Nieuwe welzijnsorganisatie SOL

>
>
Nieuwe welzijnsorganisatie SOL

Logo SOLVanaf juni 2022 nam organisatie SOL (Samen Ondernemend Leren) het wijkwelzijnsstokje over van Humanitas.

Bij ons op het Noordereiland bleef het vanaf 1 juni lang stil in het Huis van de Wijk. SOL moest overduidelijk nog opstarten. Hun werkgebied is dan ook fors uitgebreid. Behalve Rotterdam Noord (waar zij al een aantal jaren werkten) hebben ze ook de gebieden IJsselmonde en Feijenoord erbij gekregen. Er moesten dus in allerijl nieuwe medewerkers geworven worden. Geleidelijk aan namen de activiteiten toe. Allereerst in alle wijken een zomervakantieprogramma voor de jeugd. Dat was ook conform de voornaamste eisen die de gemeente in de aanbesteding aangaf, vooral aandacht voor kinderen en jongeren, naast de aandacht voor het welzijn van ouderen.

Contact met kinderen en ouders

Een goede reden om daar eens wat meer over te vragen aan de SOL medewerkers die zich bezig houden met de programmering van jeugdactiviteiten op het Noordereiland. Olive Wambui is jeugdmakelaar en Savina Tsiridis is jongerenwerker. Olive richt zich met name op kinderen van 4 tot 14 jaar. “Ik organiseer activiteiten voor de kinderen, bijvoorbeeld op maandagmiddag na schooltijd op het Burgemeester Hoffmanplein en dinsdagmiddag in het Huis van de Wijk. Maar ik ben ook bezig met het uitbouwen van een netwerk van alle partijen die betrokken zijn bij de jeugd. Ik onderhoud ook contacten met de ouders en de school. En natuurlijk praat ik ook met de kinderen zelf om te weten hoe het met hen gaat en waar zij behoefte aan hebben. Soms gaat het niet zo lekker met een kind en heeft het extra hulp nodig. In dat geval kunnen we het kind of de ouders doorverwijzen naar hulpinstanties.”

 

Nieuwe welzijnsorganisatie SOLLuisterend oor voor jongeren

Savina houdt zich vooral bezig met de tieners en jongeren (14-27 jaar). “Mijn activiteiten zijn er op gericht hun weerbaarheid en sociale vaardigheden te versterken. Zo is er een zakgeldproject en wekelijks op donderdagmiddag een ‘Solutions’ inloopspreekuur. Daar kunnen jongeren terecht met hulpvragen. Ook voor hen schakelen we zo nodig andere instanties in. Het is belangrijk dat ze een plek in de wijk hebben waar ze terecht kunnen en waar ze een luisterend oor vinden voor hun vragen of problemen.”

“Je oren goed te luisteren leggen in de buurt is heel belangrijk”, vult Olive aan. “Je kan dan op tijd mensen helpen die dat nodig hebben. Een voorbeeld? We kwamen op het plein in contact met een meisje dat het moeilijk had, niet naar school ging en al een tijdje thuis zat. Wij hebben hulp geboden en inmiddels is ze als vrijwilliger bij ons betrokken bij de activiteiten van de Meidenclub in Bloemhof!”

Pendelen van Huis naar Huis

Sociaal beheerder Roland Meivogel is ook aangeschoven. Hij werkte voor SOL in Leiden, als jongerenwerker. Maar nu coördineert hij de invulling in het Huis van de Wijk op het eiland en zorgt dat daar de dagelijkse gang van zaken en activiteiten soepeltjes verlopen. “Het Huis van de Wijk is voor iedereen. Nu moet het nog wat meer ‘body’ krijgen, er moeten meer activiteiten in het Huis van de Wijk georganiseerd worden, voor jong én oud. Maar dan zullen we ook extra vrijwilligers moeten vinden om die activiteiten te begeleiden of op zijn minst als gastheer of gastvrouw aanwezig te zijn, zodat de locatie dagelijks geopend kan zijn. Het is voor mij lastig om goed te focussen op de werkzaamheden hier op het Noordereiland, ik ben ook beheerder van het Huis van de Wijk in Katendrecht, dus ik pendel heen en weer en moet mijn aandacht verdelen. Maar ik vind het heel positief dat er steeds meer activiteiten en bijeenkomsten plaatsvinden in het Huis van de Wijk op het eiland.”

 

Dit interview komt uit de Eilandkrant »

 


 

Kerstprogramma SOL 27 december  – 5 januari

 

Hieronder het programma op het Noordereiland:

DINSDAG 27 december 2022 = Oud & Nieuw knutsels maken
OMSCHRIJVING Maak een mooie knutsel met nieuwjaarswens! Voor jezelf, voor vrienden of voor familie.
TIJD 14.00-15.30 uur
LEEFTIJD 4 t/m 12 jaar
KOSTEN Gratis
LOCATIE Huis van de Wijk Aan de Kade (Noordereiland), Prins Hendrikkade 89

DINSDAG 27 december 2022 = Filmavond 14+
OMSCHRIJVING Komt dat zien! Bekijk een leuke film en geniet van een lekker hapje.
TIJD 17.00-20.00 uur
LEEFTIJD 14+
KOSTEN Gratis
LOCATIE Huis van de Wijk Aan de Kade (Noordereiland), Prins Hendrikkade 89

DINSDAG 3 januari 2023 = Kookactiviteit
OMSCHRIJVING Vandaag maken we samen nieuwjaarshapjes.
TIJD 12.00-14.00 uur
LEEFTIJD 4 t/m 12 jaar
KOSTEN Gratis
LOCATIE Huis van de Wijk Aan de Kade (Noordereiland), Prins Hendrikkade 89

DINSDAG 3 januari 2023 = Cooking queens and kings
OMSCHRIJVING Upgrade je skills met een middag koken. Aansluitend een gezellige nieuwjaarsborrel!
TIJD 15.00-17.00 uur
LEEFTIJD 14+
KOSTEN Gratis
LOCATIE Huis van de Wijk Aan de Kade (Noordereiland), Prins Hendrikkade 89

[Update]:  Er is geen Nieuwjaarsborrel Noordereiland edition op 3 januari

 

Het hele boekje als PDF: Klik hier »

Logo SOLBekijk het hele programma op: www.solnetwerk.nl/algemeen/programma-kerstvakantie-sol-in-rotterdam/
Klik op die webpagina op het juiste boekje om de PDF met programma te bekijken.

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart