Eilandkrant november 2022

>
>
Eilandkrant november 2022

Eilandkrant november 2022

Eilandkrant november 2022Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: November 2022 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van november.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

busje 8 personen RET

Busje komt zo

Vorige maand zat een aantal vertegenwoordigers van de protestactie tegen het opheffen van bus 47 om tafel met de wijkmanager van de gemeente en twee leden van de wijkraad Entrepot-Noordereiland. Er was best goed nieuws te melden. Na twee evaluaties over de inzet van de e-shutte en overleg met de wethouder heeft de RET besloten vanaf januari 2023 een ander vervoermiddel in te zetten. Het wordt een busje voor 8 personen, geschikt ook voor vervoer van bewoners met een rollator. Hij gaat dezelfde route rijden als de e-shuttle, een rondje over het eiland. Maar…met een grote plus: hij gaat ook naar de Blaak en terug.

Reguliere busdienst

Het gesprek met de bewonersvertegenwoordiging was bedoeld om te polsen wat wenselijk was: dezelfde route als de huidige shuttle of ook naar de Blaak. Die keus was simpel, alle aanwezigen stemden voor een route naar de Blaak. Er zou een nadeel aan kunnen zitten: de bus gaat dan in de reguliere dienstregeling en ook andere passagiers kunnen gebruik maken van deze bus. Er bestaat dan de kans dat er een keer geen plek is. Aan de andere kant kan dat een teken zijn dat de bus goed benut wordt. In ieder geval hulde en applaus voor de bewoners die zich hiervoor ingezet hebben!

Gemeenteraad beslist

De RET maakt nog wel een voorbehoud: officieel moet die nieuwe busdienst nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Wanneer ze daarover beslissen is nu nog niet bekend. We houden het in de gaten en informeren zodra er meer bekend is, ook over de dienstregeling.

Kijk ook op: In 2023 een bus voor 8 personen »

 


Welkom op het Noordereiland: Welkomsttasjes

Welkom op het Noordereiland tasjesBewoners en ondernemers van het Noordereiland zijn trots op hun eiland.
Het is ook een gewilde plek om te wonen. Om nieuwe bewoners een warm welkom te bezorgen en hen te informeren over het eiland en wat je er kunt doen is er een ‘welkomsttasje’ ontwikkeld. Nieuwe huurders ontvangen dat tasje via Woonstad Rotterdam.

Het tasje is bedrukt met een kunstwerk van kunstenaars Hans Kok en Peter Hofland en bevat informatie over het eiland, ondernemers en instanties. Ook zitten er vouchers in van ondernemers, die de nieuwe bewoners een aardigheidje of korting aanbieden.

Eerste tasje uitgereikt

Op maandag 14 november worden de eerste welkomsttasjes officieel overhandigd aan drie nieuwe bewoners. Bewoner Wim Wilbers verhaalt daarna over de geschiedenis van het Noordereiland en neemt de bewoners mee op een korte rondleiding.

Meer informatie op: Welkom op het Noordereiland »

 

Aanbod van ondernemers

Ben je ondernemer en heb je ook een mooi aanbod voor nieuwe bewoners?
Stuur dan een mail naar anbus@planet.nl. Je aanbod wordt dan kosteloos toegevoegd aan het welkomsttasje.

Andere huurders & kopers

Ben je particuliere verhuurder, makelaar of verkoper en wil je zo’n welkomsttasje ook voor jouw huurders of kopers?
Stuur dan een mailtje naar anbus@planet.nl of bel 06 24212792.

Het welkomsttasje is een initiatief van bewoners Hein van Oord en Annette de Bus en is mogelijk gemaakt door Woonstad Rotterdam en de Wijkraad Noordereiland.

 

Zie ook het informatieboekje »

 


Rijk en Arm op het Noordereiland

Prins Hendrikkade (1927)door Pim Pauwels

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland *

Vanaf de laatste decennia in de 19e eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog wordt er op het Noordereiland voortdurend gebouwd. Het zorgt voor drukte en leven in de brouwerij. De kades liggen vol met schepen van lijndiensten die Rotterdam verbinden met steden in alle windstreken van Nederland, Duitsland en België. In die jaren verloopt de aanvoer van goederen, vee en koopwaar naar de stad via de stoomtram aan de Rosestraat. Het zorgt al met al voor een grote bevolkingsgroei op het eiland.

Telt het Noordereiland in 1889 net iets meer dan 4.000 bewoners, tien jaar later is dat aantal al opgelopen naar 8.700 bewoners. Een ruimschootse verdubbeling in tien jaar tijd dus!

