Kinderkrant: Duimdrop moet blijven

>
>
Kinderkrant: Duimdrop moet blijven

Uit de Eerste Kinderkrant (dec. 2021)
Duimdrop moet blijvenInterview met Duimdrop-medewerker Zeynel

Opinie: Duim omlaag, gaat de Duimdrop weg?
Duim omhoog, de Duimdrop moet blijven!

 

Wat gaat er nu met de Duimdrop van het Noordereiland gebeuren? Dat is de grote vraag. Die gaat verdwijnen, zegt de gemeente. Maar Zeynel, die al drie jaar speelgoed uitleent vanuit de zelf verbouwde container op het Burgemeester Hoffmanplein, wil gewoon heel graag door! Hoe zit dit nu precies? willen wij weten en dus gingen wij op bezoek bij de Duimdrop.

Kunt u zich even voorstellen?
Mijn naam is Zeynel en ik ben Duimdropmedewerker en ik werk hier nu ongeveer drie jaar.

Hoe vindt u het om bij de Duimdrop te werken?
Ik vind het heel leuk om met de kinderen te werken. Het is mooi om stap voor stap iets op te bouwen. Sommige kinderen luisteren niet. Je zegt tien keer iets en ze luisteren één keer. Er zijn best veel lastige kinderen, maar ik weet hoe je met hen om kan gaan. Ik hoop dat ik ze wat kan leren.

Wat vindt u ervan dat de Duimdrop misschien weggaat?
Ik vind het heel jammer voor de kinderen. Ze zeggen dat we eind december gaan sluiten, maar ik heb er niets meer van gehoord en ook nog geen ontslagbrief gekregen. Vorig jaar hebben we geprotesteerd bij de Coolsingel. Toen is het bestaan van de Duimdrop met een jaar verlengd. Eind van dit jaar zou het dan klaar zijn, maar ik heb nu nog niets gehoord.

Waarom moet de Duimdrop weg?
Dat komt door bezuinigingen. Er was een politicus die de Duimdrop wil sluiten omdat hij vindt dat het niet meer nodig is voor kinderen. Die politicus is nu al weer gestopt, hoorde ik, en is nu directeur van een bejaardentehuis.

Ben je nu ook actie aan het voeren?
Ja, vooral via Tiktok, Instagram en Facebook. Je kunt de actie vinden op #houddeduimdropopen. We hebben filmpjes gemaakt en ik heb in de krant gestaan. In het AD en in de Eilandkrant. En we zijn naar het Stadhuis geweest samen met collega’s, kinderen en ouders.

Wat is er te doen bij de Duimdrop?
Er is heel veel speelgoed en ik organiseer ook activiteiten in de schoolvakanties. Dan gaan we knutselen, tennissen, schilderen, springen op een springkussen of er is een voetbaltoernooi. En ik heb nu nog budget aangevraagd voor een schaatsbaantje in de kerstvakantie.

Hoe lang werkt u al bij de Duimdrop?
Al acht jaar, maar hier op het Noordereiland is het mijn derde jaar. Eerst heb ik vijf jaar bij het Afrikaanderplein gewerkt en nu drie jaar hier. Daar is het heel groot, ze hebben er 1050 leden en ook plek voor skelters. Hier ophet Noordereiland hebben we 325 leden.

Hoe lang bestaat deze Duimdrop?
Al 27 jaar.

Hoe was dat vroeger?
Vroeger werkten we hier met vier mensen. Daarna kwamen er heel veel bezuinigingen.

Welk speelgoed heeft u hier?
Bijna alles. Voetballen, basketballen, tennis, een tafelvoetbal, skeelers en rolschaatsen, skateboarden, tekenspullen en kleine steppen.

Waarom heet dit Duimdrop?
Dat weet ik eigenlijk ook niet.
Een duim is een duim en drop is drop. Samen is het duimdrop.

Van wie is de Duimdrop?
De Duimdrop is van Buurt- en Speeltuin Werk Rotterdam (BSW).
BSW heeft ook een speeltuin.

Hoe werkt het lenen?
Je kan je inschrijven met een formulier en een pasfoto.
Dan krijg je een pasje en als je lid bent kun je elke dag komen om iets te lenen. Dat is gratis.

Welk speelgoed wordt het meest geleend?
De voetbal, de skeelers, rolschaatsen en het skateboard.

En welke het allermeest?
Dan de skeelers. Maar de rolschaatsen ook.

Waarom vindt u dat de Duimdrop moet blijven?
Voor de kinderen en voor de gezelligheid.
Kinderen kunnen hier spelen. En voor de wijk is het een belangrijke ontmoetingsplek. Ouders kunnen hier kletsen terwijl de kinderen spelen na schooltijd. Wat gaan de kinderen doen als er niks te spelen is? En waar gaan de ouders samen koffie en thee drinken?

Is het altijd gezellig bij de Duimdrop?
Nou in het begin was het moeilijk. Kinderen deden niet aardig en gingen mij pesten. Toen ik ze na een waterballonwedstrijd vroeg of ze  konden helpen opruimen zeiden ze: ‘Hou je bek! Ga zelf maar opruimen.’ Toen heb ik gezegd ‘Dankjewel’, dat hadden ze niet verwacht, en de volgende keer hielpen zij mij wel! Ik vind het leuk om met kinderen te werken en doe dat al bijna acht jaar.

Heeft u nog een leuk weetje?
Ik ben in Nederland nooit naar school geweest. Ik kom zelf uit Turkije en leerde Nederlands van mijn collega’s. Ik was altijd druk met werken, werken, werken.

Heeft u altijd bij de Duimdrop gewerkt?
Ik ben lasser en bankdraaier geweest. Werken met metaal. Jarenlang heb ik in metaal gezeten. En nu werk ik vanuit een metalen container. Ik heb deze container hier ook zelf opgebouwd. Het is eigenlijk een zeecontainer die we door de midden hebben gesneden en toe hebben we er een deur ingemaakt.

Waar gaat al het speelgoed heen als de Duimdrop weggaat?
Geen flauw idee! Misschien naar een speeltuin van BSW? Of het wordt aan een school gegeven.

Kunnen wij nog niets doen om de Duimdrop open te houden?
Hebben jullie TikTok of Instagram of Facebook?
Ik zet alle activiteiten hier altijd op. En ook het actievoeren gaat via deze sociale media. Als jullie dit liken kan dat al helpen. Hoe meer likes (duimpjes omhoog) hoe meer kans dat de Duimdrop kan blijven.

Wat zou u gaan doen als de Duimdrop weggaat?
Geen flauw idee. Ander werk zoeken. Wel aangepast werk want ik heb nek- en rugproblemen. Ik kan geen zwaar werk doen. Misschien kan ik ergens conciërge worden op een school.
Maar ik weet het nog niet.
Eerst maar even afwachten. ♥

 

 

 

Lees hier: de hele Noordereiland Kinderkant digitaal (PDF) »

 

 

 

Tante Nino
Tante NinoVan der Takstraat 102B
Website: www.tantenino.com
Contact: tantenino@gmail.com/ 06 – 2940 3845

 

Bron: Tante Nino 


 

Video van Duimdop op het Noordereiland

 

Bron: BSW Uitleen

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart