Eilandkrant juli 2021

>
>
Eilandkrant juli 2021

Eilandkrant juli 2021

juli 2021 EilandkrantNieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Juli 2021 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van juli.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Huis vd Wijk (foto Nils Hilbers)

Huis van de Wijk zet de deur op een kier

“We zijn er bijna, maar nog niet helemaal”. Met die woorden kondigde Mark Rutte forse versoepelingen aan vanaf 26 juni. Hoera, geen mondkapje meer nodig in de winkel, je mag weer gewoon naar een restaurant en je mag weer mensen thuis ontvangen. Een zucht van verlichting gaat door het land. Ook de medewerkers van het Huis van de Wijk aan de Prins Hendrikkade kunnen eindelijk weer hun deuren openen voor de bewoners. Hoewel…de deur blijft nog wel op een kier. Er wordt voorzichtig weer gestart met enkele activiteiten, maar het merendeel start pas weer echt vanaf september, hebben zij besloten. Het zou immers weinig zinvol zijn om activiteiten op te starten en dan na een paar weken weer te stoppen vanwege de zomervakantie. Dan maar alles goed van start laten gaan in september.

Mogelijk voorafgegaan door een officiële opening van het Huis. Dat is er sinds de oplevering steeds niet van gekomen. In ieder geval kan je nu in het Huis van de Wijk weer terecht voor vragen, hulp en gratis leesboeken uitzoeken. En voor ouderen komen er wellicht koffie-uurtjes. Ook kan je er vaker terecht bij de Eilandwinkel, voor kaarten van het eiland, boeken, ansichtkaarten én Eilandmondkapjes (in het openbaar vervoer nog nodig).

Speciaal voor de eilandkinderen komt er in juli en augustus een zomerprogramma vol leuke activiteiten, zowel binnen als buiten op het plein en in Ons Park.

Hou in ieder geval de agenda van de Eilandkrant in de gaten, volg de berichten op facebook.com/Noordereiland of bekijk het programma op www.magievanfeijenoord.nl/noordereiland/agenda

groene…/

De reacties van deze avond worden weer verwerkt in een definitief plan, dat waarschijnlijk in juni kan worden gepresenteerd.


Havenloodsmedewerkers blikken terug op Wegenerpand

 

Door Anna Paans

Wegener Pand“Het Noordereiland was voor ons een dorp. Vijf jaar geleden nog kon je ons met mooi weer aan de waterkant zien zitten. En na het werk dronken we vaak even een glaasje bij het buurtcafé Vlag en Wimpel. Met Inge als gastvrouw. In ieder geval op Happy Hour. En als we wat langer bleven zitten ging Inge weg en zei: Zetten jullie de lege glazen maar voor de deur. Dan zie ik ze morgen wel.” Emile van de Velde, nog steeds redacteur bij De Havenloods, kijkt met veel plezier terug op de tijd dat zijn buurtkrant in het Wegener-gebouw op het Noordereiland aan de Prins Hendrikkade was gevestigd. Hij begon er in 1999. Collega Irene de Visser, die nu net als Emile werkt op de huidige locatie van de Havenloods het Delftseplein, deelt deze herinneringen met veel plezier vanaf 1992. Het kantoorgebouw op de Prins Hendrikkade 12 staat nu leeg en ẃordt getransformeerd naar een wooncomplex met ruim 100 appartementen. Daarover meer in een volgende Eilandkrant editie.

Rondvaartboot voor de deur
Ook al zijn Emile en Irene heel tevreden met hun huisvesting aan het Delftseplein, zoals vroeger zal het nooit meer worden. Irene: “We hebben eens een bedrijfsfeestje georganiseerd op een rondvaartboot. Die werd aan de steiger voor ons gebouw neergelegd en we konden zo opstappen.” Op de redactie werkten 30 à 40 mensen. Er was ook een kantine en en een opmaakredactie. Emile: “Het was een soort familie. We hadden een zaalvoetbalteam maar voetbalden ook buiten”.

Terwijl nu teksten en foto’s digitaal worden verzonden kende De Havenloods in die tijd nog koeriers die de brug op en neer reden om bijvoorbeeld nog wat foto’s naar de drukkerij te brengen die nog bij een artikel moesten. Emile: “Ja, je was doodsbang dat die niet op tijd kwamen.”

Belangrijke rol in coronatijd
Wat De Havenloods zelf betreft: Emile en Inge zijn ervan overtuigd dat de huis-aan-huis-krant belangrijker dan ooit is geworden. In de lock-down-periode was het effect daarvan heel duidelijk. De saamhorigheid, iets voor de buurt doen, gitaarspelen in een verzorgingstehuis, stoepkrijten: de buurt is meer dan ooit een belangrijke plek gebleken. Irene: ´Ik ben blij dat ik ervoor werk, zelfs al zit ik alweer een jaar thuis. Emile: ´We bereiken een brede doelgroep met onze gratis krant. De krant is een afspiegeling van de samenleving.´

 

 

Zie ook het Wegenergebouw bericht van Dagblad010.nl
De wijkraad Noordereiland is positief over de herontwikkeling van het Wegenergebouw aan de Prins Hendrikkade naar woningbouw, maar voelt zich gepasseerd en overvallen door de toezegging aan de ontwikkelaar van 83 parkeerplaatsen.
Lees meer op:  www.dagblad010.nl/Rotterdam%20&%20Regio/parkeerchaos-dreigt-bij-herontwikkeling-wegenergebouw

 


Gezonde bomen op het Noordereiland

Heel het jaar door controleren specialisten van Gemeente Rotterdam de gezondheid van bomen. Soms is voor iedereen te zien dat er iets mis is met een boom. Maar de bomen kunnen ook minder duidelijke symptomen hebben en er gezond uit zien voor een voorbijganger. Deze maand worden vijf bomen op het Noordereiland gekapt. Zij zijn niet ‘door de apk gekomen’. Om ongelukken door vallende takken, of zelfs hele bomen te voorkomen, moeten ze worden gekapt. Er komen nieuwe bomen voor terug. Nog niet deze zomer, want dat is geen goede periode om te planten.

Zie ook de informatie + kaart op https://noordereiland.org/2021/kappen-nou/


Waar zijn de wieken?

Beeld MaaskadeOp het voormalige landhoofd van de oude Willemsbrug (Maasbrug) staat een ‘kinetisch’ kunstwerk van Dick Box. Maar waar zijn de haakvormen gebleven, die daar bovenop horen en meebewegen met de wind? Al bijna twee jaar moet het kunstwerk het zonder deze wieken stellen.

Het kunstwerk relateert aan de vorm van de oude brug en was een geschenk van de lezers van het dagblad Het Vrije Volk.

We zijn benieuwd wanneer het kunstwerk weer in volle glorie wordt hersteld.

 

 


Van der Takstraat: drukke winkelstraat (deel 2)

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Van der Takstraat (foto Nils Hilbers)

In de vorige editie van de Eilandkrant beschreef ik de oostzijde van de Van der Takstraat in de jaren ’50.
Zoals ik daar al zei veranderden in de loop der jaren veel zaken van eigenaar en van karakter. Zo verdween supermarkt P. de Gruyter en kwam daar woninginrichting Jan van Wingerden. Café Uittenboogaard kreeg met Adri Meurer een andere eigenaar. Café Schaap kwam, na een grote brand, nooit meer terug en werd kledingzaak Leurs. Schoenmaker Zeller was in 1952 al overgenomen door ene Pronk.

Kantoorinrichting Keizer & Dekker werd een afdeling van Van Wingerden en het melk- en kaaswinkeltje van De Bogter werd het modeatelier van Sonny van Praga. In drogisterij Hes van Zweden kwam The Old Bookshop te zitten. Café Lelieveld werd het beroemde jazzcafé Oom Tom. Mennens vertrok en werd ook een afdeling van Jan van Wingerden. Hoedenzaak Chapeau werd radio- en televisiezaak Radio Koster, waar in die tijd Henk Groot, speler van Feijenoord, werkte. C. Jamin, de houthandel en het sigarenzaakje verdwenen allemaal en ik weet niet meer wat ervoor in de plaats kwam. Als u het weet, laat me weten. De volgende keer een beschrijving van de winkels aan de westzijde van de Van der Takstraat.

Reageren? penm.bakker@gmail.com

 

 


Vier de zomer in het Hefpark

Hefpark (foto Nils Hilbers)

Deze zomer is er een zomerprogramma in het Hefpark.

Er is dan een divers aanbod op het gebied van muziek, eten, cultuur, beweging en groen-workshops.

Voor iedere leeftijdscategorie is er wel iets. Vanaf de zomervakantie (17 juli t/m eind augustus) zijn er zowel op de zaterdagmiddag als de donderdagavond activiteiten.

Entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.
Kijk voor het programma en aanmelden op: https://vierdezomer.com

 

 

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart