, ook om het vertrouwen te winnen. Maar uiteindelijk wisten we veel mensen aan ons te binden, hebben we een stevig team vrijwilligers en een mooi activiteitenprogramma aan te bieden en goede samenwerking met de partners op het Noordereiland, zoals de wijkagent, de wijkraad, de basisschool en de wijkmanager van de gemeente.

Ambities

“We hadden een ambitieus plan: vooral de kwaliteiten en ervaringen van bewoners en netwerkpartners benutten zodat we ons bijna overbodig maken en activiteiten door bewoners en lokale aanbieders georganiseerd worden. Dat doel is behoorlijk goed bereikt, daar kijk ik tevreden op terug. Door corona moesten we fors omschakelen en ons vooral richten op hulp aan mensen die door de lockdown aan huis gebonden waren. Dus hebben we een hulplijn ingericht. Daar konden bewoners aangeven welke hulp zij nodig hadden: de hond uitlaten, boodschappen doen of medicijnen halen. Soms alleen af en toe een praatje omdat ze nauwelijks meer bezoek kregen. Wij brachten hen dan in contact met vrijwilligers. Dat liep allemaal als een trein! Het bewees hoe flexibel ons team kon inspelen op de actualiteit en zo fijn dat we mensen daadwerkelijk konden helpen.“

Trots

Ik ben supertrots op wat we hebben bereikt, met een geweldig team van bevlogen mensen. Ik heb veel geleerden veel mooie mensen leren kennen. Ik ben ook trots op dat het Huis van de Wijk letterlijk staat als een huis. Het is vrijwel elke dag in gebruik voor activiteiten, mensen weten ons te vinden voor vragen en er is een prachtige Eilandwinkel in gevestigd, waar bewoners en bezoekers terecht kunnen voor informatie over en souvenirs van het Noordereiland.

Nieuwe aanbieder

Logo SOLVanaf 1 april is er een nieuwe aanbieder voor de welzijnszorg in gebied Feijenoord: SOL (Samen Ondernemend Leren). Met hen is afgesproken dat de huidige activiteiten in ieder geval nog tot juli 2022 worden voortgezet. Daarna is het aan SOL om te kijken of daar toevoegingen of wijzigingen in komen. Heeft Anouk tips voor hen? “Blijf goed in gesprek met iedereen, bied bewoners een warme ontvangst, zorg goed voor de vrijwilligers en maak van het Huis van de Wijk een dynamische en energieke plek, waar iedereen dagelijks terecht kan. En natuurlijk wens ik hen heel veel plezier en succes!”, besluit Anouk.

 

Anouk voor de groep

Hoe ziet de toekomst voor Anouk eruit? “Deze wisseling van de wacht was voor mij een goed moment om na te denken over de volgende stap die ik wil zetten. Ik wil me graag meer verdiepen en ben sinds 1 april aan de slag als netwerkregisseur bij Centrum voor Jeugd en Gezin in Charlois. Ik wil daar een bijdrage leveren aan het creëren van gelijke kansen voor alle kinderen en hun ouders. Daarnaast ga ik eindelijk doen wat ik al heel lang wil, mijn eigen onderneming ‘AnoukvoordeGroep’ uitbouwen: mij inzetten als teamcoach en dagvoorzitter. Ik werk nu minder uren, dus heb nu tijd om dit te doen.

 

 


Nieuwe wijkraad gekozen

 

Op 14 ,15 en 16 maart kon er gestemd worden voor de gemeenteraad én de wijkraad Entrepot-Noordereiland. Rotterdam scoorde het laagste percentage stemmers, 38%, dat is wel teleurstellend. Op het Noordereiland zijn in het stembureau Huis van de Wijk en de basisschool De Nieuwe Haven in totaal [aantal] stemmen uitgebracht. De politieke partijen kunnen nu aan slag, het spel om de gemeentelijke formatie is begonnen.

Voor de nieuwe wijkraad hoeft er niet onderhandeld te worden, de gekozen wijkraadsleden kunnen aan de slag zodra ze officieel geïnstalleerd zijn. In totaal zijn er 2271 stemmen voor de wijkraad uitgebracht. Dat levert uiteindelijk zeven gekozen wijkraadsleden op:

[table “10” not found /]

De 7 nieuwe leden Wijkraad

De gekozen 7 wijkraadsleden zijn:

Desiree Scheid – 634 stemmen
Samet Alici – 374 stemmen
Jan Philip van Mourik – 311 stemmen
Theo Peeterman – 285 stemmen
Fatima Afquir – 229 stemmen
Thomas Verhoeven – 220 stemmen
Willem van Randwijk – 218 stemmen

De wijkraad wordt op 20 april officieel geïnstalleerd.
Alle wijkraadsleden van harte gefeliciteerd!

Zie ook: Uitslag Wijkraad 2022 »

 


Logo: A la Plancha y AmigosA La Plancha start weer op

 

Het is voorjaar en dus treft A La Plancha weer voorbereidingen voor het visrestaurant op het platform. Ze zijn daarom op zoek naar eilanders die er willen werken, als collega of als vrijwilliger.
Kijk op www.alaplancha.nl voor de diverse vacatures.

 


 

Profijt van hoogwater

 

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland
Hoogwater Noordereiland (foto Nils Hilbers)De laatste stormen deden mijn gedachten teruggaan naar mijn jeugd op het eiland, met name aan de tijd dat het water de kant op kwam. In mijn vaders slijterij kwam het rivierwater door de scheuren in de muren naar binnen en binnen korte tijd stond er een kniehoge laag water in onze kelder. Groot nadeel was dat soms wijnflessen in het water dobberden waar vervolgens de etiketten vanaf spoelden. Mijn vader was dan zeer pragmatisch en greep een dobberende fles en een drijvend etiket en plakte dat op een willekeurige fles. Menig dure wijn zal daardoor verkocht zijn met het etiket van een goedkope zoete Spaanse wijn en andersom natuurlijk ook.

Niemand klaagde ooit. De kelder moest dan worden leeggepompt met de dompelpomp die mijn vader had aangeschaft. Niet alleen onze kelder werd daarmee leeggepompt, maar ook van bewoners die in een souterrain woonden. Daar was de nood meestal nog hoger, want het meubilair dreef bij die mensen door de kamers. Als ze aanbelden voor hulp, kreeg ik van mijn vader de opdracht die mensen te helpen hun woning leeg te pompen als het water weer zakte. Dat heeft mij menig extra zakcentje opgeleverd, dat ik van dankbare bewoners kreeg.

Peter Bakker
penm.bakker@gmail.com


 

Botsing Willemsbrug

Vorige maand botste alweer een binnenvaartschip tegen de Willemsbrug.

Het schip heeft daarbij twee containers verloren. Niemand raakte gewond. De brug raakte beschadigd. Het is de tweede keer in korte tijd, in juli 2020 voer er ook een schip vol containers tegen de brug.

 

 

 


EilandkrantKrant digitaal

 

Liever (ook) de Eilandkrant digitaal ontvangen?
Stuur een bericht naar redactieEilandkrant@gmail.com

 

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2022 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 12 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 1700 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart