Eilandkrant maart 2022

>
>
Eilandkrant maart 2022

Eilandkrant maart 2022

Eilandkrant maart 2022Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Maart 2022 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van maart.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

panoramafoto Erasmusbrug (foto Nils Hilbers)

Verkiezingen 16 maart voor gemeenteraad en nieuwe wijkraad

Woensdag 16 maart kunnen we onze stem uitbrengen op kandidaten voor de nieuwe wijkraad Entrepot-Noordereiland. Er zijn 17 kandidaten, maar uiteindelijk zijn er 7 plekken in die wijkraad, we hebben dus wat te kiezen. Maar wie kies je? Waar staan zij voor? De weken tot aan 16 maart stellen de kandidaten zich aan bewoners voor door middel van flyers, posters en persoonlijke gesprekken.

Op de website van de gemeente www.mijn.rotterdam.nl staan alle 17 kandidaten vermeld. Even doorklikken naar gebied Feijenoord en dan Entrepot-Noordereiland. Als je op de foto van een kandidaat klikt lees je iets meer over hen.
Of kijk op de Noordeiland.org webpagina.

 

Verkiezingen

Behalve voor de wijkraden zijn er ook verkiezingen voor de gemeenteraad. Daarvoor zijn behalve op woensdag 16 maart ook sommige stembureaus al op 14 en 15 maart open. Stemmen voor de gemeenteraad mag in ieder stembureau en op een van de drie data. Voor de wijkraden kan echter alleen gestemd worden op woensdag 16 maart én in de eigen wijk.

Net als voor de gemeenteraadsverkiezingen ontvangen alle bewoners per post een kandidatenlijst, ook van de kandidaten voor de wijkraadverkiezingen. In de week van 24 februari ontvangen bewoners hun twee stempassen, een voor de gemeenteraadsverkiezing en eentje voor de wijkraadverkiezing. Meer informatie over het stemproces, de stembureaus en hoe je iemand machtigt om een stem uit te brengen lees je op www.rotterdam.nl/verkiezingen.

Druktemeter

Ook dit keer kunnen bewoners via rotterdam.nl/verkiezingen checken of het druk is in het stembureau van hun voorkeur en een gunstig tijdstip kiezen.

 

Meer informatie
Zie ook de informatie over de 17 kandidaten op de Noordereiland website: Info 17 kandidaten »


Noordereiland stembureaus

Logo Verkiezingen 010Op het Noordereiland: basisschool De Nieuwe Haven, Prins Hendriklaan 22 + het Huis van de wijk, Prins Hendrikkade 89.
Het Huis van de Wijk is ook aangewezen als vroegstemlocatie, dus behalve op woensdag 16 mrt zijn ze ook open op maandag 14 mrt en dinsdag 15 mrt.
Beide stembureaus zijn open van 07.30 tot 21.00 uur.

 

 


Hulstkamp-aparments_fasadeHulstkamp Appartementen

Het ‘gat’ naast het Hulstkamp Gebouw aan de Maaskade is gevuld. De afgelopen drie jaar is gebouwd aan het realiseren van een aantal appartementen. Aan de achterkant 24 appartementen, aan de Maaskadekant zijn dat er 4. De appartementen aan de achterkant zijn 2-kamerappartementen van circa 55 m2. De vier appartementen aan voorkant, aan de Maaskade, zijn luxere 3- en 4-kamerappartementen tussen 90 en 108 m2. Ze zijn volledig gemeubileerd en worden voor beperkte tijd verhuurd, van 12 tot 24 maanden. Hoe zit dat precies? Dat leggen we eens voor aan Eric Slabbekoorn, niet alleen general manager van het Thon hotel aan het Willemsplein, maar ook namens Thon verantwoordelijk voor het Hulstkamp Gebouw én de nieuwe appartementen. “De appartementen worden inderdaad alleen voor bepaalde tijd verhuurd en zijn volledig ingericht. Ze zijn dan ook vooral bedoeld voor ‘expats’, mensen die tijdelijk in Rotterdam werken, bijvoorbeeld in de scheepvaart, bij internationale bedrijven of college geven aan de Erasmus universiteit”, betoogt Eric.

Noors imperium

Het pand is in handen van Thon hotels, dat zijn basis heeft in Noorwegen. “Daar is het echt een imperium, opgericht door Olav Thon. De oude baas is inmiddels 98 jaar, maar staat nog altijd betrokken aan het roer”, vertelt Eric. “In Noorwegen heeft hij wel 70 hotels, appartementen en zelfs winkelcentra in bezit. De afgelopen jaren is Thon internationaal uitgebreid en zo hebben zij dus ook in Nederland vestigingen, waaronder het hotel op het Willemsplein. Maar ook het Hulstkamp Gebouw is sinds 1991 eigendom van Thon hotels. Heel blij ben ik dat we daar nu een nieuwe cateraar annex evenementenorganisator voor hebben gevonden: Hutten catering, toevallig ook uit Veghel, net als hun voorganger Maison Van den Boer. Een enthousiaste club mensen die ernaar uitkijkt om samen te werken met bewoners van het Noordereiland en daar betrokken bij te zijn.”

ParkerenHulstkamp appartementen

Onder de nieuwe appartementen komt ook een parkeergarage, is die ook te benutten voor omwonenden, vragen we Eric. “Nee, in eerste instantie niet, de garage is exclusief voor de huurders van die appartementen. Maar wie weet, als blijkt dat een deel van de garage niet wordt benut kunnen we eens kijken wat er mogelijk is. Het zou best kunnen dat onze huurders vooral meer gebruik maken van deelvervoer, juist omdat het centrum en Rotterdam-Zuid eenvoudig bereikbaar zijn.”

 

Oplevering

Het is de bedoeling de appartementen aan de Burgemeester Hoffmanstraat begin april op te leveren. De vier appartementen aan de Maaskade kunnen hopelijk begin mei worden opgeleverd. “Natuurlijk onderzoeken we of daar een feestelijk tintje aan kunnen geven. Vooral voor de omwonenden, die langer dan de planning was ongemak hebben gehad van de bouwwerkzaamheden. Die bleken extra ingewikkeld omdat we te maken hadden met een rijksmonument. We kijken uit naar de uiteindelijke oplevering, de omwonenden vast ook!” besluit Eric.

 

Neem alvast een kijkje in de appartementen: www.thonhotels.com/nl/apartments/nederland/rotterdam/hulstkamp-apartments/

 


Nieuwe welzijnsorganisatie SOLLogo SOL

 

Onlangs maakte de gemeente bekend dat welzijnsorganisatie SOL (Samen Ondernemend Leren) vanaf 1 april Humanitas opvolgt in het gebied Feijenoord. Zij zijn al actief in diverse wijken in Rotterdam-Noord. De komende weken SOL en Humanitas gezamenlijk aan een goede overdracht en zijn er gesprekken met de huidige medewerkers van Humanitas in de Huizen van de Wijk, ook over het eventueel overnemen van personeelsleden.

Activiteiten

De inzet van Humanitas is om in ieder geval tot eind juni alle activiteiten nog door te zetten, daarna gaat SOL de komende zes jaar met de nieuwe welzijnsopdracht aan de slag. Omdat nu ook Duimdrop gesloten is, organiseert Humanitas de komende maanden op woensdagmiddag kinder- en jongerenactiviteiten op het Burgemeester Hoffmanplein en in Ons Park.

Website: www.solnetwerk.nl

 


Zeezwaluwen

Door Andre de Baerdemaeker, stadsecoloog

zeezwaluwAls er iets is waar ik iedere winter reikhalzend naar uitkijk is het wel de terugkeer van onze visdiefjes. Zoveel schoonheid en gratie krijg je toch niet vaak cadeau. Ergens in de eerste helft van april zal het moeten gebeuren. Dan keren de zeezwaluwen terug van hun wintervakantie voor de kust van Namibië. Ze vliegen vele duizenden kilometers om niet naar visjes te duiken tussen bultruggen en pelsrobben, maar tussen Spido’s en watertaxi’s.

Vaak sta ik al lang voordien mijmerend aan een kade of op een maasbrug. Wachtend op de dagen dat de mannetjes met een visje in hun snavel de harten van hun vrouwtjes stelen. Visdiefjes. Ik bekijk ze graag op zonnige voorjaarsdagen bij het kolkende rivierwater onder de Hef. Dat is de beste plek. Daar bidden en duikelen ze op ooghoogte voordat ze duikbommetjes in het troebele water maken. Ik denk dan: waarom vliegen ze zo ver om uitgerekend hier te neer te strijken? Is Rotterdam dan echt zo fantastisch als iedereen zegt? Ik kan die vraag voor een visdief niet beantwoorden. Ik weet alleen dat Rotterdam net iets fantastischer is als ze er wel zijn.
En ook al maakt één zeezwaluw nog geen zomer, het helpt wel.

 


Petitie Steun Tante Nino

Tante Nino Tuinpodium

Voor het buitenpodium van Tante Nino is inmiddels officieel de vergunning binnen, maar er loopt nog een bezwaarprocedure. Vrienden en diverse bewoners vinden het podium dat Nino biedt heel belangrijk voor het eiland en willen steun betuigen dmv een petitie.
Wil je de petitie tekenen?
Stuur je steunbetuiging met naam en adres naar tantenino@gmail.com

 

 


 

Gezocht: reserve redacteur

Heb je een vlotte schrijfstijl en wil je best af en toe een artikel schrijven? En als het een keer nodig is de eindredacteur vervangen? Stuur dan een berichtje naar redactieeilandkrant@gmail.comLove Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2021 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 1600 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart