Brandbrief wijkraad over e-shuttle

>
>
Brandbrief wijkraad over e-shuttle

Onveilig en ontoereikend, dat vindt de wijkraad Noordereiland van de e-shuttles die dagelijks hun ronde doen over het eiland, sinds het opheffen van bus 47.

Daarom stuurde de wijkraad onlangs een brandbrief naar wethouder van Bokhove om aan te geven dat zij die shuttles geen goede oplossing vinden voor de vervoersproblemen van bewoners op het eiland.

Voldoet dit kleine karretje wel aan de veiligheidseisen, vragen wijkraadleden zich af. De shuttle lijkt niet geschikt om zich in het drukke verkeer te mengen en is bij slechte weersomstandigheden ook slecht zichtbaar. Nog los daarvan is het karretje te krap en zitten passagiers dicht opeengepakt, wat niet conform de corona-voorschriften is.

De bewoners die slecht ter been zijn verdienen een betere verbinding naar bushaltes waar ze kunnen overstappen op een bus richting stad of Rotterdam Zuid. De wijkraad doet daarom een dringend beroep op de wethouder om de shuttledienst per direct te vervangen door kwalitatief en veiliger vervoer, bijvoorbeeld door de inzet van een minibus, zoals bijvoorbeeld bus 611 in Hoek van Holland.

Overigens bereiken de wijkraadleden positieve geluiden over de chauffeurs van de shuttle; zij zijn vriendelijk en servicegericht.

 

 

Hieronder de complete brief van de wijkraad Noordereiland:

 

Geachte wethouder Bokhove,

Het Noordereiland heeft, afgelopen week, kennis gemaakt met E-shuttle, in de volksmond golfkarretjegenoemd. De E-shuttle wordt, zoals u bekend, ingezet ter vervanging van de autobuslijn 47.

De ervaringen zijn niet positief, vandaar deze brandbrief.

Verkeersveiligheid 
De wijkraad vraagt zich af of dit voertuig aan enige vorm van ‘crashtest’ is onderworpen, zo ja, wat daarvan de uitkomst is. De wijkraad meent dat de E-shuttle lijkt te zijn ontworpen voor gebruik op locaties zonder ander verkeer en niet om inzittenden adequaat tegen de impact van een incident te beschermen. Op het Noordereiland rijdt de E-shuttle op wijkontsluitingswegen en de doorgaande route (S-123) te midden van zwaar vrachtverkeer, autobussen en intensief stadsverkeer. Ingeval van een aanrijding met een zwaarder voertuig zijn de inzittenden kansloos.

Een ander zorgpunt betreft de zichtbaarheid van de shuttle in slecht weer omstandigheden. Het voertuig is in de regen en recentelijk mist, stilstaand bij een halte, slecht waarneembaar voor overig verkeer. (automobilisten worden onaangenaam verrast door dit niet als openbaar vervoer herkenbaar voertuig op de openbare weg).

Doelmatigheid en comfort 
De wijkraad vraagt zich af waarom voor dit type voertuig is gekozen? Het is te klein, weinig comfortabel en weinig tot niet COVIDproof! (ondanks mondkapjesplicht en kuchscherm) De shuttle is te klein voor het vervoer van meerdere personen, zeker als een kinderwagen of rollator of boodschappen van enige omvang moeten worden vervoerd.
Vanwege de geringe afmetingen zal de shuttle in de spits de vraag slecht kunnen beantwoorden. Vol = vol, jammer voor degenen die langer moeten wachten op de volgende “bus” en zo een aansluiting of afspraak mist.
De hoogte van de shuttle sluit slecht aan op de verhoogde haltes, struikelen en valgevaar zijn een reëel risico. De dienstverlening is (nog) niet opgenomen in de diverse reisplanners en de overstap naar buslijn 32 is niet steeds even handig.

Positieve signalen bereiken ons over de chauffeurs. Ze zijn servicegericht, vriendelijk en enthousiast.
De wijkraad verzoekt u dringend, deze shuttle per direct buiten gebruik te stellen en de bewoners van het Noordereiland een kwalitatief betere en veiliger voorziening aan te bieden. Wij denken bijvoorbeeld aan de service die wordt aangeboden middels buslijn 611 in Hoek van Holland. Deze wordt uitgevoerd met een 6-persoons Mercedes bus. De minibus die ons eerder is voorgehouden.

J.P.J. Willemse
Technisch voorzitter wijkraad Noordereiland.

 

 

 

 

Wijkraad NoordereilandBron: Wijkraad Noordereiland

Met dank aan: Annette de Bus via Facebook Noordereiland


 

Op Twitter:

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart