150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg

>
150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg

Ter gelegenheid van de viering van 150 jaar Nieuwe Waterweg zijn vorig jaar verhalenzoekers van het Verhalenhuis de wijken ingetrokken die met de rivier een innige band hebben. Met hun Verhalenkeet – een mobiele opnamestudio – gingen ze langs: van Bolnes, Eiland van Brienenoord, het Noordereiland, Katendrecht, Heijplaat, Merwe-Vierhavengebied, tot Rozenburg, Maassluis en Hoek van Holland. Op zoek naar de persoonlijke verhalen, de geschiedenis van de Nieuwe Waterweg en vooral naar de beleving en betekenis van de rivier voor Rotterdammers.

Keet Noordereiland Prins Hendrikkade

In de Verhalenkeet vertelden bewoners en ondernemers uitgebreid over hun link met de rivier. Over de slepers en de loodsen, over de eerste Poolse, Turkse en Spaanse gastarbeiders, over Molukse verstekelingen en boerenmeiden, over voorntjes eten, strekdammen en bananenboten, over Eilanders, zomerkampen en wonen op een schip in de grote stad. Of over de strandwacht en de surfers, over pionieren en creëren, over oude loodsen en de nieuwe havengebieden. Maar vooral ook over het plezier, de trots, lief en leed, dromen en het thuisgevoel aan de Waterweg.

Van de mooiste en meest betekenisvolle fragmenten is een compilatie in een luisterboekje vastgelegd met daarin een usbkaartje met een podcast feuilleton, als mp3-bestanden. Zo kan je de verhalen niet alleen lezen, maar ook beluisteren.
Tip: luister via een koptelefoon, dan komen de verhalenvertellers het beste tot hun recht.

Op het Noordereiland stapten deze bekende of ietsje minder bekende eilanders in de Verhalenkeet : Joop van der Hor, Maria Kiebert, Jo Hofman, Fatima Zahra Afquir, Nino Purtskhvanidze, Marga Weij, Jan Keller, Jaques Bakker, Maria Keller, Berry en Gerard Tindal en Piet Timmer. Leuk om hen zo wat beter te leren kennen!

Beluister hier alvast wat fragmenten (video met geluid):

Luisterboek

150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg: Rotterdammers vertellen over hun rivier.

Luisterboek met de podcasts | 90 pagina’s | USB met MP3 | Luisterduur circa 120 minuten | € 16,50 (incl. USB met MP3)
ISBN 9789083039299, Druk: december 2022.

Het Luisterboek is in te zien en te koop bij het Belvedère Verhalenhuis op Katendrecht, maar ook in het Huis van de Wijk op het Noordereiland, Prins Hendrikkade 89.
Open: tijdens activiteiten en op zaterdag van 12.00 -14.00 uur

EIlandwinkel


Zie ook: www.noordereiland.org/souvenirs »


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart