Noordereiland in Gers

>
>
Noordereiland in Gers

Mooie woorden over het Noordereiland!

Gers artikel: Noordereiland (foto Eric Fecken)Fraai artikel in het magazine GERS, met daarin diverse ondernemers van het Noordereiland aan het woord: Heftiger, Brakenhoff, Hans Mosselman, Bart Lodewijks/Murals Inc. en Tante Nino.

Dit artikel is verschenen op mei 2022. Geschreven door Jona Baan met foto’s van: Eric Fecken

 

Inleiding Gers artikel

Het Noordereiland is een van de meest bijzondere plekken in Rotterdam. Het is een dorpje in de rivier, waar 3600 mensen wonen op de grens tussen Noord en Zuid. Over de ouderdom van het eiland zijn verschillende schattingen. Volgens de site van de wijkraad ontstond het eiland tussen 1860 en 1880, waarmee het eiland in 2020 dus tussen de 140 en 160 jaar oud zou zijn. Wikipedia zegt dat het eiland in 1872 is ontstaan, toen Gemeentewerken onder leiding van directeur Christiaan Bonifacius van der Tak – naar wie inderdaad een straat op het eiland vernoemd is – de Noorderhaven groef en het stuk land dat nu Noordereiland heet, loskwam van de wijk Feijenoord. De haven die het eiland zijn naam gaf, kennen we nu als de Koningshaven.

Het Noordereiland veroverde een plekje in het hart van elke Rotterdammer als symbool van verzet: hier vochten de mariniers tot het bittere einde, het einde dat kwam met de bekende bommenregen die de stad voorgoed veranderde.

Het eiland bleef hierbij overigens grotendeels gespaard, omdat de Duitse troepen er zaten. Dit geeft het eiland tot op de dag van vandaag zijn unieke karakter: veel straten zijn goed bewaard gebleven en ademen nog de sfeer van een Rotterdam dat verder grotendeels verdwenen is. Niet gek dus dat grote delen van het Noordereiland beschermd stadsgezicht zijn.

Op het Noordereiland hebben altijd veel schippers gewoond. De binnenvaartschepen lagen er rijen dik aan de kade. Nu liggen er nog vaak schepen, maar veel minder omdat de haven ver buiten de stad is komen te liggen, in de Botlek en Europoort. Toch wonen er nog steeds veel (ex)binnenvaartschippers. Misschien dat daar de vrije geest vandaan komt die zoveel jonge ondernemers en creatieve bedrijven naar het eiland trekt. Gers! nam een kijkje achter de voordeur van de nieuwe lichting ondernemers op het Noordereiland.

 

Lees het complete verhaal hier: www.gersrotterdam.nl/verhalen/ondernemen/1125/noordereiland

 

Noordereiland RotterdamBron: gersrotterdam.nl
(Interviews dateren uit 2020, maar vanwege het Corona-virus verscheen het artikel pas in mei 2022 online).

 

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart