Eilandkrant oktober 2022

>
>
Eilandkrant oktober 2022

Eilandkrant oktober 2022

Eilandkrant oktober 2022Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Oktober 2022 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van oktober.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

 

Wijkagenten wisseling

Wijkagent Martin van der Kaaij + de nieuwe wijkagent Necdet Burakcin (rechts).

Per 1 september heeft wijkagent Martin van der Kaaij het Noordereiland verlaten en het stokje overgedragen aan wijkagent Necdet Burakcin.

Necdet werkt al 25 jaar bij de politie. Naast wijkagent is hij ook raadslid/fractievoorzitter in de gemeente Dordrecht, een pittige, maar ook leerzame combinatie. De laatste 12 jaar was hij wijkagent in Bloemhof. “Ik heb al een paar keer een rondje gemaakt over het Noordereiland en kennis gemaakt met bewoners, ondernemers, met Buurt Bestuurt en de wijkraad. De komende tijd ga ik me vooral focussen op de kades en samenwerking met gemeentelijke diensten, de woningcorporatie en welzijnsorganisatie SOL.
Mijn indruk van het eiland en de bewoners is dat het overzichtelijk is, het eiland komt wel steeds meer in trek voor bezoekers en de bewoners zijn erg betrokken bij ‘hun’ eiland. Tijdens mijn rondes in de avond heb ik ook jongeren gesproken die in hun auto’s langs de kade staan en ook bewoners gesproken die aangaven dat ze steeds vaker overlast hebben van bruiloften die op het Prinsenhoofd worden gehouden. Veel lawaai en er blijft na afloop allemaal rommel achter. Ik heb inmiddels een aantal organisatoren daarvan hierop aangesproken”.

Martin van der Kaaij gaat na 9 jaar wijkagent te zijn geweest nu vooral achter de schermen aan de slag. ”Op mijn leeftijd krijg ik de gelegenheid om andere werkzaamheden te doen en wat minder in de voorste linie te staan. Daar maak ik graag gebruik van. Ik ben nu aan de slag als pensioenambassadeur. Ik help collega’s wegwijs te worden uit hun pensioenmogelijkheden, een ‘warme’ aanvulling op de koude procedures. Daarnaast ga ik als verkeersadviseur de gemeente adviseren over juridische aspecten en handhaafbaarheid van verkeersplannen voor de wijk Feijenoord.”

“Er is de laatste jaren veel veranderd in het straatbeeld op het Noordereiland” blikt Martin terug. “Foute en overlast gevende cafés zijn gesloten en de overlast van kadekapers is flink afgenomen, al is dat nog niet overal. Samen met de gemeente én bewoners hebben we daar fors op ingezet. We hebben er regelmatig gesurveilleerd, ook in burger. Door samen met bewoners steevast registraties te doen heeft de gemeente uiteindelijk diverse maatregelen genomen. De herinrichting van de Maaskade heeft er ook aan bijgedragen.”

“Ik werk graag op de achtergrond, in stilte. Toch heb ik in al die jaren veel voor elkaar gekregen. Zo zijn er ook goede afspraken en een afbakening van taken gemaakt met Woonstad en de gemeentelijke diensten. Met de ketenpartners is een meer gezamenlijke aanpak gerealiseerd, zodat we elkaar versterken. Dat vind ik de essentie van wijkwerk.”

“Mijn tip aan Necdet: Zet voort wat al ingezet is en blijf nauw samenwerken met ketenpartners en vertegenwoordigers van de bewoners.”

Politie

Voor de eilanders heeft Martin ook een boodschap: “Het Noordereiland is het mooiste én veiligste stukje Rotterdam. Zet er samen met je buren, de diensten, instellingen en instanties als Buurt Bestuurt de schouders onder om dat zo te houden.”

 

 


Transformatie van een koffiefabriek

 

Rondleiding Wegenerpand (foto Nils Hilbers)

“Misschien is het leuk voor de Eilandkrant om een keertje de vorderingen van de verbouwing van het Wegener pand te komen bekijken?” nodigt projectleider Rob van Dijke de redactie uit. Dat laten we niet aan ons voorbijgaan, dus we staan op maandagmiddag voor de deur van de bouwkeet.

Van koffie tot krant
Het pand op de Prins Hendrikkade dateert uit 1893 en was in gebruik als stoomkoffiepelmolen en pakhuis. In 1968 werd het verbouwd tot kantoor van de Rotterdamse huis- aan- huis-krant Het Zuiden. Van 1997 tot 2020 zetelde er de redactie en drukkerij van De Havenloods. Toen de krant verhuisde was het pand tot 2020 alleen nog in gebruik als kantoorruimte voor een tiental kleine ondernemers. Op de begane grond bevond zich een architectenbureau, met binnen hun gelederen galerie PHK 18. Nadat alle ondernemers een ander onderkomen hadden gevonden kon begonnen worden met de voorbereidingen van de verbouwing. Een ‘transformatie’ heet het in bouwkringen.

Andere koek
Zo met ons neus voor het pand maakt het formaat ervan wel indruk. Eenmaal binnen legt Rob samen met uitvoerder René van der Hil uit hoe uniek deze bouw is. “Het is een transformatie van een bestaand, historisch pand. Dat is andere koek dan nieuwbouw. Het vraagt veel creativiteit en lastminute oplossingen. Bij de sloop van het binnenwerk kwamen we van alles tegen dat niet op de tekeningen stond. Daar moesten we dan omheen werken of nieuwe berekeningen maken. Dat levert dan ook weer oponthoud op, natuurlijk.”

In het pand worden 102 woningen gerealiseerd, van verschillende formaten. Een aantal woningen is bestemd voor expats (tijdelijke bewoning), de rest zijn middeldure en duurdere 3-kamer appartementen en een aantal duurdere 3-kamer appartementen, die gestoffeerd worden opgeleverd.

Architectonische details
Het uiterlijk van het gebouw verandert niet al te ingrijpend. Wel is de oude vierde verdieping vervangen en een nieuwe vijfde aan toegevoegd. Bij de bouw wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de nog aanwezige architectonische details. Ook wordt de oorspronkelijke tweedeling tussen voormalige fabriek en pakhuis in het bouwblok teruggebracht. De decoratieve verticale stroken (lisenen) uit het oorspronkelijke fabrieksgebouw worden hersteld en de karakteristieke stalen vensters met kantelend middenraam van de verbouwing uit 1968 worden in een aluminium profiel nagemaakt. Elke woning krijgt een Frans balkon, als verwijzing naar de laaddeuren van het oude pakhuis.

Rondleiding Wegenerpand (foto Nils Hilbers)

Als een treintje
Tijd om de verbouwing van dichtbij te gaan bekijken. Rob en René leiden ons van verdieping naar verdieping, op de ene verdieping kijk je een lege ruimte in, op de andere verdieping staan al wandjes opgesteld. Zo krijg je een redelijk beeld van de indeling van de diverse woningen. Op de hogere verdieping zijn ook al de unieke kantelramen geplaatst. Er lijkt nog heel wat te doen. Toch is het de bedoeling om alle woningen rond de zomer van 2023 op te leveren. “Als het binnenwerk klaar is kan het snel gaan,” legt René uit. Per woonlaag doen we dan een ‘treintje’: in 2 woningen per dag worden achter elkaar de wanden geplaatst, gaan de tegelzetters, stukadoors, behangers, elektriciens en loodgieters aan de slag en zo de hele verdieping door.” Wel belangrijk dat er niet wordt afgeweken of iets tussenuit valt, want dan stopt alles” vult Rob aan. “De bouw ligt redelijk op schema, al hebben ook wij last gehad van de coronaperiode en zijn er langere levertijden vanwege de oorlog in Oekraïne. En nu met de droogte was er een probleem met de aanvoer van beton. De schepen die dat moeten vervoeren mogen geen volle vrachten vervoeren vanwege de lage waterstand.”

Contact omwonenden
De verhoudingen met de omwonenden zijn best goed. Natuurlijk, er is overlast. Vooral de aanvoer van materialen met vrachtwagens en de sloop van de nieuwe gevelsparingen gaf veel overlast van geluid en stof. “Op verzoek van bewoners van de Koopvaardijhof hebben wij onze bouwketen naar de linkerkant geplaatst, omdat ze het uitzicht beperkten. Wij dachten juist met hen rekening gehouden te hebben door ze rechts te plaatsen om minder last te hebben van de bouw. Maar in overleg met de bewoners en gemeente hebben we de bouwplaats gespiegeld opgesteld. Bij auto’s die onder het stof kwamen hebben we een tegoedbon voor de wasstraat onder de ruitenwisser gedaan. En we nodigen bewoners uiteraard uit om ons in te seinen als er overlast wordt ervaren, dan doen we ons best daar iets aan te doen. Later dit jaar willen we een informatieavond voor de omwonenden organiseren en we informeren hen ook via onze nieuwsbrieven”.

Geen parkeerkelder
Toen de verbouwing bekend werd gemaakt, hoopten sommige omwonenden dat er in de kelder een parkeergarage zou komen, zodat er geen problemen met parkeerplekken zouden komen. “Dat gaat niet, de huidige kelder in het pand is daar ongeschikt voor” dempt Rob die verwachtingen. “Het is te laag én te vochtig. De kelder blijft dus zoals hij is, er staan alleen kasten in voor de nutsvoorzieningen en een waterpomp, voor het geval de kelder bij hoogwater vol water komt te staan. Wel wordt er op de begane grond van het gebouw een grote inpandige fietsenberging gemaakt voor de nieuwe bewoners.”

van Wijnen

Zie foto’s op bericht »

 


Vragenlijst Wijkakkoord

wijkraad Entrepot-Noordereiland
De wijkraad Entrepot-Noordereiland gaat een Wijkakkoord opstellen. Dat beschrijft de identiteit van de wijk, wat deze de komende tijd nodig heeft en hoe de gemeente daarbij kan helpen. Voor die beschrijving is de input en ervaring van bewoners en ondernemers onontbeerlijk.

Wat hoort écht bij Entrepot-Noordereiland? Wat is er nodig? Wie en wat zijn de belangrijke mensen, plekken en activiteiten in de wijk?
Laat het de wijkraad weten door het invullen van de vragenlijst van de Veldacademie.
Zo wordt de stem van de bewoners en ondernemers uit de wijk een inspiratie voor het wijkakkoord van Entrepot-Noordereiland.

De vragenlijst is t/m 31 oktober in te vullen via link:  https://veldacademie.nl/wijkidentiteiten of te vinden op www.noordereiland.org

Liever niet online?
Haal dan de vragenlijst in het Huis van de Wijk, Prins Hendrikkade 89 en vul hem daar of thuis in.

 


Ondernemer uitgelicht: Lunchroom Koozie

Harald Melis & Christa Sterk bij KOOZIE

Lunchroom Koozie is alweer een jaar onder regie van eigenaren Christa Sterk en Harald Melis. Ze vonden het best spannend. Zonder horeca-ervaring een lunchroom beginnen was wel een dingetje.
Maar het bleek een goede zet.

“Ons doel is een fijne ontmoetingsplek te creëren voor de buurt, voor een ontbijt, kopje koffie of lunch. Maar waar je ook een lekker wijntje en een borrelplankje kunt bestellen’, vertelt Christa enthousiast. “We gaan ons e komende tijd vooral meer focussen op onze wijnproeverij, met mooie wijnen, voor een vriendelijke prijs en geselecteerd door Harald.”

Ze verkopen ook brood en koeken van Jordy’s Bakery. Ook zijn er heerlijke taartjes te koop van Marina Magica, patissier en eilandbewoonster.

Christa en Harald creëren ook een plek waar lokale kunstenaars exposeren. Jaarlijks organiseren ze een muzikale zondag op het Midden in de Maas Festival en regelmatig zijn er kleinschalige optredens, binnen bij Koozie of als het mooi weer is op het terras. “We willen voortaan elke maand op zondag livemuziek organiseren, de eerstvolgende is 30 oktober”, vult Harald aan.

Er worden volop plannen gemaakt. “We denken na over een ander logo en herinrichting van de zaak, zodat het naast lunchroom ook een uitstraling krijgt van een gezellig wijnlokaal”, besluit Christa.

KOOZIE Rotterdam

Website: www.koozielunchroom.nl
Adres: Van der Takstraat 51

 

 


Informatie Roseknoop

 

Roseknoop28 sept. 2022
16.30 – 18.00 uur
Locatie: de Rotterdamse Munt, Rosestraat 200.

Eerder berichtten we al over de voorgenomen werkzaamheden aan het Roseknoop kruispunt, ter hoogte van Laan op Zuid – Rosestraat. Van januari 2023 t/m september 2024 gaat de boel daar flink op de schop. En dat heeft consequenties ook voor de bereikbaarheid van het Noordereiland. Daarom organiseert de gemeente bijeenkomsten in diverse omliggende wijken. Bewoners ontvingen daarover een flyer in de brievenbus. Niet ontvangen? Bekijk dan het nieuwsbericht op www.noordereiland.org. of www.rotterdam.nl/roseknoop

Voor het Noordereiland, Entrepot en Kop van Zuid is er een inloopbijeenkomst op 28 september in de Rotterdamse Munt, Rosestraat 200. Tussen 16.30 – 18.00 uur en 19.00 – 20.30 kun je daar binnenlopen om je te laten informeren over de plannen. Kun je die dag niet? Dan kan je 3 oktober terecht in het Huis van de Wijk aan de Persoonsdam 142.
Daar zijn dezelfde inlooptijden.Gemeente Rotterdam

Zie ook: Bericht Roseknoop »

 


Eilandkrant

Krant digitaal

 

Liever (ook) de Eilandkrant digitaal ontvangen?
Stuur een bericht naar redactieEilandkrant@gmail.com

 

 



Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2022 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 12 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 1700 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart