Eilandkrant april 2021

>
>
Eilandkrant april 2021

Eilandkrant april 2021

Eilandkrant april 2021Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: April 2021 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van april.

(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

A la Plancha

A la Plancha start weer op

Zodra het weer mag, gooit A la Plancha het terras weer open. Wanneer, dat is afwachten nog. Maar er moeten alvast planningen gemaakt worden en met leveranciers gesproken worden. En er moet weer personeel aangetrokken worden. De posters met oproep daarvoor hangen op diverse plekken op het Noordereiland. Duimen dus dat we nog dit voorjaar het terras weer mogen bezoeken. Niet alleen van A La Plancha, maar van ALLE horecaondernemers, op het eiland en in het hele land!

Dit jaar staat er ook iets nieuws op stapel. Er wordt onderzocht of het mogelijk is vaste voet aan wal te krijgen en de voormalige Vista Lounge te kopen. Dat moet een fijne pleisterplaats voor en met de buurt worden. Daarvoor zoeken ze eilanders die medefinanciers willen worden.A La PlanchaInteresse?
Vul het formulier in op website alaplancha.nl/deburendoenmee.

 

 


Duimdrop mag niet verdwijnen

Duimdrop - Noordereiland (foto Nils Hilbers)Door Anna Paans

Duizenden Rotterdamse kinderen spelen na schooltijd dagelijks op de achttien terreinen van Duimdrop. Dankzij een gratis persoonlijke pas kunnen ze in de container alles lenen wat daar is opgeslagen. Skelters, fietsen, steppen, rolschaatsen, knikkers: het is er allemaal. En als het mooi weer is komen de ouders en buurtjes er gezellig bij. Een beetje kletsen, koffie- en theedrinken. Met gezellige muziek. In de vakanties zijn er ook activiteiten als cupcakes versieren, pannenkoeken bakken, knutselen. Dit is Duimdrop ten voeten uit.

Zeynel Eryigit, de vrijwilliger die in Turkije is geboren, houdt alweer twee jaar toezicht op de locatie Burgemeester Hoffmanplein op het Noordereiland. Hij is een en al enthousiasme. “Er spelen hier allerlei kinderen met elkaar, dat is zo leuk om te zien. Maar er wonen hier veel
mensen, die het financieel moeilijk hebben. Die hebben geen geld om met hun kinderen naar dure attracties te gaan. Duimdrop is dan voor hen een uitkomst, hier kunnen de kinderen hele dagen doorbrengen, ook in de vakantie.  Maar… “Geheel onverwacht kreeg men te horen dat de gemeente alle Duimdroppen in Rotterdam wil gaan sluiten. Eerlijk gezegd kan ik het niet geloven omdat ze in zo’n grote behoefte voorzien.” Elma Kaas, adjunct-directeur van Buurt- en Speeltuinwerk Rotterdam, kan dit alleen maar beamen. “De subsidie stopt”, zo heeft ze gehoord. Wethouder Sven de Lange vindt ons oubollig. Vorig jaar september is dat bekend gemaakt. Nooit is er gezegd dat we het anders zouden moeten aanpakken.”

Na 27 jaar moet oubollig Duimdrop op de schop. Eind dit jaar worden alle containers gesloten. Zij en Zeynel vrezen dat door het verdwijnen van Duimdrop de stille en bange kinderen niet meer buiten komen. ‘Voor hen is dit een warme deken.’ Daarnaast vrezen ze dat de onrust en overlast van voorheen weer terugkeren.

Duimdrop

 

 


We gaan weer de lanen in

De wekelijkse wandelwoensdagen gaan weer van start. Wie mee wil wandelen zorgt dat die uiterlijk 5 minuten voor de start van 10 uur klaar staat bij de kastanjeboom tegenover de Spar. In kleine groepjes van vier wordt er op het gemak een uurtje gestruind over het eiland. Om daarna samen af te sluiten met een bakkie koffie of thee. Je hoeft je niet hiervoor aan te melden, sluit gewoon gezellig aan.

 


Stemmig bloemetje

Logo Verkiezingen 010

Het Huis van de Wijk was op 17 maart ingericht als stembureau.
Er was de hele dag een gestage stroom bewoners, die daar hun stem kwamen uitbrengen. Veel bezoekers waren nog niet eerder in het Huis van de Wijk geweest en waren aangenaam verrast door de prettige sfeer. Na het stemmen ontvingen ze namens Humanitas een bosje narcissen. “Kom nog eens langs. Als we weer open zijn”.

 


Paaskeitjes

Keitjes zoekenIn maart hebben oudere bewoners een ‘keileuke’ activiteit gedaan. Zij beschilderden samen een aantal PaasKeitjes , die verstopt worden op het eiland. Zaterdag 3 april mogen kinderen die keitjes gaan zoeken. In het Huis van de Wijk ruilen ze die voor een mandje paaseitjes. Niet voor henzelf, ze brengen die naar ouderen. Daarna mogen zij een paaskadootje komen ophalen.
Een mooie actie en iedereen KEIblij!

Zie bericht: Paaskeitjes zoeken »

 


Oorlogsveteraan onder dak

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Op zondag 2 september 1973 werd, dankzij geldelijke steun van enkele bedrijven, een wielerwedstrijd gehouden op het Noordereiland, georganiseerd door wielrenvereniging De Pedaalridders, in samenwerking met het wijkorgaan Feijenoord/Noordereiland. Zo’n wedstrijd kan niet worden gehouden zonder hulp van vrijwilligers, en zo werden langs het parcours dranghekken geplaatst over een lengte van 1.200 meter, een flinke klus. De vrijwilligers verzorgden niet alleen de opbouw en afbraak van het parcours, ook hielden zij het vrij. Mevr. Feijt, voorzitter van wijkorgaan Feijenoord-Noordereiland, vond dat deze vrijwilligers wel een bloemetje verdienden voor hun inzet, aldus dagblad Het Vrije Volk.

De wielerwedstrijd, met start en finish in de Cornelis Trompstraat, hoek Burgemeester Hoffmanplein, kende drie onderdelen. Om 12 uur startten 60 dames hun wedstrijd over 40 km. Om 14:30 begonnen 100 nieuwelingen aan hun 60 km, en de races werden om 16:00 uur afgesloten met een wedstrijd van 100 amateurs over 100 km, waarbij speciale aandacht voor Manus Brinkman, bekend amateur wielrenner en eigenaar van een racefietsspeciaalzaak in de Oranjeboomstraat. Manus werd in de bloemetjes gezet omdat hij al 30 jaar actief was in de wielrennerij.

Winnaar van de koers werd echter Gert Pronk. Er was zelfs een heuse rond miss, in de persoon van Bep Rademaker, die de winnaars op gepaste wijze huldigde.

Peter Bakker
Reageren? penm.bakker@gmail.com

 


Info gezocht over PH kade 58a

Stolpersteine NoordereilandOok dit jaar helaas geen officiële onthulling van de Stolpersteine en expositie op 4,5 en 14 mei vanwege coronamaatregelen. Hopelijk later dit jaar, of volgend jaar zelfs.

Nazaten gezocht
Ondertussen wordt naarstig gezocht naar nazaten van een aantal Joodse oud-bewoners op het Noordereiland. Bijvoorbeeld de familie Cohen. Zij woonden op de Prins Hendrikkade 58a, hoek Feijenoordstraat. Wie weet meer over hen of heeft nog een foto van dat pand uit die tijd? Laat dat Ellen Vomberg weten: ellenvomberg@telfort.nl of tel. 06 25568543

Zie ook bericht: Stolpersteine »

 


Kappen nou

Jaarlijks vindt er een BVC (Boom Veiligheid Controle) plaats.

Twee bomen in de Koopvaardijhof en vijf andere bomen elders op het Noordereiland worden binnenkort omgezaagd en vervangen.

Zie de boomvervangingskaart van de Gemeente Rotterdam op: www.rotterdam.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=f3998b6922f0426a90115a74df988085

Zie ook bericht: Bomen 2021 »

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2021 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart