Eilandkrant februari 2021

>
>
Eilandkrant februari 2021

Eilandkrant februari 2021

Eilandkrant februari 2021Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Feb. 2021 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van februari.

(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

Maaskade: Voorstel

Ontwerp inrichting Maaskade

In januari ontvingen alle bewoners en ondernemers een uitnodiging van de gemeente om deel te nemen aan een digitale bijeenkomst over een schetsontwerp voor de Maaskade.

Vorig jaar had iedereen via een enquête gelegenheid om wensen te uiten voor de inrichting van de Maaskade. Die wensen zijn nu verwerkt in hebben geleid tot het uiteindelijke schetsontwerp dat tijdens de bijeenkomst wordt gepresenteerd.

De digitale bijeenkomst is op dinsdag 2 februari, van 19.30 tot 21.00 uur. Bewoners konden zich daar tot uiterlijk 25 januari voor aanmelden. Na de presentatie op die bijeenkomst en de reacties daarop wordt verder gesleuteld aan het ontwerp. Hopelijk kan er dan in april of mei een definitief ontwerp worden gepresenteerd.

De brief of bijeenkomst gemist?
Lees dit bericht: Bijeenkomst voor inrichtingsplan v/d Maaskade

 


Scooterparade

scooters Noordereiland

Afgelopen december stond het kruispunt bij de Koninginnebrug ineens vol met deelscooters. Een beetje overdreven, zoveel. Bovendien stonden ze hinderlijk geparkeerd op de stoep voor de brug. Voetgangers en scootmobiels konden er niet langs. Dus hebben bewoners daarover geklaagd bij het scooterbedrijf. Na enige tijd werden de scooters weggehaald. Maar ze bleken alleen maar meer verspreid te zijn. Stonden ze nu op elke hoek van het kruispunt en in de Van der Takstraat waren er zo’n 20 opgesteld. Nog maar eens klagen bij de verhuurder en uiteindelijk werd er een flink aantal weggehaald.

Deelmaatschappij
Deelscooters, deelauto’s en deelfietsen, een mooi principe en niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Alleen staan ze soms erg achteloos geparkeerd op de vreemdste plekken of blokkeren de stoep. Er stond er zelfs een keer eentje op de Koninginnebrug achter de slagbomen, niet handig!

Overlast melden
Staat een deelscooter of deelfiets hinderlijk geparkeerd? Maak een foto en meld het via de Buiten Beter app. Of neem via mail of telefoon contact op met de verhuurder met het verzoek het vervoermiddel te verplaatsen of weg te halen. Op www.rotterdam.nl/wonen-leven/deelvervoer/ staat een lijst van verhuurders en hun contactgegevens.
Of lees het bericht: Scooterparade

 


Bezoekersparkeren: geef de eindtijd in!

 

Diverse bewoners en bezoekers hebben vorig jaar een naheffing gekregen, nadat zij bezoekers hadden aangemeld via de parkeerapp. De wijkraad heeft daarover contact gehad met de gemeente. Er zijn twee mogelijke oorzaken:

1.  Eindtijd ingeven
Bij het aanmelden van je bezoekers via de Bezoekersparkeren app moet je niet alleen de starttijd, maar ook de eindtijd ingeven. Heb je daar geen erg in? En blijft je bezoek langer geparkeerd dan 5 uur, dan heb je een naheffing te pakken. In de app is wel ingebouwd dat de parkeertijd standaard na 5 uur eindigt, zodat je geen kapitalen kwijt bent als je vergeet het bezoek af te melden.

Bezoekersparkeren Noordereiland

Dus invoeren: kenteken, zone, dag, starttijd EN eindtijd.
Gaat je bezoek eerder weg dan de ingegeven eindtijd? Geen probleem, stop dan de parkeeractie in de app met de rode STOP-knop.

 

2. Buitenlands kenteken
Het is ook mogelijk een buitenlands kenteken aan te melden, maar dat is in de parkeerapp niet echt duidelijk. Je krijgt dan een melding van de app: dit is een buitenlands kenteken. Dat schrikt veel mensen af, ze denken dat invoeren niet kan. Maar die melding kan je gewoon negeren en je kan doorgaan met het invoeren in de parkeerapp.

 

Aanpassingen
Dit mag allemaal wel wat klantvriendelijker, vindt de wijkraad. De gemeente werkt inmiddels aan een nieuwe bezoekersapp, waarmee bovenstaande punten hopelijk worden opgelost.


Dodensprong

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

De HEFVorige keer vertelde ik u het succesverhaal van de heroïsche sprong van De Hef van Lou Vlasblom, dit keer wil ik ook de keerzijde van de medaille belichten. Een week na Vlasbloms duik van de heftoren werd hij gehuldigd voor zijn heldenmoed én voor verbetering van het wereldrecord duiken. In de zaal was ook Jan Tabbernee aanwezig, die ademloos de huldiging bekeek. Hij moet hebben gedacht dat hij dat ook zou kunnen. Al de volgende dag voegde hij de daad bij het woord en beklom De Hef. Om het record van Vlasblom te verbeteren klom hij op het stalen kabelwiel zodat hij enkele meters hoger stond dan waar Vlasblom vanaf was gesprongen. Had Vlasblom zijn kleding aangehouden, Tabbernee had zich tot op zijn onderhemd uitgekleed. Hij sprong en wilde een salto maken, maar het ging direct mis. Zijn lichaam ging draaien en klapte op afschuwelijke wijze op het water. Hij zonk en kwam nooit meer boven. Een paar uur later dregde de Rivierpolitie hem op. Uit autopsie bleek dat het slachtoffer door de klap op het water een schedelbreuk had opgelopen. De dag na deze dodensprong wilde een dronkenlap ook aandacht voor zijn sprong. Gelukkig kon de politie dit voorkomen.

 

Peter Bakker

Reageren? penm.bakker@gmail.com


Mondkapjes NoordereilandEilandkapjes

Ze zijn er weer, de Noordereiland mondkapjes, gemaakt door buurtbewoonsters
Lizetta Scholte en Neziha Akinn. Die hadden het er de afgelopen weken maar druk mee.

Nu iedereen verplicht mondkapjes draagt leek het een goed idee om ook een uniek eiland-mondkapje te laten maken. Een mooi product om in de nieuw opgerichte Eilandwinkel Noordereiland (een soort mini-VVV) te verkopen. Helaas vanwege de lockdown nog niet open, dus lossen we het creatief op.

Hoe bestellen
De mondkapjes kunnen worden besteld via een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com of via de chat op facebook.com/Noordereiland. Na een betaalverzoek kan de bestelling worden opgehaald. Of desnoods op het huisadres worden bezorgd.

De voorraad is beperkt, dus wees er snel bij!

De mondkapjes zijn mogelijk gemaakt door Wijkraad Noordereiland en Stichting Expeditie Noordereiland, waarvoor dank!


Gaarkeuken is wijkrestaurant

De gaarkeuken, een term die we kennen van de oorlog.
Er was schaarste aan voedsel en het was moeilijk om aan een warme maaltijd te komen. Verschillende gaarkeukens voorzagen in die behoefte, ook tijdens de crisisjaren. Maar nu is er een ‘nieuwerwetse’ vorm onder de vlag van Gaarkeukens Rotterdam: wijkrestaurants, voor mensen die het financieel wat moeilijker hebben en het gezellig vinden om met andere bewoners aan te schuiven aan tafel.

Afhaalmaaltijd
Het dichtstbijzijnde wijkrestaurant ‘Bij de Hef’ bevindt zich op Stieltjesplein 10.
Vanwege de coronabeperkingen is het wijkrestaurant nu echter gesloten. Maar er kunnen wél maaltijden worden besteld en afgehaald. Het menu staat op https://gaarkeuken.nl/weekmenu. Bestellen kan via het bestelformulier op gaarkeuken.nl/reserveren, of via SMS/Whatsapp naar 06 8355 1681.

De maaltijd kost €4,50 en kan van maandag t/m vrijdag tussen 17.30 en 18:15 uur worden afgehaald en met PIN betaald op locatie Stieltjesstraat 30 (Koningskerk).


MondkapMeeuw

Nee, geen nieuwe meeuwensoort ontdekt. Hoewel, eigenlijk helaas wel. Dit is een van de slachtoffers van de miljoenen mondkapjes die in het afval terechtkomen, of erger nog, achteloos op straat rondslingeren. Vogels en kleine dieren zoals egels raken er met de poten in verstrikt en komen jammerlijk om. Deze meeuw werd op de Maasvlakte gevonden door Erwin Kompanje, conservator bij het Natuurhistorisch Museum.

Hij heeft twee eenvoudige tips: gooi gebruikte mondkapjes gewoon netjes in de prullenbak.
En tip 2: voordat je dat doet, trek de elastiekjes kapot.
Daarmee red je dierenlevens!

Lees ook: www.hetnatuurhistorisch.nl/nieuws/eesrst-aanwinst-2021-mondkapmeeuw/

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2021 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart