Eilandkrant juli 2022

>
>
Eilandkrant juli 2022

Eilandkrant juli 2022

Eilandkrant juli 2022Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Juli 2022 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van juli.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

 

40 jaar Koopvaardijhof

De Koopvaardijhof op het Noordereiland bestaat dit jaar 40 jaar. Dat werd zaterdag 18 juni gevierd met de bewoners. Er was muziek, lekker eten en gezellige onderonsjes van buren en oud-bewoners. Zie onderaan dit bericht de foto’s van het feest.
Ook het boek ‘40 jaar Koopvaardijhof’ ten doop gehouden.

Braakman

H. Braakman & Co. poster Het gebouw staat op het Antwerpsehoofd.
Die naam dankt het aan de lijndiensten die de schepen van firma Braakman sinds 1904 vanaf deze plek onderhield naar Antwerpen, Gent en Brussel.

Vernield

In de Tweede Wereldoorlog is de oostelijke en westelijke punt van het eiland verloren gegaan. Engelse bommenwerpers misten hun doel in hun poging de Maasbruggen te vernielen. De bommen kwamen terecht op het eiland en in de Maas. Veel huizen werden ook vernield door beschietingen van het Nederlandse leger tijdens de Strijd om de Maasbruggen. Ook het fraaie kantoor van Braakman ging verloren.

Het Antwerpse Hoofd (1938)

Na de oorlog richtte Braakman zich op het vervoer van nieuwe auto’s. Maar al die nieuwe auto’s gaven parkeeroverlast. Op last van de gemeente verliet Braakman het Noordereiland in 1976 en verhuisde naar Oosterhout. Daarna lag het terrein jarenlang braak.

Eerste hoogbouw

De Koopvaardijhof werd in 1982 opgeleverd. Het was de eerste hoogbouw van de stadsvernieuwing aan het einde van de 20e eeuw. Er wonen veel oud-schippers in het gebouw. Zij zitten eersterangs met hun uitzicht op hun geliefde rivier. Hun verhalen zijn door auteur Peter Bakker opgetekend in het jubileumboek. Helaas kan Peter de doop van het boek niet meemaken, hij overleed in april onverwachts. Zijn echtgenote en dochter namen het boek in ontvangst van bewoner en mede-auteur Wim Wilbers.

Koopvaardijhof boek (2022)Het boek is binnenkort verkrijgbaar bij de Eilandwinkel in het Huis van de Wijk,
Prins Hendrikkade 89.
Prijs: € 15,-

 

 

 

 

 

Foto’s van het 40 jaar Koopvaardijhof, op 18 juni 2022

 

 

Foto’s door Henk Pasman, website:  www.fotostudio-010.nl

 

Er staan ook foto’s op Facebook Noordereiland, zie hieronder

https://www.facebook.com/Noordereiland/photos/pcb.5378056335587049/5378054252253924/

 

 


Eiland Fit

De zomer is een uitgelezen moment om aan je conditie te werken en de coronakilo’s weg te werken. Fit eilandOp het Noordereiland is een scala aan mogelijkheden daarvoor. In een zaal of in de buitenruimte. We zetten wat mogelijkheden op een rijtje:

 • Fit & Conditie: doe een sessie bij Axis Fysio of volg een (groeps)training bij Holland Spine Centre of E-wave studio. Of sluit je aan bij een workshop line dancing in het Huis van de Wijk.
 • Mind & body: Een yogasessie kan je doen in het Huis van de Wijk of tussen de kunstwerken bij galerie Wind.
 • Sporten in de buitenlucht:
  In Ons Park kan je een balletje trappen of een yogasessie doen.
  Voor wie echt stevig aan de slag wil zijn er regelmatig bootcamps.
 • Ben je 45+? Wandel dan vanaf september elke woensdag of zaterdag een uurtje mee met Samen in Beweging. Of werp een balletje bij de jeu de boules baan naast de NE studios.
 • Tennisliefhebbers kunnen zich aansluiten bij een tennisclubje dat samen een balletje opslaat in het tennispark op de Kop van Zuid.

Info van de diverse sportaanbieders:

Axisfysio.nl
Hollandspinecentre.com
wav-estudios.com
Yogabynatasja.nl
Namastestudio.org
Tenniseveryday.nl/
Solnetwerk.nl/rotterdam (Huis van de Wijk)

 

 


Levende lichten op de brug

Wie regelmatig overdag de Koninginnebrug overloopt zal het vast niet opvallen. Maar als je ’s avonds de oversteek maakt kan het je niet ontgaan dat er in een van de brugwachtershuisjes lichten flikkeren. Alsof je van buitenaf door de ramen een zaal inkijkt waar mensen zich bewegen. Dat is nou precies het effect dat de maker wilde bereiken. Het is namelijk een kunstwerk van kunstenares en architect Maria Vera. Zij installeerde dit lichtobject in 2017 om de brugwachtershuisjes een mooie invulling te geven. Het object heet ‘Dancers’.

Dus, loop je een keertje later op de avond over de brug, werp dan eens een blik op de ramen van het huisje.
Of kijk naar het filmpje op www.noordereiland.org/2017/levend-licht-brugwachtershuisjes »

 


Maaskade lekker groen

De vergroening en inrichting van de Maaskade nadert haar voltooiing.Groene Maaskade (Foto: Nils Hilbers)
Projectleider Jannes van der Heiden is tevreden over het eindresultaat. “Er zijn nieuwe bomen geplant, plantenperken geplaatst en de kadekeien zijn vervangen. Ook zijn er zijn diverse banken neergezet, ‘City loungers’, de nieuwe standaard voor banken langs de rivieroevers”.

Begin juni was er een schouw om te kijken wat nog moet worden uitgevoerd of verbeterd. Zo moeten er nog stalen boomringen geplaatst worden en komen er bolders (kleine stalen paaltjes, kenmerkend voor het eiland) i.p.v. de wirwar aan verschillende paaltjes. Schippers en bevoorraders kunnen voortaan alleen nog via het Prinsenhoofd de kade op en moeten die dan weer via de andere kant verlaten.

 

“We hebben geluisterd naar de kritiek en wensen van de bewoners en ondernemers. Waar mogelijk hebben we die input gebruikt in de uitwerking van de kade inrichting. Ik denk dat we een fraaie kade hebben opgeleverd, waar het goed wandelen en toeven is. Nu nog de laatste hand leggen aan de uitvoering, zoals vervanging van de te iele bomen die na de storm waren geplaatst (was een foutje), wat meer planten plaatsen en nog een tijdje extra water geven de komende tijd. Ik ben ook heel blij dat de strook met stokrozen langs de kademuur intact is gebleven, dat was ook de expliciete opdracht aan de aannemer.
Het ziet er allemaal prachtig uit!”

 


 

Villa Zebra zoekt publieksbegeleiders

 

Villa Zebra (Foto: Nils Hilbers)

Villa Zebra ontwikkelt kunstprojecten voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Daar worden ze uitgedaagd om te spelen met hun verbeelding door een wereld te creëren waarin het onverwachte kan en mag gebeuren. Kinderen kunnen er naar hartenlust fantaseren, ontdekken en creëren.

Vind je het leuk om met kinderen te werken en woon je in de regio Rotterdam? Word dan vrijwilliger bij Villa Zebra. Zij bieden een unieke werkervaringsplek en een vrijwilligersvergoeding.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Kijk op villazebra.nl/vacatures »


Instagram

Digitaal kunstmuseum

Op Instagram is een virtueel museum in de maak. Een museum met werk van kunstenaars van het Noordereiland. Zij kunnen afbeeldingen van hun werk plaatsen op deze instagram kunstgalerie en zo een groter publiek bereiken. En liefhebbers van kunst krijgen zo snel een beeld van wat de eilandkunstenaars zoal maken. Het initiatief hiervoor is van kunstenaar Peter Hofland. Hij is ‘virtueel conservator’ van dit instagrammuseum.

Ben je kunstenaar op het Noordereiland en wil je graag jouw werk hier exposeren? Mail dan maximaal 5 foto’s naar peterhofland.art@gmail.com. Vermeld per foto de hashtags en aanvullende informatie, zoals je eigen instagram account.

Neem eens een kijkje op het instagrammuseum:
@artnoordereiland → www.instagram.com/artnoordereiland/

 


Boom Buddy’s

Op het plein in de Prins Hendriklaan staan 24 kastanjebomen. De afgelopen twee jaar hebben een aantal bewoners het stukje grond rond deze bomen groter gemaakt en er bloemen en planten in geplant. Maar de boom en de plantjes moeten wel onderhouden worden. Daarom is een aantal bewoners sinds kort officieel ‘boombuddy’ geworden. Zij hebben ieder een boom geadopteerd en zorgen voor het onderhoud. Ook basisschool De Nieuwe Haven heeft vier bomen geadopteerd en neemt het onderhoud van de bomen en planten op in hun lesprogramma.

Poster bij iedere boom

Bij elke geadopteerd boom komt een poster (Treetag) met interessante feitjes zoals de soort, leeftijd en waarom de boom belangrijk is. Goed voorbeeld doet goed volgen?
Neem gerust eens contact op met bewoonster en initiatiefneemster Ellen van Bodegom, info@ellenvanbodegom.nl

 


EilandkrantKrant digitaal

 

Liever (ook) de Eilandkrant digitaal ontvangen?
Stuur een bericht naar redactieEilandkrant@gmail.com

 

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

 • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
 • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2022 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 12 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 1700 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart