Eilandkrant April

>
>
Eilandkrant April

Eilandkrant april 2020

Eilandkrant april 2020Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: April 2020 Eilandkrant (PDF)

 

 

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van april.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Ons Park, naast de Willemsbrug. (Foto: Nils Hilbers)

Wijkraad wil Vrije Volk Festival niet

De Wijkraad Noordereiland heeft B&W (wethouder Kasmi) en de gemeenteraad onlangs een brief gestuurd over het in diverse media aangekondigde voornemen om zaterdag 9 mei in Ons Park op het Noordereiland het Vrije Volk Festival te organiseren. De kaartverkoop is zelfs al gestart. “Deze aankondiging maakt de eilandbewoners ongerust met het oog op de mogelijke kwalijke gevolgen hiervan zoals lawaai, afgesloten straten, schade aan Ons Park of nog beperkter openbaar vervoer” reageert wijkraadslid Jan Willemse.

Rotterdam zoekt nieuwe evenementenlocaties in de wijken voor evenementen, ook om het centrum te ontlasten. De gemeente had het oog laten vallen op Ons Park en de wethouder vroeg daarvoor advies aan de wijkraad. In dat advies gaf de wijkraad een aantal strikte voorwaarden waaronder Ons Park voor kleinschalige evenementen geschikt zou kunnen zijn. Ze moeten passend zijn bij het eiland, maximaal 750 bezoekers, geen zware installaties (vanwege het kwetsbare drainagesysteem), geen geluidshinder, gratis toegankelijk en sluiting uiterlijk om 22:00 uur.

“Er is nog geen overleg geweest over ons advies. Ons Park is dus door de gemeente officieel nog niet aangewezen als evenementenlocatie. Het Vrije Volk festival voldoet aan vrijwel geen enkele in het advies gestelde eis. De wijkraad vindt dit festival een maat(je) te groot”, aldus Willemse.

“Wethouder Kasmi is verantwoordelijk voor de verlening van de vergunning voor dit festival. Daarom hebben wij hem en de gemeenteraad een brandbrief geschreven, waarin wij bezwaar maken tegen het plan om het Vrije Volk Festival in Ons Park te organiseren. Wij willen snel met de wethouder om tafel om te praten over deze gang van zaken”.

Gezien de actualiteit rond het coronavirus gaat het festival vrijwel zeker op 9 mei niet door. Niet op het Noordereiland en ook niet ergens anders.

Zie ook het bericht op de website »

 


Ieder zingt zijn/haar eigen lied

Zingen is goed voor een mens.
Maar ja, zingen in een koor, dat is ook weer zo wat. Veel repeteren en optreden is misschien niet ieders ding. Maar er zijn genoeg mensen die graag zingen. Onder de douche, in de auto, op de fiets, meeblèrren met de radio tijdens het stofzuigen, of bij het afwassen. Voor die mensen organiseert Nette Scheepstra binnenkort een wekelijks zinguurtje. No pressure, gewoon lekker samen liedjes zingen. Goed voor de longen en het humeur. De exacte startdatum is nu nog niet bekend. De locatie wordt waarschijnlijk het nieuwe Huis van de Wijk.

Aanmelden kan wel alvast, via een mailtje naar nettescheepstra@gmail.com


Maasbad voor het eiland

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Zwembad

Vanaf 1907 lagen er op het Noordereiland twee zwembaden in de Maas, aan beide
zijden van de Willemsbrug aan de Maaskade. Het bad aan de oostzijde was voor dames, het andere was voor mannen. Na WO2 bleef alleen het bad aan de westzijde open.

Het bad was een ponton met badhokjes, gebouwd in 1922. Het zwembad was een houten kooiconstructie en had drie baden plus instructiebadje voor leszwemmen. Het was verplaats- en versleepbaar doordat de kooien konden worden opgetakeld. Elk voorjaar werd de ponton afgezonken, rond de herfstvakantie werd het weggesleept voor onderhoud.

Een kaartje kostte 5 centen, waarvoor je drie kwartier kon zwemmen. Dan klonk de bel en verliet iedereen het zwembad voor de volgende groep. Sport was om je in de hokjes te verbergen en dan niet worden opgemerkt door de badmeester zodat je gratis nog eens drie kwartier kon zwemmen. Na sluitingstijd, werd het bad opgetakeld en werd alles in de Lodaline gezet en met de brandslang schoongespoten. Op het houten plankier lagen vreselijke spekgladde kokosmatten. Viel je daarop dan waren de kansen op schaafwonden rijkelijk aanwezig.

In 1962 was het uit met de zwempret. De gemeente verbood het zwemmen in de Maas en werd het zwembad weggesleept.

Peter Bakker

Reageren?
penm.bakker@gmail.com


Uitgelicht:

Opera zingen?

De Noordereiland Opera wordt opgevoerd tijdens de Wereldhavendagen. Wil je meezingen?
Meld je dan bij dirigent Ita Luten: 06-23 28 38 68 / ita@italuten.nl

 


Corona achterkant van de krant

Corona virus - COVID-19

Vanwege de maatregelen rond het coronavirus is iedereen gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Vooral ouderen of andere kwetsbare mensen kunnen het beste zoveel mogelijk binnen blijven. Voor hulp, bijvoorbeeld voor boodschappen zijn zij nu vooral aangewezen op familie en buren. Maar voor wie die hulp niet heeft en in de problemen komt met bijvoorbeeld de boodschappen, medicijnen of de hond uitlaten heeft Humanitas Welzijn
Feijenoord een speciale hulplijn ingesteld: 010 302 50 30.

Dat nummer is dagelijks te bereiken tussen 08:00 en 20:00 uur.
Ook kunnen ouderen daar terecht met hun vragen over de maatregelen of gewoon even een praatje. De informatie over het speciale telefoonnummer is ook te vinden op de website www.magievanfeijenoord.nl en staat vermeld in meerdere talen.

Het Rode Kruis (070 445 58 88) en de gemeente Rotterdam (14010) hebben eveneens een speciaal telefoonnummer opengesteld voor vragen over de maatregelen. Zij kunnen zo nodig verwijzen naar lokale hulpmogelijkheden.

 

Helpers meldpunt

Wil je je hulp aanbieden, medicijnen of boodschappen ophalen voor wie zijn huis niet uit kan, of de hond uitlaten? Of telefonisch contact houden met ouderen? Bel de Humanitas hulplijn: 010 302 50 30.

Info nummers

Rode Kruis: 070 445 58 88
ANBO: 0348 466 666
Gemeente Rotterdam: 14010 (voor hulp boodschappen / medicijnen)

Brief ouderen

Alle 75-plussers op het Noordereiland ontvangen persoonlijk een brief over de Humanitas hulplijn. In vijf talen: Nederlands, Engels, Spaans, Arabisch en Turks.

Websites

demagievanfeijenoord.nl
rijksoverheid.nl/coronavirus
Voor ondernemers:
ondernemen010.nl
ondernemersplein.kvk.nl

Thuisblijf tips

Zit u thuis en begint de verveling toe te slaan?
Op de webpagina: noordereiland.org/thuistips staan tips voor activiteiten tegen de verveling.

 

Corona virus Poster

 


 

 

Love Noordereiland

 

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

 


Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

 


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart