Nieuwe wegindeling voor Willemsbrug

>
Nieuwe wegindeling voor Willemsbrug

Gemeente R’dam Nieuwsbrief 15 | 24 augustus 2023


De Willemsbrug krijgt vanaf november 2023 een andere wegindeling. Die is veiliger en fijner voor al dat verkeer én de bewoners rondom de brug.

Willemsbrug

De Willemsbrug is een iconische brug die het Noordereiland met Rotterdam-Zuid en het centrum verbindt. Maar die route van en naar het Noordereiland blijkt niet de meest fijne en veilige in de stad. Daar gaat de gemeente iets aan doen.

Wat maakt de Willemsbrug onveilig?
Er is vooral overlast door de wegindeling voor het autoverkeer. Deze indeling op de route van en naar de brug zorgt er nu voor dat auto’s snel kunnen optrekken.
Veel bestuurders rijden daardoor snel te hard. Ze proberen bovendien op gevaarlijke manieren en plekken in te halen. Dit zorgt voor onveilige verkeerssituaties en veel geluidsoverlast. Zowel voor omwonenden als voor fietsers en voetgangers op de brug.

Er gebeuren nu (te) veel ongelukken. En er worden veel meldingen gemaakt van de onveilige verkeerssituaties op de brug.

Advies wijkraad
Dat ziet ook de wijkraad Noordereiland. Daarom hebben zij begin 2021 een ongevraagd advies gegeven om de route op de Willemsbrug veiliger te maken voor verkeer. Daarna heeft de gemeente samen met de wijk nagedacht over een oplossing voor nu en in de toekomst.

Wat verandert er?

Deze oplossing wordt in november 2023 uitgevoerd. De gemeente gaat de wegindeling voor al het verkeer aanpassen.
Dit betekent dat er in beide richtingen 1 rijstrook komt voor het autoverkeer (in plaats van 2) en 1 rijstrook voor de lijnbus.

Zo ontstaat er meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Dit maakt de verkeerssituatie overzichtelijker en veiliger. De ruimte voor de lijnbus blijft hetzelfde. Doordat auto’s minder rijstroken op de Willemsbrug hebben, nodigt het hier minder uit om hard te rijden. Ook ontstaat er zo minder geluidsoverlast.

Groener
De Willemsbrug wordt ook groener. Door een andere wegindeling kan 1 deel van de rijstrook op de brug worden bedekt met sedum. Deze plantensoort heeft 2 functies: het is geluiddempend en het zorgt voor een fijner en aantrekkelijker beeld op de brug.

Verkeersinformatie
De route van en naar het Noordereiland verandert niet. U kunt de Willemsbrug blijven gebruiken zoals u gewend bent. Om alle aanpassingen te doen gaat de Willemsbrug 2 weekenden in november dicht.

Meer weten? Kijk op rotterdam.nl/willemsbrug.

Oproep aan Rotterdamse kinderen

Voor de veiligheid plaatsen we in de periode van het veranderen van de wegindeling stalen barriers op de brug. Barriers zijn obstakels op de weg die de weg verdelen om zo de veiligheid te vergroten.

Deze barriers willen we met ontwerpen van kinderen aankleden. Aan de kant van de auto’s komt een ontwerp dat auto’s moet afremmen. En aan de fietskant komt een kunstwerk van tekeningen.

We doen daarom een oproep aan alle kinderen om voor 1 septemer een tekening in te sturen. De inzendingen maken kans om een plaatsje te krijgen in het ontwerp.

Het  deelnameformulier voor uw kind vindt u op Mijn Rotterdam.


Willemsbrug bericht op Facebook

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart