Eilandkrant okt 2023

>
Eilandkrant okt 2023

Eilandkrant oktober 2023

Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: okt. 2023 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF in Dropbox).

Eilandkrant oktober 2023

 

Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van oktober.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Gratis juridische hulp

Elke woensdagavond is er in het Hefhouse aan de Nassaukade (naast Stieltjesplein) een spreekuur van Erasmus rechtenstudenten. Zij doen dit vanuit de Rechtswinkel Rotterdam en behandelen allerlei cases, waarbij ze face-to-face advies geven, met een advocaat erbij. Helemaal gratis. Het gaat bijvoorbeeld om het invullen van een formulier, het ontcijferen van een ambtelijke brief tot een huisontruiming.

Zie de informatie op de afbeelding.

Gratis juridische hulp

Ben jij of weet jij iemand die wel gratis juridisch advies kan gebruiken, neem dan eerst even contact op via nummer 010 – 4130090.

Wil je weten of je er met jouw vraag terecht kan?
Vul dan een korte vragenlijst in via https://forms.gle/4WgUkgxvNH47uFyUA

 Elke woensdagavond, van 18.30 – 20.00 uur
Hefhouse, Nassaukade 31, Rotterdam. 


Kinderkant

Noordereiland Kinderkrant zoekt jonge journalisten!

Ben jij tussen de 8 en 14 jaar en super nieuwsgierig? Vind je het leuk om te schrijven en hou je van tekenen en foto’s maken? Doe dan mee met de tweede Noordereiland Kinderkrant die na de herfstvakantie van start gaat!

Kinderkrant nr. 1

Wie zou jij heel graag willen interviewen? Op welke plek op het Noordereiland zou jij graag een kijkje nemen voor een reportage? Welke vraag zou jij wel aan iedereen willen stellen?
Aanmelden en meer informatie inwinnen kan via tantenino@gmail.com.
Vermeld voornaam, leeftijd en waarom jij graag mee wil doen!

Website: Tante Nino
Artikel: Noordereiland Kinderkrant Nr. 1


Ondernemer uitgelicht: A3 Architecten

Aan de Maaskade, met uitzicht op de Erasmusbrug en de
Boompjes, zit het pand van A3 Architecten. Voor deze rubriek
spraken we met Martijn Graafmans (52), een van de partners. A3 Architecten werd in 1988 opgericht door Wim van As, Arno van Wezel en Hans Gijzen. Martijn kwam in 2000 binnen als stagiair en is nu gedeeld eigenaar van het bedrijf. Het team, bestaande uit 28 mensen, wordt gevormd door stedenbouwkundigen, (interieur-) architecten en
bouwkundigen. Ze houden zich bezig met nieuwbouw, stedenbouwkunde, projecten voor woningbouwcorporaties (zoals
Woonstad), renovaties, verduurzaming en ook aanpassingen (bijvoorbeeld een uitbouw) aan woonhuizen van particulieren.

A3 Architecten
v.l.n.r. Martijn Graafmans,
Jurgen Reichard, Wim van As
en Jeroen Bestman

De plek op het eiland bevalt Martijn en zijn collega’s heel erg. “Een hele fijne plek om te werken. En voor de lunch gaan we vaak naar Fadi’s in de Van der Takstraat”. Ook hun opdrachtgevers zijn erg te spreken over de plek van het kantoor van A3 Architecten.
“Ze roepen altijd meteen: “Wat een geweldige plek!”, vertelt Martijn trots.

Op de vraag waar de naam A3 Architecten voor staat, vertelt Martijn: “de naam is denk ik pragmatisch gekozen. In die tijd was er nog geen internet, dus bij het bedenken van een bedrijfsnaam was het slim om rekening te houden met de vindbaarheid. Met de A en de 3 kom je al snel vooraan in het telefoonboek en architectenboeken. En het is ook nog eens het formaat van papier waar we in die tijd tekeningen
op maakten.”
Bij A3 Architecten lopen per jaar zo’n 2 tot 3 stagiaires per jaar rond. Het bedrijf is altijd op zoek naar goede stagiairs. Ben je student bouwkunde en zoek je een stage?
Stuur ze dan vooral een e-mail!
Info: www.a3architecten.com


Tijd van Toen: Het wonder van het Noordereiland

Door Pim Pauwels

Mei 1940: de Tweede Wereldoorlog begint in Nederland en Rotterdam. Tijdens de Slag om Rotterdam zit het Noordereiland gevangen in de vuurlinie, tussen Duitse en Nederlandse stellingen in. Het eiland krijgt het zwaar te verduren met beschietingen en bombardementen vanuit beide kanten.

Bommenwerpers die het hebben gemunt op de oude Willemsbrug missen hun doel en raken in plaats daarvan het Noordereiland in het hart. Onder meer de Lourdeskerk aan de Prins Hendriklaan vliegt in brand. Wanneer later de schade wordt opgemeten, blijkt de kerk volledig afgebrand.

Herdenking Het Wonder van het Noordereiland

e kerk is onherstelbaar verwoest en zou niet meer worden herbouwd. Toch is niet alles afgebrand en kapot. Er blijkt ‘een goddelijke interventie’ te zijn geweest: het Mariabeeld blijft op wonderbaarlijke wijze onbeschadigd in de verwoeste kerk. Het ‘wonder van het Noordereiland’ zal het beeld niet veel later in de volksmond worden genoemd. 

Maar ze mocht dan wel intact zijn gebleven, Maria had geen thuis meer. Daarop werd het beeld ondergebracht in de kerk aan het Stieltjesplein. Maar ook die kerk had geen eindeloos leven. De Stieltjeskerk werd in 1972 gesloten en in 1976 gesloopt, waardoor opnieuw een nieuw thuis moest worden gezocht voor de beeltenis van de heilige.

Het beeld wordt dan misschien wel het ‘wonder van het Noordereiland’ genoemd, sindsdien is het niet meer op het eiland te vinden. Nu vind je het Mariabeeld terug in de Heilige Kruisvindingkerk in Vreewijk. Ook is in diezelfde kerk de gedenkplaat te vinden met daarop de namen van de slachtoffers die vielen tijdens het bombardement op het Noordereiland.

Zie ook: https://noordereiland.org/2021/herdenking-het-wonder-van-het-noordereiland/
+
Website: Kruisvindingkerk in Vreewijk

Interieur Lourdeskerk

Eilandkrant Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Makers van de Eilandkrant

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep


Noordereiland, Rotterdam Colofon

© 2023 Eilandkrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: de gemeente Rotterdam, Woonstad & ondernemers van NE. Oplage: 1.700 | Tekst: BusnizzCares, Eva Steenhuizen en Pim Pauwels | Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares
Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart