Open dag bij De Kaai

>
Open dag bij De Kaai

De KaaiNog niet zo lang geleden werden er potten pindakaas en kuipjes margarine gevuld, maar nu zijn er plannen om het voormalige terrein van Unilever op de Kop van Feijenoord in Rotterdam te veranderen in een groene woonwijk.

Als het aan wethouder Zeegers van Klimaat, Bouwen en Wonen ligt, komen daar duizend nieuwe woningen, ruimte voor horeca en kleine bedrijven en aandacht voor cultuur en recreatie.

Als je de Nassaukade op Rotterdam-Zuid op rijdt, zie je op de hoek al wat nieuwbouwwoningen. Rij je iets verder de straat in, dan kom je bij het monumentale bedrijfspand van de vroegere margarinefabriek. Boven de fabriek hangt een modern kantoorpand. Een hek en een slagboom verhinderen je het terrein op te lopen.

Hier ligt 130 jaar oude historie van Rotterdam. Wie heeft de margarine of pindakaas die hier gemaakt is níét gegeten? Maar hoe bekend dit stukje Rotterdam ook is, weinig Rotterdammers hebben er ooit rondgelopen, want het terrein is al meer dan een eeuw afgesloten. Dat gaat nu veranderen.

 

 

Open dag De Kaai

Maandag 13 feb. 2023
16.00 – 19.30 uur

Ingang van het evenement is bij het groene hek aan de Roentgenstraat
We trappen het participatieproces af met een kick-off event! Tijdens deze bijeenkomst zijn er informatiestands, hapjes en drankjes, een activiteit voor kinderen, rondleidingen door het gebouw en er is een kunstenaar aan het werk. Kom langs om het terrein te verkennen en denk mee over de plannen!
Meer info op: www.dekaairotterdam.nl

 

DE KAAI

In de fabriek is bijna alles al leeg. Vroeger werd in het hoofdgebouw de pindakaas geproduceerd en ingepakt. Iets verderop in de hal werd met enorme machines margarine gemaakt. Daar herinneren nu alleen wat laatste machines nog aan. De rest is al ontmanteld en weggehaald.

Wethouder Zeegers loopt langs het bedrijfspand, dat al in 1891 is geopend. “Het is jammer dat de fabriek weg is, maar we gaan hier nu een mooie woonwijk van maken.” De nieuwe woonwijk krijgt de naam ‘De Kaai’. Maar hoe gaat die woonwijk eruitzien en wat blijft er over van de oude fabriek?

“Er komen duizend woningen. Nu zijn er in dit gedeelte van Feijenoord veel goedkope woningen. 80 tot 90 procent is sociale woningbouw. Hier gaan we ook huizen voor de middeninkomens bouwen, want daar is veel vraag naar. Dat betekent dat er koop- en huurwoningen komen voor alle Rotterdammers. Van jonge starters tot gezinnen en ouderen.”

HOOFDGEBOUW

Het oude bedrijfspand wordt de kern van de nieuwe woonwijk. “Het hoofdgebouw blijft zoals het is”, zegt Heleen Aarts van vastgoedontwikkelaar Amvest. “Op die plek blijft ruimte voor kantoren. De machinehal blijft ook bestaan, daar proberen we een maatschappelijke bestemming aan te geven.” Ook de glazen nieuwbouw die boven het hoofdgebouw hangt, wordt behouden.

Wat wel gaat verdwijnen, zijn de aangebouwde bedrijfshallen. Het gaat om panden voor expeditie en laadruimten voor de vrachtwagens. Op deze plek komt een deel van de woningen.

INDUSTRIËLE UITSTRALING

Voorgesteld is om appartementencomplexen van zes tot acht etages te plaatsen. “We hebben liever meer kleine gebouwen, dan een paar hele grote”, zegt Hans Meurs van Vorm, een van de ontwikkelaars die meehelpen aan het plan.

Vooralsnog zijn er geen ontwerpen van de woningen gemaakt. Er zijn alleen wat globale ideeën, bijvoorbeeld dat de appartementencomplexen een industriële uitstraling moeten krijgen om zo in de stijl van de oude margarine- en pindakaasfabriek te blijven. Het is de bedoeling dat buurtbewoners betrokken worden bij het ontwerp van de gebouwen en de rest van het gebied.

 

GROENE KADES

Op de kade staan de twee grote pindakaaspotten die al van ver te zien zijn. Die blijven staan, bevestigt Hans Meurs van Vorm. “We gaan hier op de kade veel groen plaatsen, er komen horecagelegenheden en het wordt voor iedereen toegankelijk. Mensen kunnen hier verblijven, op het terras wat drinken of gewoon op een bankje zitten.”

Heleen Aarts van Amvest staat voor de hoofdingang van de voormalige fabriek en kijkt over de rivier uit, waar net een drijvende bok voorbijkomt. “Het is hier rustig, maar je hebt toch die grote stad binnen handbereik. Met vlakbij de wijk Feijenoord, waar veel gebeurt en te doen is. Die wijk gaan we met deze woonwijk verbinden.”

 

GROEN EN DUURZAAM

De nieuwe woonwijk De Kaai moet groen en duurzaam worden. Zo komt er geen gasaansluiting en komt er een duurzaam energiesysteem, zoals een aansluiting op het warmtenet. De materialen van bestaande gebouwen worden zoveel mogelijk hergebruikt en er wordt gebruikgemaakt van duurzame materialen die beter zijn voor het milieu.

Ook wordt rekening gehouden met klimaatverandering. De woningen komen iets hoger te staan, zodat ze bij hoog water niet blank staan. Ook komt er een getijdenpark, een wateropvang en veel groen voor voldoende schaduw.

Het plan van deze nieuwe groene woonwijk is bedacht door de gemeente Rotterdam, samen met ontwikkelaars VORM en Amvest. Vrijdag werd het plan aangeboden aan de gemeenteraad. Als er goedkeuring is en alle procedures doorlopen zijn, kan er op zijn vroegst over twee jaar worden gestart met het slopen van de oude fabriekshallen. Dan zouden eind 2026 de eerste woningen kunnen worden opgeleverd.
Zie website: www.dekaairotterdam.nl

 

RTV RijnmondBron: Rijnmond.nl

 

 


Update: Foto’s van open dag op De Kaai op Instagram

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nils Hilbers (@lichting98)


Video over het (voormalige) Unilever terrein van VORM

 

TUD Unilever terrein from VORM on Vimeo.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart