Renovatie Roseknoop
Het is zo ver: de verbetering van de Roseknoop gaat van start!
We maken de kruising veiliger voor al het verkeer, verhogen de dijk en vervangen het riool. En de tram krijgt nieuwe rails. Er komen meer woningen en meer mensen.
Daarom richten we de buitenruimte opnieuw in. We halen bomen weg, maar er komen meer bomen terug: meer groen dus. Zo veranderen we de Roseknoop van een ingewikkeld kruispunt naar een mooi, veilig en goed bereikbaar stadsplein.
De Roseknoop
De Rose… wat? De Roseknoop! De Roseknoop is het gebied tussen de 2e Rosestraat, Colosseumweg, Laan op Zuid, Beijerlandselaan, Hilledijk/Putselaan en het Varkenoordseviaduct.
De verbetering van de Roseknoop is een groot project, Rotterdam gaat veel merken van de renovatie. De werkzaamheden zijn noodzakelijk en onvermijdelijk, we moeten ze uitvoeren. Uiteindelijk leidt de nieuwe inrichting van het gebied tot veiliger wegen, en een betere bereikbaarheid en doorstroming.
Kalender: werkzaamheden en bijeenkomsten
We koppelen alle werkzaamheden zoveel mogelijk aan elkaar. Zo houden we de overlast beperkt.
De eerste voorbereidingen werkzaamheden beginnen in september 2022. Dan wordt het riool tussen de Hilledijk/Putselaan en de Beijerlandselaan vervangen.
Het project start echt op 2 januari 2023. We beginnen dan met het ophogen van de dijk aan de 2e Rosestraat en aan beide kanten van de Laan op Zuid. En we vernieuwen kabels en leidingen op die plek.
Tweet met het gebied van de werkzaamheden:
⚠️ De werkzaamheden aan de Roseknoop gaat van start! (En dit heeft ook gevolgen voor het #Noordereiland). 🚧
Ze verhogen de dijk, maken het kruispunt veiliger, en vervangen het riool + de tram krijgt nieuwe rails.
Meer info op: https://t.co/jbcbeuUpv6 pic.twitter.com/1y2JIT5AJJ— Noordereiland.org (@MSNoordereiland) July 14, 2022
Waarom deze werkzaamheden aan de Roseknoop?
- Uitstellen kan niet
Met de veranderingen op Roseknoop kunnen we niet te lang wachten. Het ophogen van de verzakte dijk bijvoorbeeld is hard nodig, zodat we droge voeten houden. Het veiliger maken van het kruispunt voor het verkeer is ook hard nodig. Net zoals het leggen van nieuwe tramrails en de vernieuwing van het riool, leidingen en kabels.
Al dat werk gebeurt in fases, zodat de mensen en bedrijven in de buurt er zo min mogelijk last van hebben. Ondertussen zorgen we ervoor dat straten, stoepen, groenstroken er beter uit gaan zien. En we zorgen er ook voor dat je makkelijker en veiliger van de ene kant van de Roseknoop naar de andere kant kunt komen. - Onzichtbare dijk
Onder de Roseknoop loopt een dijk, die is in de jaren 50 van de vorige eeuw aangelegd. De dijk zie je nauwelijks, maar hij is heel belangrijk. De dijk zorgt ervoor dat Rotterdammers in de wijken daarachter bij hoogwater droge voeten houden. De laatste jaren is de grond verzakt. Om het ook de komende 100 jaar veilig en droog te houden, moeten we de dijk 50 centimeter verhogen. We bouwen op een speciale manier, zo kunnen we nieuwe bomen op de dijk planten. En dat is uniek in Nederland! - Veilig verkeerspunt
De Roseknoop is een drukke verkeersknoop. Elke dag rijden hier veel auto’s overheen. Ook de tram, de bus, scooters, fietsers en voetgangers gebruiken het kruispunt. Al dat verkeer komt hier samen. We gaan het kruispunt daarom weer voor iedereen veilig en overzichtelijk maken. De RET legt nieuwe rails aan, zodat die weer lang mee kunnen. Als al het werk is gedaan, kan het verkeer veiliger en sneller over de Roseknoop rijden. - Riool en leidingen vernieuwen
De gemeente Rotterdam verbetert in de stad ongeveer 2.500 kilometer riolering. Daardoor zijn we beter voorbereid op hevige regenbuien en klimaatverandering. De riolering van de Roseknoop is nu aan de beurt. Omdat we de dijk ophogen, komen andere leidingen voor water, gas, warmte en elektriciteit te laag te liggen. Er komt te veel druk op. Daarom leggen we nieuwe leidingen en kabels. We leggen ze wat hoger in de grond zodat de monteurs er in de toekomst goed bij kunnen. - Meer woningen, aansluiting buitenruimte
Rotterdam groeit. Daarom bouwt de stad veel nieuwe woningen, zoals in Stadionpark. Een deel daarvan komt aan de Roseknoop. Ook Parkstad en de Tweebosbuurt zijn aangrenzende nieuwbouwprojecten die invloed hebben op het gebied. Er komen meerdere tijdelijke bouwterreinen om al die woningen te bouwen. Als de huizen klaar zijn, pakken we stoepen, straten en pleinen aan. Met groen en nieuwe fiets- en voetgangerspaden. Daarbij hoort ook een goede verbinding met alle straten van de Roseknoop.
En natuurlijk met de rest van de stad!
Planning Roseknoop werkzaamheden
- De planning van alle werkzaamheden, is een precies werkje.
Het moet zo op elkaar aansluiten dat de overlast zo klein mogelijk blijft. We proberen daarom zoveel mogelijk tegelijkertijd te doen. Des te eerder zijn we klaar. Maar omdat het veel werk in een groot gebied is, knippen we deze mega-klus op in verschillende gebieden. Binnen elk gebied proberen we het werk slim op elkaar af te stemmen. - Informatiebijeenkomsten
Vanaf juni 2022 tot het eind van het jaar zijn er informatiebijeenkomsten voor ondernemers- en winkeliersverenigingen, bedrijven en instellingen in het gebied. Samen zoeken we naar oplossingen, zodat bijvoorbeeld winkeliers niet in problemen komen met hun bevoorrading. Voor bedrijven en instellingen is het goed te weten dat er slimme doorgangen voor fietsers en voetgangers komen. Bij omleidingen en afsluitingen zorgen we voor zoveel mogelijk alternatieve routes en vervoer, zoals e-scooters en deelfietsen.
Vanaf half augustus 2022 organiseren we bijeenkomsten met bewoners. - Bomen
Op de Colosseumweg en Putselaan moeten de bomen worden gekapt, onder andere voor de nieuwe woningbouw. Als de nieuwe inrichting klaar is, planten we net zoveel bomen terug. Samen met bewoners en ondernemers willen we uitzoeken wat we met de gekapte bomen kunnen doen.
Creatieve ideeën zijn welkom!
Bouwkeet: kom langs!
Het Roseknoop heeft een projectteam. Dat team zit vanaf september 2022 in de bouwkeet aan het Vredesplein naast de MediaMarkt. Vanuit de bouwkeet werken we aan de Roseknoop en omliggende bouwprojecten zoals Parkstad en de Tweebosbuurt. En we gaan hier in gesprek met de bewoners en bedrijven in de buurt en met anderen in de stad.
In de keet kunt u terecht voor meer informatie over het project. Maar u bent ook welkom met ideeën, vragen en opmerkingen. Welke aanpassingen zijn handig om de overlast nog verder te beperken? Waar lopen Rotterdammers tegenaan, wat kan beter en anders? We horen het graag.
Heeft u nu al vragen of opmerkingen?
Wilt u meedenken over wat we met de gekapte bomen kunnen doen? Mail dan naar roseknoop@rotterdam.nl
Zie ook de webpagina van de gemeente: www.rotterdam.nl/wonen-leven/roseknoop
Het gebied op Google Maps