De westzijde van het eiland ontwikkelt zich in die periode tot een woonbuurt voor de gegoede burgerij. Hier wonen de reders en kapiteins aan de kades. Ook bevolken zij het plantsoen aan het Burgemeester Hoffmanplein. Hoe anders is dat aan de oostzijde van het eiland. Daar wonen voornamelijk de noeste werklui die het zware arbeiderswerk doen. Denk aan onder meer sjouwers, bootwerkers en matrozen.

Uit het boek: Koopvaardijhof 1982 – 2022, Peter Bakker en Wim Wilbers

 

*Noot: Auteur Peter Bakker is in april dit jaar plotseling overleden. Als eerbetoon en in afstemming met zijn familie blijven we regelmatig artikelen over de historie van het eiland plaatsen, waarbij we ook putten uit zijn boeken.


Ondernemer uitgelicht: Carrièrepoort

Carrièrepoort

Johan Eekma is eigenaar van het bedrijf Carrièrepoort, gevestigd in de Van der Takstraat 28. “Het is een plek waar ik regelmatig kantoor hou en mijn loopbaancoaches gesprekken voeren of vergaderen”.

Hoe komt Johan hier zo terecht? “Ik heb een economische en marketing achtergrond. Ik heb jarenlang gewerkt bij Unilever, maar merkte dat de groei van medewerkers me meer voldoening gaf dan de verkoop van cup-a-soup. Ik ben me gaan specialiseren in coaching en loopbaanbegeleiding en begon in 2007 een eigen coachingbedrijf. Maar ik voel me ook betrokken bij onderwerpen als duurzaamheid en milieu. Om die reden was ik een aantal jaren voor de overheid programmamanager voor de verduurzaming van thee en cacao. Een omvangrijke klus waarbij je met veel partijen van doen hebt: cacaoboeren, buitenlandse overheden en ondernemers. Uiteindelijk ben ik me toch meer op mijn coachingbedrijf gaat storten en in 2012 ontstond Carrièrepoort, mijn huidige bedrijf. Een echte netwerkorganisatie, waarbij 15 coaches vanuit het hele land zijn aangesloten.“

Het bedrijf is gespecialiseerd in vitaliteit en arbeidsmobiliteit en biedt een keur aan producten zoals loopbaanbegeleiding, outplacement, (STAP) trainingen, en diverse cursussen op maat. “Samen met de klant gaan we op zoek naar de kwaliteiten en valkuilen. Wat geeft energie en wat slorpt vooral energie op? Die inzichten helpen die volgende loopbaanstap te maken.”

“Werkgevers bieden we ondersteuning voor een vitale bedrijfsvoering met producten als loopbaan- en teambegeleiding, zakelijke coaching, outplacementtrajecten en onze eigen ontwikkelde organisatiescan, de VitaliteitsAPK. Zo zien we waar de knelpunten zitten en stellen we een plan van aanpak op om dit effectief te verbeteren.
Want vitale medewerkers = succesvolle organisaties!”

Uiteraard zijn ook eilanders van harte welkom om zich te melden voor een loopbaantraject en training. Wie zelf een spreekkamer of de vergaderkamer wil huren kan dat doen via www.deskbookers.com
De ruimte heet Coachruimte Rotterdam.

 

Carriere PoortWebsite: carrierepoort.nl/vestigingen/rotterdam/
Adres: Van der Takstraat 28
Telefoonnummer: 010-785 71 78

 


 

 

Eilandkrant zoekt vrienden

EilandkrantDe Eilandkrant is aan zijn 3e jaargang bezig, sinds juni 2019. Daar zijn we trots op. Maar om deze en een volgende jaargang te kunnen publiceren moet de redactie op zoek naar extra financiële bronnen. Bijvoorbeeld door sponsors te zoeken die ieder 1 maand editie voor hun rekening willen nemen.

Diverse ondernemers hebben zich daarvoor gelukkig al gemeld, aangevoerd door ondernemer A La Plancha. Om een hele jaargang te kunnen vullen hebben we nog wel een aantal sponsors nodig. Ben je/Ken je een ondernemer die de Eilandkrant best wel voor een vaste maand wil sponsoren?
Meld je dan bij de redactie.

Via e-mail: redactieeilandkrant@gmail.com of bel Annette, 06 – 24 212 792.

Op www.noordereiland.org/krantsponsor staat de lijst met huidige sponsors en welke maandeditie nog beschikbaar is.

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2022 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar en is mogelijk gemaakt door
gemeente Rotterdam, Woonstad en ondernemers van Noordereiland.
Oplage: 1700 stuks.

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart