Eilandkrant februari 2022

>
>
Eilandkrant februari 2022

Eilandkrant februari 2022

Eilandkrant_februari 2022Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Februari 2022 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van februari.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Verbouwing Wegenerpand

Bewonersinformatie Wegenerpand

Omwonenden van het voormalig Wegener pand ontvingen van bouwfirma Van Wijnen vorige maand een informatiebrief over de geplande bouwwerkzaamheden. Begin maart starten de bouwwerkzaamheden. Naar verwachting duurt de bouw ongeveer twee jaar.

Er wordt getracht overlast zoveel mogelijk te beperken, maar er zal ongetwijfeld enige geluidsoverlast worden ervaren vanwege de sloopwerkzaamheden en het boorwerk in het pand. Ook het aan- en afrijden van vrachtverkeer kan voor de nodige overlast zorgen. De vrachtwagens rijden via de Prins Hendrikkade – Maaskade – Olivier van Noortstraat naar de bouwplaats. De vrachtwagens met af te voeren materiaal rijden vanaf de bouwlocatie via de Prins Hendrikkade naar de Willemsbrug (zie foto). [evt weglaten bij ruimtegebrek]

Lees ook het artikel en de bewonersbrief op de Noordereiland website: Wegener pand verbouwing »

 


Spelregels voor fietsparkeren

 

Fiets

Op het eiland zie je veel fietsen op straat. Tegen een muur, aan een boom, aan een fietsbeugel of zo maar ergens. Maar er zijn spelregels voor waar je je (brom) fiets wel of juist niet mag parkeren. Die zijn te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening. Een bloemlezing daaruit:

Fietswrakken
Het is verboden op of aan de weg een (brom)fiets te plaatsen of te hebben waarop je niet kunt rijden en in verwaarloosde toestand verkeert.

Hinderlijk parkeren
Je mag niet parkeren voor of tegen een gebouw, als daardoor de toegang of het uitzicht wordt belemmerd. Ook mag je in- en uitstaplocaties voor openbaar vervoer, gehandicaptenplaatsen en gebruik van straatmeubilair niet hinderen. Hetzelfde geldt voor parkeren op de stoep: hou rekening met toegankelijkheid voor rollators, rolstoelen of scootmobiels. Voorkom ook dat je parkeert op de geleidelijnen voor slechtzienden. Tot slot: je mag je tweewieler niet vastmaken aan een boom of tegen een monument of kunstwerk te plaatsen.

Dat zijn nogal wat regels en verboden. Maar als je er een beetje rekening mee houdt, levert het wellicht minder ergernis op. Overigens is er overduidelijk behoefte aan meer parkeerplek voor fietsen, zoals fietstrommels en fietsnietjes. Door de komst van deelvervoer is het tekort aan parkeermogelijkheden nog nijpender geworden.

 

 


Actie Schoon Schip

 

prikkers (schilderij Hans Kok)In mei mogen we hopelijk voorlopig afrekenen met corona. We willen dan weer het stof van ons afkloppen en naar buiten. Maar Buurt Bestuurt wil die maand ook een dag organiseren waarop bewoners samen hun eigen eiland onder handen nemen en een opfrisbeurt geven. Rommel opruimen, geveltuintjes en plantsoenen opfrissen, zwerfafval opruimen, straatmeubilair en speeltoestellen opknappen. Zo maar wat ideetjes. Met zijn allen of alleen in je eigen straat met je buren samen. Heb je een leuk idee voor zo’n dag, een suggestie die we absoluut mee moeten nemen, een handig contact en/of wil je die dag graag helpen bij het uitvoeren ervan?

Stuur je idee of aanmelding naar bbnoordereiland@gmail.com of naar de redactie van de Eilandkrant.
e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com


Duimdrop dicht

 

DuimdropVorig jaar zomer kondigde de gemeente de sluiting aan van alle Duimdroplocaties in Rotterdam met ingang van 1 januari 2022. Ook Duimdrop Noordereiland is nu dus gesloten.

Eerder stuurde de Wijkraad Noordereiland een advies naar de wethouder om Duimdrop te behouden, het is immers de enige speelvoorziening voor kinderen op het eiland. Dat advies sloot aan bij een brandbrief in juni vorig jaar van alle wijkraden en gebiedscommissies gezamenlijk.

Het antwoord van de wethouder daarop was dat in 2022 juist extra geïnvesteerd wordt in kinderwerk, maar in een andere organisatievorm. De wens om structureel meer aan kinderwerk te doen op het eiland is meegenomen in de aanbesteding voor de nieuwe welzijnsorganisatie die dit jaar wordt gekozen. De huidige welzijnsorganisatie Humanitas heeft die aanbesteding helaas niet gewonnen. De wensen van onze wijkraad en die van de gemeente worden besproken met de nieuwe welzijnsorganisatie om te zorgen dat er voldoende wordt ingezet op kinderwerk, dat als basisvoorziening wordt bestempeld. Vanwege oponthoud in de aanbestedingsprocedure duurt het nog even voordat de nieuwe welzijnsorganisatie bekend is.

Zie ook het artikel in de Kinderkrant »

 


E-shuttle oproep

e-shuttle

Bus 47 is opgeheven en is vervangen door een e-shuttledienst.
Over 3 maanden is daar een evaluatie van. Deel je ervaringen met de redactie van de Eilandkrant, dan zorgen we dat die bij de evaluatie worden aangeleverd. Stuur een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com of noteer je ervaring en lever je bevindingen in bij het Huis van de Wijk.

 


In Rotterdam moest je niet zijn voor een goede bak koffie

 

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland
Rotterdam had al geen beste reputatie wat drinkwater betreft, maar in 1963, tijdens de strengste winter ooit, werd het dieptepunt bereikt. Onze stad haalde zijn drinkwater uit de Nieuwe Maas waaraan een grote hoeveelheid chloor moest worden toegevoegd om het drinkbaar te maken. Doordat zich vanwege de strenge winter in Duitsland ijsbarrières vormden steeg daar het waterpeil, terwijl het daardoor in Rotterdam dramatisch daalde. Het gevolg was dat hier brak water uit de kraan kwam. Dat was niet goed voor mensen die zoutloos moesten eten. Dus werden tankwagens van het leger ingezet die op strategische plaatsen werden opgesteld en waar mensen met een doktersbriefje water mochten tappen om in ieder geval hun groenten en aardappels te kunnen koken.

Het waterprobleem was voor ons een geringer probleem omdat wij familie in Den Haag hadden wonen, waar wel goed water uit de kraan kwam. Dus werd een paar keer per week met de bestelwagen naar opa en oma in Den Haag gereden om jerrycans en krattenvol lege flessen te vullen, die mijn vader in overvloed had van onze slijterij, om vervolgens weer naar Rotterdam te rijden. Op die manier konden mijn ouders de buurt nog een beetje helpen aan goed drinkwater.

Pas op 5 maart 1963 was de strengste winter eindelijk voorbij.

 


 

Mobiel duurzaam winkelen

Elke twee weken komt rijdende kruidenier Potjes & Deksels op dinsdag naar het Noordereiland. Volgeladen met biologische en verpakkingsvrije producten zoals koffie, rijst, blokken shampoo, olijfolie, noten, zaden en thee. Neem dus je eigen potje of zakje mee om het te laten vullen.

Ze staan met hun truck op dinsdag tussen 13.00 en 14.00 uur op het Burgemeester Hoffmanplein.
Via www.potjesendeksels.nl kan je live hun route volgen om te zien wanneer ze op het eiland zijn.

Boter, kaas & eieren
Elke zaterdag rond 12.00 uur vind je ook de kar van Floating Farm in de Van der Takstraat. Daar kan je terecht voor verse zuivelproducten van de koeien van deze drijvende boerderij aan de Gustoweg in Oud-Mathenesse. Ook eieren zitten in het assortiment. Je kan je bestelling van tevoren opgeven, of de producten bij de kar kopen. Heb je hem gemist? De Floating Farm producten vind je ook bij de Spar.
Meer weten? Kijk op www.floatingfarm.nl

 

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2022 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 12 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 1600 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart